Annonce
Lemvig

Sundhedsreform får betydning for Høfde 42

Giftdepotet ved Høfde 42 har i mange år ligget i strandkanten, hvor havet hvert år gnaver af stranden. Derfor er der lokalt et stort ønske om at få fjernet depotet. Arkivfoto

Hvis regionerne bliver nedlagt, vil Miljøministeriet hjemtage ansvaret for de store miljøforureninger som arealerne ved Høfde 42 og i Kærgaard Klitplantage

Tangen: Regeringens udspil til en ny sundhedsreform får også betydning for den omfattende forurening på Harboøre Tange. Staten ønsker nemlig at nedlægge regionerne, som hidtil har haft ansvaret for at rydde op efter jordforureninger. Ansvaret ønsker regeringen, at staten fremover skal tage på sig.

- Når det handler om de store generationsforureninger som dem ved Høfde 42 og i Grindsted, så har det i forvejen været en uoverkommelig opgave for regionerne. Derfor vil vi tage det op på miljøministerens bord, så det bliver en landspolitisk opgave. Det er nok den eneste måde at få opgaven klaret, siger Thomas Danielsen (V), der også er medlem af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Selv om de danske regioner har haft ansvaret for oprensning efter jordforureninger, har regionerne ikke haft pengene til at løse de store opgaver. Oprensningen af Høfde 42 alene vil koste et trecifret millionbeløb. Men der ud over venter også en eventuel oprensning af den gamle fabriksgrund, svovlgruberne og muligvis flere andre hotspots i området. Derfor har det hele tiden været på tale, at staten må til lommerne for at hjælpe til.

Derfor er tanken om at hjemtage ansvaret ikke fjern for Thomas Danielsen.

- Nu udmønter vi det bare. Det gør det lettere at inddrage forureningerne i de politiske forhandlinger på Christiansborg. Regionerne har løst opgaverne på flot vis indtil nu og har blandt andet stået bag de oprensningsforsøg, som netop nu bliver udført omkring Høfde 42. Vi vil blot få større bevægelsesfrihed, hvis vi får flyttet det politiske ansvar, siger Thomas Danielsen.

Staten har indtil nu ønsket en samlet oversigt over de jordforureningssager i Danmark, der skal tages hånd om, inden den vil prioritere penge til de mest presserende opgaver. Oversigten ligger nu, og derfor var der 7. februar aftalt en indledende forhandlingsrunde mellem staten og de danske regioner for at prioritere de kommende års indsats. De forhandlinger bliver ikke sat i stå, siger Thomas Danielsen.

- Der er lagt op til, at forhandlingerne fortsætter på alle fronter. Det må køre sideløbende med debatten om den kommende struktur for regionerne, siger han.

Sundhedsreformen er foreløbigt kun et forslag, som ikke er vedtaget i Folketinget. Derfor skal den først behandles og diskuteres politisk og vil formentligt blive et væsentligt element i et kommende folketingsvalg.

- Nu starter forhandlingerne inden valget, så måske bliver det ikke nøjagtig den model, vi lægger op til nu. Men har vi et flertal efter valget, så sætter vi planen i værk, siger Thomas Danielsen.

Noget skidt

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra regionsrådsmedlem Jørgen Nørby (V), der er formand for Region Midtjyllands stående udvalg for regional udvikling. Det er dette udvalg, der forbereder sager om jordforurening til senere behandling i regionsrådet.

Til gengæld er miljøforkæmperen Bjarne Hansen, Thyborøn, ikke begejstret for udsigten til, at ansvaret for en oprensning bliver placeret hos Miljøministeriet.

- Det er i mine øjne meget skidt, for nu har vi haft et samarbejde med regionen gennem flere år og fået overbevist politikerne om, at der skal gøres noget ved det. Og de danske regioner har et udspil, som vi godt kan tilslutte os. Jeg frygter, vi nu kan begynde forfra, siger Bjaren Hansen.

Han har haft gode erfaringer med at få regionsrådets politikere i tale.

- Det er lettere at sidde i København og tage ubehagelige beslutninger om den jyske vestkyst. Regionsrådet har vi haft mulighed for at komme i kontakt med, have en dialog med og drøfte problemerne. Når vi har forsøgt det samme hos Miljøstyrelsen, har de hele tiden smidt bolden over til regionerne. Så det er jeg helt afgjort ikke tryg ved, siger Bjarne Hansen, der frygter, at en oprensning af depotet kommer til at trække ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

300 elever dystede i skolebasket

Annonce