Holstebro

Syge ældre er ulovligt blevet opkrævet penge for at være indlagt hos kommunen

Sammenfattende er det vores vurdering, at reglerne om hjemmesygepleje i sundhedsloven ikke indeholder hjemmel for kommunerne til at opkræve egenbetaling hos borgere, der modtager hjemmesygepleje og således heller ikke hos borgere, der opholder sig på en kommunal akutplads, skriver kammeradvokaten. Arkivfoto.

Kammeradvokaten revser landets kommuner og kalder det ulovligt at opkræve penge for at være indlagt på en kommunal akutstue i stedet for på regionale sygehuse. Socialudvalgsformand vil have klarhed over reglerne.

Holstebro: Ældre borgere i Holstebro Kommune er ulovligt blevet opkrævet et gebyr på 150 kroner om dagen, når de har været indlagt på en af kommunens akutpladser.

Det mener statens advokat, kammeradvokaten, der i et 15 sider langt juridisk notat til Folketingets sundhedsudvalg slår fast, at kommunerne ikke må kræve penge for opholdet, fordi de ældre er henvist af en læge, og opholdet på en akutstue i kommunen går i stedet for en sygehusindlæggelse.

"Sammenfattende er det vores vurdering, at reglerne om hjemmesygepleje i sundhedsloven ikke indeholder hjemmel for kommunerne til at opkræve egenbetaling hos borgere, der modtager hjemmesygepleje og således heller ikke hos borgere, der opholder sig på en kommunal akutplads. Tværtimod må det antages, at opkrævningen af egenbetaling vil være i modstrid med ordlyden af sundhedslovens §138," skriver kammeradvokaten.

Selv om kammeradvokatens konklusion er klar, er formanden for Holstebro Kommunes social- og sundhedsudvalg, Jens Kristian Hedegaard (V), ikke klar til at droppe gebyret på 150 kroner om dagen:

- Det er jo ikke, fordi vi nyder at opkræve et gebyr, men må vi ikke opkræve pengene, er vi nødt til at have dem et andet sted fra. Og samtidig så opkræver vi ikke pengene efter sundhedsloven men efter serviceloven, og den praksis har været kendt gennem lang tid, siger Hedegaard.

Vil følge retningslinjer

Men gør det ikke indtryk på jer, at kammeradvokaten siger, at jeres praksis er ulovlig?

- Jo. Men kammeradvokaten er altså ikke lovgiver. Han er kommet med en vurdering, og den drøfter vi nu i Kommunernes Landsforening, siger Hedegaard, der samtidig peger på, at regeringen i forbindelse med finansloven allerede har lagt op til, at der skal skabes klare linjer på området.

- Men jeg vil gerne slå fast, at vi ender naturligvis med at komme til at følge de retningslinjer, der kommer til at gælde.

Sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti siger, at tusindvis af ældre, der har betalt for ophold på en akutstue, nu skal have pengene tilbage:

- Vi skal have stoppet den ulovlige praksis, som rigtig mange kommuner har, siger hun til DR.

Også Enhedslisten vil have stoppet kommunernes opkrævning af gebyr og har fremsat et beslutningsforslag, der pålægger kommunerne at stoppe med at opkræve brugerbetaling.

0/0
Annonce
Kultur

Lokal sanger med på Grand Prix-holdet: En kæmpestor oplevelse

Erhverv

Frituregryde skød stikflammer i køkkenet: Hvad gør man så med et fyldt hotel og 168 bryllupsgæster?

Holstebro

To heste aflivet ved Ringvejen: Ikke den frygtede hesteherpes

Holstebro For abonnenter

Nekrolog: En anstændig kvinde skulle jo lære at holde hus

Holstebro

Ulveangreb har kostet vestjysk fåreavler 200 får

Kultur

Sub Festivalen er i gang: - I Holstebro er det sgu cool at være frivillig

Annonce