Annonce
Danmark

Sygehuse har masser af ledige corona-sengepladser

Flere corona-afsnit på de syddanske sygehuse er ikke taget i brug endnu, fortæller Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Region Midtjylland og Region Syddanmark bruger lige nu kun en lille del af de intensive sengepladser, som der er mulighed for at tage i brug under coronaepidemien. Man vil snart undersøge mulighederne for at åbne for flere patienter med ikke-akutte indgreb, fortæller regionsdirektør.

Corona: Flere sygehuse er på ingen måder ramt af mangel på sengepladser eller respiratorer til coronapatienter. Man er derimod lige nu langt fra det maksimale antal coronapatienter, som de kan håndtere.

I Region Syddanmark har man mulighed for at oprette i alt 164 intensivpladser til coronapatienter. Onsdag var 22 af pladserne optaget af coronapatienter.

Regionens koncerndirektør, Kurt Espersen, fortæller, at flere af de coronaafsnit, som er blevet oprettet, ikke er taget i brug endnu.

- Vi har lavet en plan, hvor vi kan skalere op i forhold til de patienter, vi får. Og på den plan er vi ikke særligt højt oppe endnu. Men vi kan geare op, hvis det bliver nødvendigt. Men det ser det ikke ud til lige foreløbigt, siger han.

Han fortæller, at der for tiden hjemsendes personale på de syddanske sygehuse.

- Alle dem, som kan få fri, giver vi fri. For det første har vi indtil nu arbejdet hårdt med at få forberedelse i stand, og vi kan se, at vi skal have med mange covid-19-patienter at gøre i de næste måneder. Så vi skal kunne klare presset, siger han.

Annonce

Åbning af skoler

De seneste otte dage er der sket et fald i antallet af indlæggelser, ligesom antallet af patienter på intensiv afdeling eller i respirator ser ud til at være stagneret. Samtidig oplever man på sygehusene, at andre patientgrupper, som normalt ville være indlagt, ikke indlægges, og derudover er der færre influenzapatienter end normalt.

Kurt Espersen tror ikke på nuværende tidspunkt, at man får brug for alle de intensive sengepladser, som man har anskaffet til coronaberedskabet.

- Som situationen ser ud nu, tror vi ikke på det. Men vi ved ikke, hvad der sker, når Danmark begynder en gradvis kontrolleret genåbning, men vi er klar, siger han.

Den første del af genåbningen - den forventede åbning af skoler og daginstitutioner efter påske - kommer ifølge direktøren ikke til at betyde, at behovet for respiratorer og sengepladser kommer i nærheden af den maksimale kapacitet, som regionen har opbygget. Også selvom han forventer, at gebåbningen vil medføre flere covid-19-patienter på sygehusene.

- Så skulle der i hvert fald ske en hel anden udvikling, end vi regner med, siger han.

Ledige pladser i Midtjylland

Det er ikke kun i Syddanmark, at man er milevidt fra at bruge alle de sengepladser og respiratorer, man har polstret sig med mod coronavirusset.

I Region Midtjylland kan der mobiliseres i alt 210 intensive sengepladser med respiratorer til coronasmittede patienter. Onsdag var 24 af dem optaget.

Men noget tyder på, at der i det midtjyske er store regionale forskelle. Mens der overordnet ikke er det store pres på sygehusene i regionen, er der ifølge DR på sygehusene i Herning og Holstebro så mange covid 19-patienter, at der ikke længere er plads til alle, og at nogen derfor må sendes til andre af regionens sygehuse.

Det var onsdag ikke muligt for avisen Danmark at få en kommentar fra Region Midtjyllands koncerndirektør, Ole Thomsen.

Rigeligt med plads

Over for Berlingske har formanden for landets intensivlæger i Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen, fortalt, at der er god plads på flere af landets sygehuse.

- Aktuelt er der rigeligt med plads og nærmest sommerferiestemning på mange sygehuse. Der er gode normeringer og ikke så mange patienter. Vi er ikke kommet derop i antallet af patienter, som vi frygtede, siger han til avisen.

Han vurderer, at man kan begynde at se på, hvordan man kan begynde at udføre såkaldte elektive operationer på sygehusene. Det dækker over indgreb mod for eksempel dårlige knæ og hofter, som er blevet udskudt på grund af corona-epidemien. Ifølge Berlingske er der aflyst over 10.000 indgreb, efter at de såkaldte behandlingsgarantier er suspenderet.

Det samme lagde statsminister Mette Frederiksen op til, da hun mandag aften holdt pressemøde om den første del af en gradvis genåbning af Danmark og udtrykte, at man gerne vil i gang med at åbne op for "almindelig aktivitet" på sygehusene.

Velforberedte

I Region Syddanmark fortæller Kurt Espersen, at man snart vil undersøge mulighederne for at åbne op for flere ikke-akutte behandlinger. Men han understreger, at man fortsat vil skulle have et corona-beredskab til at tage imod patienter, som over en lang periode forventes at skulle behandles på sygehusene.

Han afventer nu nye prognoser fra myndighederne, som skal vise den forventede udvikling i presset på sygehusene. Og hvis det viser sig, at der ikke er brug for et lige så stort corona-beredskab, som man har lige nu, vil man kunne forvente, at man skaber mere plads til andre typer patienter, fortæller han.

Har man forberedt sig for meget og lukket for meget ned i sundhedsvæsenet?

- Ingen har kunnet give et godt bud på, hvile konsekvenser det ville få at lukke et samfund ned. Vi skal være glade for, at vi er så velforberedte, og vi har taget de forholdsregler, der nu er gjort, så vi er klar til at tage imod covid-patienter, og så vi ikke risikerer at stå i en situation som i Italien eller Spanien, siger Kurt Espersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Geopark: Nu er det op til Unesco

Annonce