Annonce
Læserbrev

Sygeplejersker. Nye tiltag - og flere på fuldtid

Debat: Har med stor interesse læst indlægget med tanker fra en sygeplejerske, hvis arbejde jeg beundrer og har dyb respekt for. Jeg kan med sikkerhed sige, at forslaget om fuldtidsstillinger ikke er et udtryk for arrogance eller mangel på anderkendelse af det store arbejde sundhedspersonalet yder 365 dage om året.

Sundhedsvæsnet står over for store udfordringer. Der bliver flere ældre, flere med kroniske sygdomme, arbejdsmiljøet er hårdt, og vi kan ikke bare blive ved at overlæsse personalet - der er brug for flere hænder. Og hænderne bliver der rift om i fremtiden, ikke mindst fordi vi har faldende ungdomsårgange og stor konkurrence.

Der er ingen tvivl om at sygeplejerskerne har travlt - derfor at det jo også dejligt, at vi med aftalen mellem regeringen og Danske Regioner nu får 129 millioner kroner, som skal sikre ekstra 215 sygeplejesker i vores region. Det er en god historie, der vil give et mærkbart løft til både patientbehandling og et hårdt presset arbejdsmiljø.

Selv om alle stillinger som udgangspunkt skal slåes op som fuldtidsstillinger, er det vigtig at slå fast, at ingen kan tvinges op i tid imod deres ønsker. Ud fra en samlet vurdering kan og skal der tages hensyn til behov for ansættelse på nedsat tid. Det må og skal der ikke skabes usikkerhed eller frygt for.

Ledigheden blandt sygeplejesker er lav, og mange er på deltid. I vores region er det cirka hver anden. Det kan der være mange gode grunde til, og det har sine fordele i et fleksibel sundhedsvæsen. Skal vi løse opgaven med flere hænder og få stillingerne besat, så får vi brug for at flere går op i tid og arbejder længere.

Derfor må vi i dialog med de deltidsansatte og de faglige organisationer om, hvad der skal til for at gå op i tid og arbejde længere. Der findes ingen lette løsninger.

Sammen med flere ansatte og en vifte af nye initiativer, skal vi skabe nogle attraktive arbejdspladser med kvalificerede medarbejdere i et arbejdsmiljø, som folk kan holde til at arbejde i på fuldtid.

Andre faggrupper - blandt andet sosu-assistenter - skal tænkes ind i løsningen af arbejdsopgaverne. Flere skal uddannes og ind i et bedre introduktionsforløb for nyuddannede, så virkeligheden bliver en positiv oplevelse, og dermed en bedre fastholdelse. Horsens har vist vejen. Det kan lykkes.

Vi skal fokusere på de gode løsninger, der skabes i hverdagen omkring borgeren mellem medarbejderne på hospitaler, praksissektoren og den kommunale hjemmesygepleje.

Fremtidens sundhedsvæsen skabes først og fremmest af sundhedsvæsnets medarbejdere, som med inddragelse af borgerne finder løsninger med kvalitet, nærhed og sammenhæng. En stor opgave, som vi må sætte alt ind på lykkes.

Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Campingpladser starter forsigtigt op

Læserbrev

Lægehus i Bøvlingbjerg. Nordic Medicare skræmmer patienterne langt væk

Debat: Lægehuset i Bøvlingbjerg betjenes indtil videre af Nordic Medicare. Jeg har endnu ikke oplevet at møde den samme læge to gange – selv ikke, hvis jeg har haft brug for en opfølgning efter én uge. Her under Corona-krisen har Nordic Medicare strammet Sundhedsstyrelsens vejledning mere end forsvarligt, så de forsøger at skræmme alle patienter væk. Sundhedsstyrelsens corona-vedledning gik stort set ud på, at patienter ikke skulle møde op i venteværelset uden en aftale. Man skulle ringe til lægen først. Det har Nordic Medicare så strammet til følgende tekst på deres hjemmeside: "Nordic Medicares lægeklinikker modtager fra i dag torsdag den 12. marts 2020 kun akutte uafviselige patienter og foreløbig frem til mandag den 30. marts 2020. Alle andre patienter håndteres telefonisk." Hvis man ringer til lægehuset i Bøvlingbjerg, får man kun fat i en sekretær. Kun undtagelsesvist og efter betydeligt pres kan man blive stillet igennem til en læge, som så kommer med en lang selvopfunden historie om, at Mette Frederiksen har bestemt, at lægen ikke må se nogen patienter med almindelige symptomer. Dette er i direkte modstrid med Sundhedsstyrelsen, som for nylig har understreget vigtigheden af, at de praktiserende læger skal tage sig af alle former for sygdomme og symptomer: "Husk at gå til lægen, når du har brug for det," skriver Sundhedsstyrelsen: "Det er vigtigt, at man stadig bruger sundhedsvæsenet, når man har brug for det," understreger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen: "Man skal ikke lade være med at gå til læge på grund af COVID-19. Den omstilling, som sundhedsvæsenet er ved at gennemgå for at håndtere COVID-19, bliver jo netop gennemført for at sikre, at man fortsat kan blive tilset af en læge og få behandling, hvis man har behov for det." "Det er vigtigt, at du reagerer på symptomer, der bekymrer dig, og at du bliver udredt og kommer i behandling for eventuel sygdom. Ligesom det er vigtigt, at du møder op til eventuelle kontrolbesøg, som der er aftalt og ikke er blevet udskudt," siger Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen."

Danmark

Sundhedsmyndigheder: Vi har respiratorer, senge og personale nok til alle coronapatienter

Annonce