Annonce
Danmark

Stresstest gav glæde, håb og trafikproblemer: 100.000 blev vaccineret mandag

Mandag var den store stresstest, hvor 100.000 danskere skulle vaccineres mod corona. I Odense var Helle Hvidkær blandt de 3500, der fik et stik med Pfizer-vaccinen. Foto: Sarah Bech
Mandag skulle 100.000 danskere vaccineres mod covid-19. Det gav nogle steder problemer med trafikken, men trods irritation over bilkaos var håbet og glæden stadig stor blandt de, der skulle stikkes.

Vaccination: - Der er kø på vej derud. Jeg holdte i kø i nok en halv time hver vej. God tur!

Én buschauffør skal holde pause, og imens skal hendes yngre kollega overtage ruten. Det er bus 51, der om lidt skal køre fra Odense Banegård Center mod Bellinge - og dermed én af de busser, der standser tættest på det største vaccinationssted i Odense.

Mandag var de danske vaccinationssteders anden stresstest. Hvor der 25. februar skulle vaccineres op mod 36.000 danskere på én dag, var der denne gang tale om 100.000 vaccinestik.

Annonce

Stresstest på vaccinationsstederne

Mandag den 12. april skulle de fem regioner i landet tilsammen vaccinere 100.000 danskere mod corona. Dette gøres for at teste, hvor meget pres vaccinationscentrene kan klare. De skal nemlig forberede sig på endnu større travlhed senere på året.

Man kan kalde stresstesten for en slags generelprøve et par måneder i forvejen, for til juni er det planen, at vi i Danmark skal kunne vaccinere op til 400.000 personer om dagen, hvis leverancerne af vacciner ellers kan følge med. Derfor tester man i god tid, om logistikken fungerer til så stor en belastning.

I Region Syddanmark skulle således 20.000 personer vaccineres denne dag. I Region Hovedstaden skulle over 30.000 vaccineres, i Region Sjælland knap 17.000, i Nordjylland 10.000 og i Midtjylland skulle godt 22.000 have et stik denne mandag.

Trafikkaos

Og kø - det var der. Hjemmeværn og politi gjorde deres bedste for at få trafikken til at glide, og alligevel blev turen i bil en tidsmæssigt noget længere tur for de fleste, der skulle vaccineres, end hvad der havde været tilfældet på en hvilken som helst anden dag.

Også i København oplevede man problemer med trafikken, hvor det store antal borgere, der skulle vaccineres, skabte kaos ved Halmtorvet.

På vaccinationscenteret på Athenevænget i Odense skulle 3500 borgere gennem lokalerne. Til sammenligning bliver der på samme adresse for tiden uddelt mellem 1200 og 1500 vacciner på en almindelig dag, fortæller ledende overlæge på Odense Universitets Hospital Sigurd Broesby-Olsen.

- Det er gået helt forrygende her i bygningen - her har vi ikke haft problemer med at få vaccineret så mange. Men vi kan også konkludere, at vi er nødt til at få justeret trafikken, så den del kommer til at fungere fremover, siger overlægen til Avisen Danmark.


Det er gået helt forrygende her i bygningen - her har vi ikke haft problemer med at få vaccineret så mange. Men vi kan også konkludere, at vi er nødt til at få justeret trafikken, så den del kommer til at fungere fremover.

Sigurd Broesby-Olsen, ledende overlæge på OUH


Annonce

Klar til endnu flere

Ved den første stresstest i februar fandt man ud af, at to indgange var nødvendigt på vaccinationscenteret i Odense for at undgå flaskehalse, og det har man derfor fået udbedret siden.

Inde i centeret er det til stresstesten mandag faktisk gået så godt, at man allerede kan sige, at man kan vaccinere flere end de 3500, der kom gennem systemet denne dag.

I det hele taget mener overlægen, at der har været god mulighed for løbende at optimere alle arbejdsgange og få tingene til at glide gnidningsfrit indendørs, da vaccinationscenteret var det første til at åbne her i landet.

For Helle Hvidkær betyder det meget, at hun mandag kunne få sin første dosis af Pfizer-vaccinen. Hun skal gerne kunne passe på sin syge mand, og det kan hun bedst, hvis hun også selv forbliver rask. Foto: Sarah Bech
Annonce

Hård isolation

Helle Hvidkær fra Odense var en af de tusindvis, der skulle have sit første stik på stresstestdagen. Hun var kommet foran i vaccinekøen af hensyn til sin mand, der ikke har noget immunforsvar. På grund af mandens sygdom har de to levet meget isoleret i mere end et år. Parrets søn og hans familie har de set nogle få gange på den tid.

- Alt andet socialt liv har været sat på pause, siger Helle Hvidkær.

Og det har været hårdt, fortæller hun.

Hendes mand er allerede fuldt vaccineret, og den 6. maj får hun sit andet stik. Derfor bliver maj den måned, hvor de langt om længe kan løfte armene af glæde og se frem mod mindre grad af selvisolation.

- Når begge mine vacciner er begyndt at virke, kan vi begynde at bevæge os lidt mere ud. Det glæder vi os meget til, siger hun.

I flere store lokaler var stolene placeret med godt mellemrum, imens de vaccinerede skulle sidde til overvågning i et kvarter efter at have fået stikket. Foto: Sarah Bech
Annonce

Glæden ved sang

Af de ting, som Helle Hvidkær har savnet mest, er det sociale fællesskab i byens seniorhus, hvor hun plejede at synge sammen med andre seniorer.

- Sang betyder så usigeligt meget for mig.

Derfor glæder hun sig allermest til, at hun igen kan synge sammen med andre.

Alligevel bliver hverdagen igen dog ikke foreløbigt, som før coronavirus kom til landet. For både Helle Hvidkær og hendes mand er klar over, at en vaccine ikke dækker 100 procent, og derfor skal de fortsat være forsigtige - selv efter at de begge er færdigvaccinerede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Endnu en flyttedag for kviktestcenter

Annonce