Annonce
Erhverv

Svineproducent: Dejligt at få løn for at gå på arbejde

Stigningen i svinepriserne har givet ny optimisme blandt svineproducenterne. Det giver færre konkurser og mere tro på fremtiden. Foto: Morten Stricker
Svinepriserne har været stigende de seneste tre måneder på grund af omfattende svinepest i Asien. Det giver ny optimisme i en hårdt plaget branche. Bankdirektør råder landmændene til at bruge de gode tider til at afdrage gæld og konsolidere sig.
Annonce

Holstebro: 2018 og starten af 2019 var alt andet end sjov for svineproducenterne.

Men nu er der markant bedre tider på vej, og de gode tider ser ud til at bide sig fast, da den frygtede svinepest har ramt Kina og det øvrige Asien i voldsom grad.

Det har fået de danske svinepriser til at stige. Siden marts er kiloprisen steget med tre kroner fra 8,50 til 11,60 kroner i uger 24.

- Det betyder, at flere overlever. Antallet af konkurser falder. Det er også meget dejligt, at man igen får løn for at gå på arbejde. Det gør det hele noget sjovere, siger Robert Lynge Andersen, der er svineproducent i Struer.

Han lægger ikke skjul på, at de seneste måneders fremgang giver grund til ny optimisme, selv om tørken i 2018 har gjort korn- og foderpriserne højere. Men nu er bytteforholdet positivt.

- Det er mega godt, at det igen går den rigtige vej. Er der nogen, der kender til, at det går op og ned, er det svinebønderne. Det har været vildt de seneste ti år, så vi ved, at det hurtigt kan gå den anden vej. Men det positive er, at det ser ud til at være en optur, der kan vare et par år, siger Robert Lynge Andersen, der også sidder i bestyrelsen i Holstebro-Struer Landboforening.

Organisationen Landbrug og Fødevarer har udsendt en prognose med forventning om, at priserne vil stige i 2019 og 2020. De mere gunstige udsigter for branchen får ikke den lokale svinebonde til at fare ud og starte en forbrugsfest.

- Vi skal på ingen måde ud og købe nye traktorer og en stor Mercedes. Vi ved alt om, at det hurtigt kan skifte igen. Det gælder om at få afdraget på gælden, så vi på længere sigt står bedre, siger den lokale svineproducent.

Annonce

Gode nyheder i banken

Det er Vestjysk Banks administrerende direktør Jan Ulsø Madsen helt enig i. Banken har rigtig mange landmænd blandt kunderne, og det har de seneste seks-syv år kostet banken store nedskrivninger og tab.

- De stigende svinepriser er rigtig gode nyheder for os og vores kunder. Det bedste er, at det ser ud til at holde i længere tid. Det betyder, at der er flere landmænd, der klarer sig. Det giver mere optimisme og tro på fremtiden. Det redder ikke alle landmænd. Der er stadig nogle, hvor det bedste vil være at forlade branchen, siger Jan Ulsø Madsen, der kommer med en klar opfordring til landmændene.

- Det er helt afgørende, at de bruger de bedre tider til at afdrage på gælden og konsolidere sig, så de står bedre rustet til næste gang, det begynder at gå tilbage. For vi ved alle, at det skifter igen, siger Jan Ulsø Madsen, der mener, at en landmand står bedre næste gang, der skal lånes penge til at investere, hvis gælden er blevet nedbragt.

Hos rådgivningsfirmaet Sagro er optimismen også stigende.

- Stemningen er langt mere positiv, efter priserne er begyndt at stige. Der er flere landmænd, der bliver reddet fra konkurs, siger Sagro-direktør Palle Høj og uddyber:

- Vi frygtede, at svinebønderne efter tørken og med lave priser havde et rigtigt ringe bytteforhold, når de skulle ud at købe foder, og vi ved, at flere banker var klar til at lukke bedrifter, men det ser klart bedre ud nu, siger Palle Høj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce