Annonce
Erhverv

Svineproducenter taber igen penge - men det skal nok blive godt igen

Genrefoto, Landbrug, svineproduktion, søer - Gl. Præstegård i No ved Ringkøbing, september 2021. Foto: Thomas Maxe
Efter en periode med voldsomme prisudsving er afregningen styrtdykket, men fat mod: Markedet er ved at komme sig, lyder det fra Svinerådgivningen.

HERNING: Så er den gal igen: Svineproducenter må binde hundredekronesedler i halen på grisene og sende dem til slagteriet til en pris, som er lavere end de omkostninger, der har været til at fede dem op. Det er desværre ikke første gang, den historie har været fortalt, så det er nærliggende at spørge, om det overhovedet kan betale sig at være svineproducent? Det korte svar er: Ja.

Kjeld Askjær, som er adm. direktør for Svinerådgivningen, drevet af jyske landbrugsforeninger, yder faglig ekspertrådgivning til svineproducenterne, og han forsikrer om, at det hele nok skal blive godt igen.

- Lige nu er svineproduktion ramt af fire forskellige negative effekter på én gang: Der er det almindelige sæsonudsving. Der har været udbrud af svinepest i Kina og i Polen, som begge forhindrer os i at afsætte smågrise til de områder, og så har dansk landbrugs aftagere i Tyskland haft svært ved at enes. Det sidste er allerede ved at falde på plads igen, og det vil de andre forhold også gøre, siger Kjeld Askjær, som på ingen måde lyder som en mand, der er lige ved at trække i panikhåndtaget.

Annonce

Det er nemlig ikke hele historien, når man i medierne hører om svineproducenter, som taber penge. Der er ganske vist magre tider, men vi hører ikke så meget om de perioder, hvor det går rigtig godt med priserne - og de findes heldigvis også.

- Det er helt normalt, at priserne kører op og ned. Kunsten ligger i at styre efter gennemsnitspriser, og så skal man sørge for at have god soliditet og et godt beredskab på likviditeten, forklarer Kjeld Askjær.

Er stordrift nødvendig?

Både inden for fiskeri og landbrug har der over en årrække været en tendens til, at der bliver færre og færre selvstændige, mens de enkelte virksomheder bliver større. Inden for svineproduktion ser man typisk, at de enkelte gårde ikke vokser, men at dygtige landmænd køber flere gårde.

Ligger nøglen til at få succes som svineproducent dermed i, at man skal gå efter stordrift?

- Det vil altid være sådan, at nogle dygtige forretningsfolk køber andre ud og skaber vækst – det ser man inden for alle brancher, også i landbruget. Men nej, der er faktisk ikke direkte sammenhæng mellem virksomhedens størrelse og økonomisk succes. Der findes mange gårde med 600-800 årssøer, som klarer sig rigtig godt - især, hvis de har et nyere, moderne produktionsanlæg, som er godt vedligeholdt og velafskrevet, så de ikke er tynget af gæld. Så det er ikke en forudsætning for succes, at man har et kæmpelandbrug, siger Kjeld Askjær.

Nogle tøver med at investere og optimere, når afregningen er lav som nu. Men det er jo netop nu, du skal optimere!

Adm. direktør Kjeld Askjær, Svinerådgivningen
Kjeld Askjær, adm. direktør for Svinerådgivningen, drevet af jyske landboforeninger. Pressefoto

Nøglen til god lønsomhed er i virkeligheden at følge nogle enkle råd: Sørg for, at grisene er sunde og trives. Ansæt nogle dygtige, stabile medarbejdere og skab en god arbejdsplads. Optimér driften både i stalden og på marken. Og hold styr på finanserne, så man ikke skal overleve på bankens nåde, når priserne er lave.

Produktionen af svinekød har været meget stabil de seneste ti år, men priserne har meget kraftige udsving. Illustration: Danmarks Statistik

- Nogle tøver med at investere og optimere, når afregningen er lav som nu. Men det er jo netop nu, du skal optimere. Vi kan for eksempel give råd om at finde en billig og effektiv måde at fodre, og har man det økonomiske overskud, så er det jo netop i sådan en periode her, at man skal investere og købe op, hvis det er det, man gerne vil. Det er faktisk også nu, hvor priserne er lave, at man bør starte op, hvis man gerne vil ind i branchen. Der er faktisk også enkelte unge landmænd, som er ved at kigge på det nu, men det kræver jo en stor startkapital, så det er ikke alle, der har muligheden, siger Kjeld Askjær.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Skal vi bringe billedet af en butikstyv for at hjælpe politiet?

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Lemvig

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Lemvig For abonnenter

Dejligt med stigende oksekødspriser, men jeg har dem også, fordi jeg kan lide at se på græssende kreaturer

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Lemvig

Pandemien gjorde bus-forsøg til en fiasko

Vestjylland For abonnenter

Du vender dig og ser efter dem på gaden, og du spørger ind til lige præcis, hvor høje de er: Kom med på den anden side, og hør historierne fra dem med lidt længere lemmer end andre

Lemvig

Der mangler personale: Kommunen beder de pårørende om hjælp til at give de ældre en god jul

Annonce