Holstebro

Strid i haveforening: Bestyrelse lukker øjnene for ulovligt byggeri

Kurt frygter at haveforeningen udvikler sig til et sted med store huse, hvor folk i små kår ikke har råd til en kolonihave. Derfor er han utilfreds med, at bestyrelsen lukker øjnene for, at terrasser inddrages og forvandles til vinterstuer - og reelt bliver en del af havehuset - i strid med reglerne. Foto: Johan Gadegaard

Kurt Nielsen er imod, at kolonihaver bygges større end tilladt - fordi det samtidig forvandler en haveforening, så det bliver for dyrt for folk med små indtægter.

HOLSTEBRO: Flere havehuse i Fredhøje er bygget i strid med lokalplanen. Det konstaterer Kurt Nielsen, som selv har hus i haveforeningen, og som har påpeget forholdene over for både bestyrelsen og anmeldt det til kommunen.

- Bestyrelsen kører deres eget løb og trækker på skuldrene. Og kommunen gør ikke noget, siger Kurt Nielsen, som købte have i Fredhøje i Ellebæk i 2014 - og selv har bygget nyt havehus.

Det er bestyrelsen, som har pligt til sikre, at lokalplanen for området bliver overholdt. Og her fremgår, at et havehus højst må være 40 kvadratmeter. Oveni må der være i alt 25 kvadratmeter fordelt på overdækket terrasse, udhuse og drivhus.

I nabohuset nr. 42 har han påpeget, at en overdækket terrasse er blevet til en vinterstue, og at et udhus er blevet en del af boligen. Men han er også bekymret for, at der kun er et lille vindue i et opholdsrum.

- Den handicappede beboer har ikke en chance for at slippe ud, hvis han sover der, og der går ild i huset, siger 71-årige Kurt Nielsen, der er uddannet smed og som var vicevært, før han gik på pension.

Kurt Nielsen har anmeldt dette nabohus for at være ulovligt - både til kommunen og til bestyrelsen i Fredhøje. Han konstaterer, at terrrassen er lukket af og blevet til en vinterstue - og at et udhus er blevet en del af havehuset - i strid med reglerne. Og i øvrigt med et bestyrelsesmedlem som håndværker. Foto: Johan Gadegaard

Skal være en rigtig kolonihave

Kurt Nielsen er bekymret for, at haveforeningen udvikler sig til store, dyre huse, som man ser i andre haveforeninger, og hvor flere reelt bor hele året.

- Jeg mener, at haveforeninger fortsat skal være et sted, hvor også folk med små kår kan få frisk luft og dyrke grøntsager. Det skal være noget, som en enlig mor med to børn har råd til. Når der bygges store huse er det med til at presse priserne op, siger Kurt Nielsen.

Hans eget nybyggede hus er vurderet til 265.000 kroner.

- Det er københavnerpriser. Jeg mener, at havehuse højst bør koste 100.000 kroner, siger Kurt Nielsen, som har foreslået denne grænse til den kommende generalforsamling 26. februar.

Her foreslår han også, at alle ulovlige byggerier skal lovliggøres inden for tre måneder.

- Når bestyrelsen ikke vil lytte, så må vi tage den på generalforsamlingen, siger Kurt Nielsen.

- Mange andre trækker på skuldrene og giver op, fordi bestyrelsen er magtfuld. Men måske kan et stykke i avisen kan ruske liv i det, siger Kurt Nielsen, som selv får sure miner fra bestyrelsen, når han peger på problemerne i haven.

- Det generer mig ikke. Bestyrelsen er flinke nok - så længe vi ikke diskuterer regler, siger han.

Løfter ikke dyner

Holstebro Kommune har talt med bygherren i sagen om hus nr. 42.

- Hvis det er under byggeriet, vil vi typisk tage ud og stoppe byggeriet, hvis der bygges noget ulovligt, siger Poul Munk Poulsen, chef for information og service, som grundet vinterferie ikke kan sige noget om de to anmeldelse, der åbenbart ikke er fulgt op på.

- Lige nu har vi en ophobning af sager med ulovligt byggeri. Men generelt er det op til bestyrelsen at holde øje med, at reglerne bliver overholdt. Og vi løfter ikke dyner, siger Poul Munk Poulsen.

Formanden for Fredhøje Haveforening afviser at kende til ulovligt byggeri.

- Mig bekendt er her ingen ulovlig byggeri. Når nogle ansøger om at bygge, går vi ned på kommunen, som godkender tegningerne. Og derefter går vi ud fra, at haveejerne overholder det, og det går vi ikke ind og tjekker, siger Tom Valentin.

Ken Johansen er det medlem af bestyrelsesmedlem, som arbejder med byggesager i haveforeningen. Samtidig er han håndværker på hus nr. 42, hvor terrassen er forvandlet til en udestue - i strid med lokalplanen.

- Det er et selvbyggeri, hvor jeg er hyret ind som håndværker. Det har intet at gøre med min plads i bestyrelsen, siger Ken Johansen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Struer For abonnenter

SE VIDEO: Heines helt store motorcykeleventyr - der stod 'danger' på GPS'en

Lemvig

Stuvende fyldt til markedet

Lemvig For abonnenter

Bøvling byder på boksning i biler

Sport

Klinkby byder endnu engang på fodbold i mudderet

Lemvig

Politiet efterlyser vidner: Bilist havnede i bækken

Annonce