Annonce
Struer

Struers gymnasieelever har højt fravær

På Struer Statsgymnasium vil rektor Mads Brinkmann Pedersen helst have alle eleverne med over målstregen. Han er derfor heller ikke tilfreds med en fraværsprocent på 10,2 og forsikrer, at der bliver ydet en indsats for at få den ned. Arkivfoto: Peter Andersen
Generelt har de vestjyske gymnasieelever markant mindre fravær end deres jævnaldrende i hovedstaden. Struer Statsgymnasium skiller sig dog negativt ud.

Nordvestjylland: Gymnasieelever i Holstebro og Lemvig hører blandt de mest stabile og pligtopfyldende i hele landet. Det viser de første offentliggjorte fraværstal på gymnasiale uddannelser.

De erhvervsgymnasiale uddannelser på UCH i Holstebro har et gennemsnitligt elevfravær på 6,4 procent. På Lemvig Gymnasium og HF er de unge fraværende 6,8 procent af undervisningen. Det placerer de to institutioner på henholdsvis en 15. og 21.-plads blandt alle landets 217 institutioner.

Lidt længere nede af listen finder man Holstebro Gymnasium og HF med et fravær på 8,3 procent, mens Struer placerer sig i den dårligste halvdel med et fravær per elev på 10,2.

- Vi vil meget gerne have det ned, og vi arbejder også konstant på at få det til at ske, fortæller rektor på Struer Statsgymnasium, Mads Brinkmann Pedersen.

I løbet af 2018 havde lærerne og ledelsen på Struer Statsgymnasium imidlertid mere fokus på "det skriftlige fravær".

- Vi koncentrerede os om at få eleverne til at aflevere de skriftlige opgaver, som de havde en tendens til at forsømme, forklarer Mads Brinkmann Pedersen.

- I år er der meget mere opmærksomhed på det fysiske fravær, forsikrer han med en forventning om, at tallene vil se bedre ud, når den næste landsoversigt over fraværet på de gymnasiale uddannelser bliver offentliggjort.

- Vi holder i hvert fald øje med, hvordan det går, og så har vi en helt fast procedure for, hvordan vi håndterer det, når vi kan konstatere, at en elev begynder at få fravær, forklarer han.

- Vi har en fastholdelsesvejleder ansat, som arbejder sammen med lærerne om at kontakte eleverne for at finde ud af, om de har en gyldig grund til deres fravær.

- Hvis det ikke er tilfældet, har vi en lang række sanktionsmuligheder. Det starter med en mundtlig advarsel, og i sidste ende kan der blive tale om en bortvisning, fortæller Mads Brinkmann Pedersen.

- Dette er dog kun i yderste nødstilfælde. Vi vil meget hellere være i stand til at hjælpe alle de unge videre i en uddannelse. Det kan så være, at de ikke lige har valgt den rigtige. Det kan være derfor, de får fravær, og så må det være vores ypperste opgave at hjælpe dem videre, så de i alle tilfælde får en uddannelse - og det må selvfølgelig gerne være på en af de andre uddannelseslinier, vi selv har på Struer Statsgymnasium, siger han.

På Lemvig Gymnasium er rektor Bo Larsen tilfreds med fraværsprocenten på 6,8, selv om han gerne så tallet var endnu lavere.

- Vi skal huske på, at der ikke er tale om tal for pjækkeri, men reelt fravær. Det kan dække over, at elever har været syge, har det rigtigt hårdt med at gå i skole eller vælger at tage med forældrene på skiferie i januar. Men generelt er vores elever gode til at møde i skole, siger Bo Larsen.

Gymnasiet har fokus på at få det fysiske fravær endnu længere ned.

- Der går ikke en uge, hvor vi ikke har fat i en elev. Det kan være en elev, der har svært ved at møde til tiden om morgenen eller er kørt fast i uddannelsen. Her har vi mulighed for at tage fat i dem og hjælpe dem på rette spor, siger Bo Larsen.

Lige som i Struer har man i Lemvig gennem flere år haft et stort fokus på det skriftlige fravær. Og det har givet pote. Her er fraværet nemlig kun på 0,6 procent.

- Vores elever laver deres opgaver. Vi har længe haft fokus på det område, for det er aldrig rart at komme bagud med det skriftlige arbejde, siger rektoren på Lemvig Gymnasium.

Annonce

Vi holder øje med, hvordan det går, og så har vi en helt fast procedure for, hvordan vi håndterer det, når vi kan konstatere, at en elev begynder at få fravær.

Mads Brinkmann Pedersen, rektor, Struer Statsgymnasium

Voksne studerende har mere fravær

Det højeste fravær i Nordvestjylland tegner VUC Holstebro-Lemvig-Struer sig for. Her er eleverne i gennemsnit fraværende fra 23,7 procent af undervisningen, hvilket placerer centret i en top ti over de institutioner med det højeste fravær i hele landet.

Forstander Gert Sander Jensen for VUC Holstebro-Lemvig-Struer er enig med undervisningsministeren i, at tallet er for højt.

- Det er noget, vi arbejder bevidst med, og fraværet har faktisk været svagt faldende. For tre år siden lå det på 27 procent, fortæller Gert Sander.

Institutionen er blevet mere konsekvent, hvad angår sanktioner og handleplaner for studerende, som har et bekymrende fravær. Nu ryger SU'en efter de første to advarsler. Men fraværet på VUC-centrene vil aldrig komme lige så langt ned som på de almen- og erhvervsgymnasiale uddannelser, mener Gert Sander Jensen.

- Det er en helt anden gruppe - voksne mennesker - vi har. Der er en del, der har børn og er selvforsørgende og har sat sig i nogle forpligtelser, hvor det kan være svært kun at leve af en SU, så de må supplere med et arbejde. Derudover har vi også nogle med personlige udfordringer, som ikke kan se mennesker i et par dage, og hvor vi tilbyder, at de kan få nogle opgaver, de kan lave hjemme, så de fagligt følger med, forklarer forstanderen, der også hæfter sig ved, at 86 procent af de studerende på almen voksenuddannelse i Holstebro går op til eksamen, hvilket er bedre end landsgennemsnittet, mens det gælder 69 procent af de HF-studerende, hvilket svarer til landsgennemsnittet.

HTX-eleverne har mindst fravær

Det er første gang, at landets gymnasier offentliggør elevernes fraværstal. Ændringen kom i forbindelse med de nye fraværsregler, der trådte i kraft den 22. oktober 2018. Tallene dækker skoleåret 2017/18 - det vil sige inden reglerne for registrering af fravær blev strammet.

Overordnet viser tallene, at der er stor variation i fraværet på de forskellige gymnasiale uddannelser. Elevfraværet ligger på mellem fem procent på de institutioner, hvor fraværet er lavest, og 31 procent, hvor fraværet er højest.

Det gennemsnitlige elevfravær er cirka 9,5 procent på tværs af alle uddannelser. De erhvervsgymnasiale uddannelser har mindst fravær - 8,7 procent - mens fraværet for de almengymnasiale er 9,1 procent og for VUC-institutionerne helt oppe på 21,9 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Tøjeksperten lukker i Lemvig

Erhverv

Jernbane lukker sit billetsalg

Lemvig

Døde østers vækker bekymring

Annonce