Kultur

Sub Festivalen er i gang: - I Holstebro er det sgu cool at være frivillig

Skaterne var i gang fra start lørdag til Sub Festival i Holstebro. Foto: Johan Gadegaard
I år er det femte gang i træk, der bliver afholdt Sub Festival i Holstebro, og det skorter bestemt ikke på tilbud til de fremmødte. En decideret kunstudstilling er nu også at finde på programmet.

Holstebro: Græsset er rullet ud, kunstværkerne på plads og skaterne allerede godt i gang i hallen lørdag over middag på den nu tidligere slagterigrund i Holstebro.

Der var for nu at bruge en gammel floskel stilhed før storm i og omkring den store facadebygning, som tidligere var slagteriets ansigt ud ad til.

Lørdag og lidt af søndag er den Sub Festivalens. Et arrangement, som officielt begyndte klokken 12 lørdag og var sat til at slutte klokken 1 natten til søndag.

- Den her festival er kulminationen på et helt års arbejde med at prøve at finde så mange forskellige – særligt ungdomskulturelle - men ellers bare almindelige, kulturelle strømninger, som, vi synes, under normale omstændigheder ikke dukker op i Holstebro, fortæller 21-årige Lasse Amstrup.

Han er en af arrangørerne bag den mere end 12 timer lange festival, som i år for femte gang afholdes i Holstebro.

Masser af musik på tre forskellige scener, en skaterhal fuld af aktivitet og en afrikansk stammedansertrup med en workshop, hvor man kunne lære at danse, er blot nogle af tilbuddene.

Vi forsøger hele tiden at forny os, så det er begrænset, hvor vante vi kan blive i processen, men det er bare en festival, som er vokset fra at være en lille bitte gruppe menneskers interesse og passion, til at vi nu har 100 frivillige, der kommer og hjælper i løbet af dagen.

Lasse Amstrup, en af arrangørerne bag Sub Festival

En sofa med puls

I den mere stillesiddende ende af programmet er også et arrangement som "Det Lille Mememageri".

- Det er en lille gruppe journaliststuderende, som har et radioprogram på Radio 24/7, hvor de diskuterer memes. De snakker om internetkultur, hvordan vi bruger internettet og særligt satire til at stikke til nogle forskellige tendenser i samfundet, siger Lasse Amstrup.

Så er det også i år, at Sub Festivalen for alvor ruller kunsten ud i form af en hel udstilling, hvilket nogle måske kan have svært ved at få til at hænge sammen med en festival.

- Vi har tænkt meget over, at det ikke bare skal være flade billeder på væggene. Der skal ske noget mellem værk og beskuer, forklarer Trine Kinch, der er en af fire kuratorer på udstillingen, der hedder _5000.

På udstillingen var både et robotarrangement med lys og lyd i og en sofa, hvis formål blandt andet er at virke menneskelig foran en tv-skærm. En sofa med puls blev den også kaldt.

Ikke folkeligt, men...

Efter en tænksom omgang kunne man så gå ud og tage en tur i Silent Disco, hvilket vil sige at tage et par høretelefoner på med tre forskellige slags musik i og så ellers bare danse derudaf med dem, man møder undervejs.

- Vi forsøger hele tiden at forny os, så det er begrænset, hvor vante vi kan blive i processen, men det er bare en festival, som er vokset fra at være en lille bitte gruppe menneskers interesse og passion, til at vi nu har 100 frivillige, der kommer og hjælper i løbet af dagen, siger Lasse Amstrup:

- Det er blevet – jeg har lyst til at sige mere folkeligt, men det rammer ikke helt.

Lasse Amstrup kalder hellere festivalen et flagskib. Et flagskib for de værdier, folkene bag forsøger at bringe videre.

- Det handler om, at vi rigtig gerne vil bevise, at i Holstebro er det sgu cool at være frivillig. Det er sjovt, og det er sejt at være frivillig og melde sig til noget, der er større end en selv og brænde for det. Vi prøver at vise, at Holstebro faktisk godt kan favne al kulturen.

Lidt afrikansk stammedans blev det også til på den tidligere slagterigrund, hvor der i dagens anledning var rullet græs ud. Foto: Johan Gadegaard
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro For abonnenter

Han havde fjernvarmenettet i hovedet

TTH Herrer

I Mikkel Hansens rige er der kun en konge

HB For abonnenter

Et point var næsten tyveri, men 'Zetter' ville have alle tre

Tophistorier

112

Taget udbrændte: 80 grise overlevede ildebrand

Kultur For abonnenter

Bent Busk er som sin berygtede taske - altomfavnende

Kultur

Søstrene Bisp: Med fadervor kan vi lægge vores bekymringer fra os

Fadervor: Niecen skal døbes, bedstefar begraves, sønnen konfirmeres, eller familien skal i kirke juleaften, for sådan har vi altid gjort. Og hver gang folder vi vores hænder og beder i fællesskab fadervor, for også det har vi altid gjort. Nogle af os beder indfølt og i stor koncentration, andre af os tænker måske på noget andet, mens remsen næsten af sig selv kommer ud af munden - meditativt og i langsom takt - og et barn eller to spekulerer måske på ord som ”vorde” og ”skyldnere” og forstyrrer mor eller far med et hviskende ”hvad betyder det?”. Skal vi være ærlige, forstår mange af os voksne heller ikke fadervor til fulde, men det har vi mulighed for bedre at kunne nu. I bogen ”Oplysning til borgerne om Fadervor” gennemgår Marianne Christiansen, biskop over Haderslev Stift, og Tine Lindhardt, biskop over Fyens Stift, bønnen sætning for sætning - ord for ord. De er ikke altid enige, men i bogen reflekterer de på skift og kommenterer hinandens tanker, og de håber, at det kan føre til, at læserne vil tænke videre og også føle, at de har fået hjælp til en større forståelse af bønnen og den kristne tro. - For der er en større interesse for bøn i dag. Flere kristne er begyndt at tænke over deres egen bøn - måske fordi muslimerne og deres måde at bede på er langt mere synlig, siger Marianne Christiansen og tilføjer: - Vi vil også gerne have, at fadervor ikke blot er et passivt beredskab, man griber til, når man for eksempel sidder ved et dødsleje, men at man får et mere dagligdags forhold til bønnen.

Holstebro

Borgerlige vielser vinder over kirkebrylluppet

Danmark For abonnenter

At være læge, eller ikke at være læge: Stig Gerdes og Styrelsen for Patientsikkerhed mødes i retten

Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Annonce