Lemvig

Sundhedshus på menuen i salonerne

Susanne Hyldborg fra Borgerdesign (til højre) leder samtale-salonerne, så borgerne får frem, hvad de gerne vil med sundhed i Lemvig Kommune. Foto: Lars Kamstrup
Via samtale-saloner er borgere med til at komme med input til, hvad det kommende sundhedshus skal indeholde, og det foregår nu i samtale-saloner. Senere kommer et borgermøde

Lemvig: Et nyt sundhedshus er på vej i Lemvig, men hvad skal det indeholde? Og hvad skal kommune og region i det hele taget med sundheden i Lemvig Kommune?

Det vil regionen og Lemvig Kommune gerne have borgerne alvorligt inddraget i at være med til at bestemme, og derfor er der i denne tid såkaldte samtale-saloner.

Det er møder, hvor en række indbudte borgere giver deres bud på, hvad de gerne vil med sundheden i Lemvig Kommune, og med til møderne er politikere og embedsfolk fra kommunen, og de ledes af Susanne Hyldborg fra firmaet Borgerdesign, som står for den praktiske afvikling. Alle de input, der kommer fra samtale-salonerne vil blive brugt som oplæg til et stort borgermøde 30. april, hvor alle kan bidrage med, hvad de mener, regionen og kommunen skal have med i det nye sundhedshus.

Alt i alt vil det give et materiale, som skal ligge til grund for de endelige beslutninger.

Der er fire samtale-saloner, og de to er afviklet i denne uge. I Thyborøn var gruppen, der diskuterede voksne, samlet, mens seniorerne torsdag var i Tangsø Centret. I den kommende uge er der lignende samtale-saloner for unge og for familier/børn.

- Meningen med disse møder er, at vi får frem, hvad borgerne mener, hvad sundhed er. Det er ikke blot konkret indhold i et sundhedshus. Hvis jeg fik forslag om det, så er det ikke sikkert, det lige er det, der er brug for. Vi skal have klarlagt, hvad borgerne gerne vil med sundheden. Derfor er det her bygget op som samtaler, hvor vi via dialogen finder frem til, hvad der lige bestemt er brug for her i kommunen. For eksempel er der ikke så stort et ensomheds-problem i Lemvig Kommune som andre steder, men når jeg viser tallene for sundheden i kommunen, så vil man se, der er andre udfordringer, sagde Susanne Hyldborg før mødet med seniorerne i Tangsø Centret.

Lemvig Kommune har med hjælp fra foreninger, organisationer og andre fundet frem til en række personer, som man mener vil kunne bidrage i disse samtale-saloner, og som vil tage ejerskab i debatten.

- Vi håber jo, at deltagerne her vil sprede budskabet om, at alle kan blive hørt, og at det er vigtigt at blande sig, så der kommer rigtig mange til borgermødet 30. april, sagde Susanne Hyldborg, som har opgaven med at samle indtrykkene sammen, så de kan indgå i forberedelserne til borgermødet.

For kommunens politikere er det vigtigt at høre, hvad borgerne mener, og derfor er de også repræsenteret i samtale-salonerne. Først og fremmest for at lytte. Men der er også mulighed for, at deltagerne kan spørge direkte ind til dem, så man kan få afklaret spørgsmål på den måde. Også direktøren for området, Pia Ulv Helleland, var sammen med embedsmænd til stede.

Anne Lund, formand for Kræftens Bekæmpelse i Lemvig, var en af deltagerne, og netop det med den direkte kontakt til politikere og embedsmænd fandt hun som en af de gode ting ved arrangementet.

- Det er en god ide, at de tager ud og taler direkte med os borgere, så de hører, hvad det er, vi mener, og hvad vi gerne vil, sagde Anne Lund efter mødet, som hun fandt rigtig godt.

Hun følte sig hørt, og hun håber, at mange vil komme til borgermødet om dette vigtige emne.

- Vi fik en god dialog, hvor ordet livskvalitet var i centrum. Selvfølgelig er sundhedsvæsnet vigtigt, men forebyggelse gøres der for lidt ved. Det skal vi have meget mere af. Og så kommer problemerne ofte, når man hurtigt bliver udskrevet efter behandling. Ikke alle er lige ressourcestærke, og de bliver sluppet for tidligt af sundhedsystemet. Så forebyggelse og opfølgning er vigtige nøgleord, vi også skal have med, når vi taler om sundhed i kommunen og et sundhedshus. Vi kan jo se på tallene, at det ser sløjt ud på mange områder med sundheden i Lemvig Kommune, sagde Anne Lund, der tilføjede, at borgerne også har et ansvar for sig selv.

- Og så er det vigtigt, at vi samarbejder, og at kommunen, forskellige foreninger og andre ikke følger hvert sit spor. Vi får mere ud af at stå sammen.

En anden deltager var Alf Sig Kristensen fra Møborg, som var med via sit arbejde i den lokale sogneforening. Han var også tilfreds med at være med til et møde, hvor de blev lyttet til, hvad der rører sig.

- Men problemet er selvfølgelig, at det ved sådan et møde er Tordenskjolds Soldater, der møder op. Det er dem, der har overskuddet til at være med. Vi manglede jo dem, det meget handlede om, nemlig de svage, der har udfordringerne, sagde han.

Men Alf Sig Kristensen roste, at der fra arrangørerne blev lyttet til, hvad der blev sagt, og at borgerne på den måde har indflydelse på, hvad der skal arbejdes med omkring sundhed og sundhedshus.

0/0
Annonce
Lemvig

Brud med traditionen: Ingen heste på årets dyrskue

Lemvig

Efter kun fire dage: Vestjysk Stram Kurs-kandidat er fyret

Lemvig For abonnenter

Sygeplejerske får stor hæder for at hjælpe nødlidende: Næste stop for 65-årige Anni Fjord er en flygtningelejr i Cameroun

Lemvig

Kultursamarbejde fortsætter i regionen

Lemvig For abonnenter

Thyborøn vil åbne udeareal

Erhverv For abonnenter

Aldrig oplevet før - solgte tre huse i samme by på en uge

Lemvig

En tirsdag aften, vi aldrig glemmer: En helt forrygende aften på Kabbel

Annonce