Annonce
Mindeord

Stryhns fængslende beretninger

Hvert år op mod jul i en meget lang årrække holdt Mogens Stryhn (foto) gymnasiets elever fanget i sine fængslende beretninger fra hele verden, fortæller Lars Ebbensgaard. Privatfoto

Lemvig: Tidligere rektor Lars Ebbensgaard, Vrist skriver mindeord om fotograf og globetrotter Mogens G. Stryhn.

Mogens Stryhn døde i Aars i onsdags den 15. maj 2019. Han var kendt over hele landet for sine foredrag om u-landene.

Administrationsgangen på Lemvig Gymnasium er i sig selv en oplevelse med mange af Stryhns billeder. Ikke uden grund var Prins Henrik under et besøg særligt optaget af Mogens Stryhns billeder fra rismarkerne i Vietnam.

Hvert år op mod jul holdt Stryhn i en meget lang årrække gymnasiets elever fanget i sine fængslende beretninger fra hele verden. Her mødte vi et dejligt menneske, en ener. Vi fik virkelig noget at vide om skønhed, men også om verdens tilstand med udnyttelse. Stryhn vækkede elevernes ønske om at gøre en indsats. Gymnasiets elever fik uforglemmelige oplevelser, og der blev samlet ind til Ulandsfonden af 1962.

Hans billedforedrag var fyldt med holdninger. Således hed et af hans billeder fra 1957 af krigsruiner i Østberlin: Naturvidenskabens terror.

Stryhn udgav de stadig medrivende og smukke bøger Kulturimperalisme, Kina efter Mao, Børn i ulande og En verden af skønhed. Den sidste var en anderledes fotobog, og I Kinabogen var han forudseende, idet sidste linje lyder således: NU MÅ VI TIL AT VÆRE MERE GRØNNE END RØDE!

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Lemvig

Klagenævn gav kommunen medhold

Mest læste

Annonce