forside

Strid om danske vandløb kan ende i EU-sag

Regeringens planer om at sløjfe beskyttelsen af 1000 kilometer små vandløb i den danske natur, kan nu ende som en sag i EU. (Arkivfoto)

Længe er der skåret ned på beskyttelsen af vandmiljøet, mener grønne organisationer, som vil have EU på banen.

Regeringens plan om at stoppe naturbeskyttelsen af 1000 kilometer små danske vandløb er et miljøovergreb, som Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund er klar til at indbringe for EU.

Planen udspringer af blå bloks landbrugspakke.

Her skal 1000 kilometer vandløb efter krav fra Fødevare- og Miljøministeriet pilles ud af dansk miljøbeskyttelse, så landbruget i stedet kan dræne dem.

- Det strider mod EU's Vandrammedirektiv. Derfor er vi også klar til at gå til EU for at sikre naturen, hvis regeringen fastholder sin plan, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

Hun bakkes op af Danmarks Sportsfiskerforbund, der peger på, at der i årtier er skåret ned på de beskyttede danske vandløb.

- Vores mange frivillige deltagere i de lokale vandråd, der netop er nået store lokale kompromisser, er dybt frustrerede over regeringens plan om, at 1000 kilometer vandløb alligevel skal fjernes, selv om man lokalt er blevet enige om noget helt andet, siger formand for Danmarks Sportsfiskerforbund, Verner Hansen.

Tidligere miljøminister Eva Kjer Hansen (V) kaldte i 2015 de små vandløb, som landbruget og regeringen gerne ville slippe af med miljøhensynet, for "forhadte vandløb".

Peter Gammeltoft er mangeårig topembedsmand i EU-Kommissionens Generaldirektorat for Miljø og er nu uafhængig ekspertkonsulent.

Han vurderer, at det er en god idé at lade EU se nærmere på sagen.

- Direktivet kræver ganske vist ikke en detaljeret plan for hvert lillebitte vandløb men et samlet hensyn til, at alle vandløb har det godt. Derfor kan det være klogt at få domstolens vurdering af, om det stemmer med hensigten med Vandrammedirektivet, når Danmark nu vil pille 1000 kilometer vandløb ud af regnestykket, siger han.

En samlet opposition med miljøordfører Øjvind Vilsholm (EL) i spidsen har onsdag indkaldt miljø- og fødevareministeren i samråd om sagen.

- Det er uforståeligt, at ministeren har set helt bort fra det lokale arbejde i vandrådene og dermed er med til at gøre hensynet til det lokale miljø til taberen, siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S)

0/0
Annonce
Lemvig

Løfte: Vi glemmer jer ikke

Indland

Også kvinder på Fyn og i Jylland fik mangelfulde kræfttjek

Lemvig For abonnenter

Sygeplejerske får stor hæder for at hjælpe nødlidende: Næste stop for 65-årige Anni Fjord er en flygtningelejr i Cameroun

Holstebro

Miraklet udeblev: Cecilie tabte kampen

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Læserbrev

Klima. Der skal en holdningsændring til

Debat: "Mine børn og børnebørn fortjener en bæredygtig fremtid" Og hvordan får de så det? Ét er sikkert, vi har alle et ansvar, og ikke mindst kræver det en holdningsændring til, hvordan vi behandler miljøet. Når man når en moden alder, og er blevet far til nu voksne børn og også blevet morfar, så har man jo set hvordan verden forandrer sig, og med hensyn til miljøet, desvære ikke til det bedre. Tingene har helt sikkert ændret sig, i min barndom fik man, for eksempel mælk i flasker, som kunne genbruges, og det var ikke noget særsyn at få vare i trækasser. Historien om den døde hval med 40 kilo plastik i maven, og de mange tons affald der bliver samlet i naturen, er jo stof til eftertanke, og hverken verdenshavene eller naturen er jo en kæmpe skraldespand. Når man er morgenmeneske, er det jo ikke noget særsyn at se kommunens folk i gang med at fjerne cigaretskodder, pizzabakker, Mcdonalds-emballage, og det desvære ikke skraldespandene, der bare skal tømmes. Plastik er helt klar en af de helt store syndere, og her er man jo også igang med det store seje træk med genbrug. Tror dog på at, vi i fremtiden skal sortere og genbruge endnu mere, både privat og hos virksomhederne. Et er sikkert, der skal tænkes tanker vedrørende vores fremtidige måde at behandle vores verden på, og hvilken verden vi vil efterlade til vores børn og børnebørn.

Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Struer For abonnenter

Tidligere stemmesluger for DF vil tilbage som socialdemokrat: Jeg tror, jeg var gået uanset hvad

Lemvig

En tirsdag aften, vi aldrig glemmer: En helt forrygende aften på Kabbel

Lemvig

Brud med traditionen: Ingen heste på årets dyrskue

Annonce