Annonce
Navne

Stridbar radikal satte strøm til TV2-regioner

Tidligere energiminister Jens Bilgrav Nielsen var kendt for at være stædig og stærk ved forhandlingsbordet, hvor han fik trumfet mange ting igennem. Arkivfoto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
Jens Bilgrav-Nielsen var kendt for at forbande de store brobyggerier langt væk og for at skabe TV2-regionerne. Lørdag 14. maj fylder han 80 år.

80: I politik måles du på dét, du gør, når du er der. Når du er ude af politik, er du glemt.

Sådan sagde Jens Bilgrav-Nielsen, da han i 1990'erne var på vej ud af politik. Den tidligere radikale minister tilføjede i samme åndedrag:

- Og så skal man holde sin mund.

Annonce

Det er i det store og hele lykkedes, når man tager i betragtning, at citatet stammer fra en tidligere politiker og holdningsmenneske ud i knoglerne. Jens Bilgrav-Nielsen har dog alligevel flere gange brudt med sit eget udsagn. Særligt under Muhammed-krisen, da han skrev en række kritiske indlæg.

I sin tid i politik blev han kaldt knoldesparker, træsko-politiker og provinsparlamentariker. Men trods de knap så kærlige øgenavne var han en højt respekteret politiker, der blandt andet huskes for at oprette TV2-regionerne.

Fredag 14. maj fylder Jens Bilgrav-Nielsen 85 år.

Med en baggrund som lærer på fri- og højskoler kom Bilgrav-Nielsen ind i Folketinget i 1966 for De Radikale. Her blev han siddende til 1994 kun afbrudt af en toårig pause fra tinget sidst i 1970'erne. Den radikale politiker var især en stor spiller på miljø- og medieområdet.

Han var kendt for at være stædig og stærk ved forhandlingsbordet, hvor han fik trumfet mange ting igennem. Han spillede en hovedrolle, da "TV2-loven" blev etableret. Her indgik han nemlig et kompromis, der betød, at TV2 skulle oprette regionale kanaler. Til gengæld fik Venstre og De Konservative lov til lade TV2 være reklamefinansieret.


I sin tid i politik blev han kaldt knoldesparker, træsko-politiker og provinsparlamentariker. Men trods de knap så kærlige øgenavne var han en højt respekteret politiker, der blandt andet huskes for at oprette TV2-regionerne.


Det var dog ikke alle kampe, den fightende politiker kunne vinde. Han var stærk tilhænger af kollektiv trafik og mente, at det var langt bedre at tage en tur med færgen end at bygge dyre broer til tusindvis af osende biler. Men både Storebæltsbroen og Øresundsbroen blev bygget trods Bilgrav-Nielsens protester.

På den radikale politikers cv står der også "minister". I 1988 blev han udnævnt til energiminister af Poul Schlüter (K), der stod i spidsen for KVR-regeringen. Det blev til to år som minister, og i 1994 forlod han toppolitik.

Fra 1994 til 1998 var Bilgrav-Nielsen statsrevisor, og fra 1999 til 2003 var han bestyrelsesformand for TV 2. Han viede siden sin tid til sine børn og børnebørn samt sine gule fjordheste på ejendommen Dyrehavegård ved Bredsten mellem Vejle og Billund, hvor han skabte sin oase med mose, krat og skov over 25 tønder land.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Politi: Kig efter Oline i udhuse og haver

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Holstebro-musiker spiller op ved Bornholms sommerrevy

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Lemvig For abonnenter

Han har været med, siden gymnasiet blev bygget: Stopper efter 40 år - og det skal nok blive godt

Erhverv

Restaurant dropper bowlingcenter: Vi vil koncentrere os om det, vi er gode til

Annonce