Annonce
Navne

Talknusernes dronning fra Buenos Aires

Hollands dronning Máxima, da hun i april besøgte Gelderse Vallei-regionen for at drøfte coronakrisens konsekvenser for arbejdsmarkedet. Den 17. maj fylder hun 50. Foto: Albert Nieboer/Ritzau Scanpix
Hollands dronning Máxima har noget, de fleste dronninger ikke har. Hun har en god økonomisk uddannelse og bruger den i sit virke. Den 17. maj fylder hun 50 år.

50: Hun er ikke helt som de andre dronninger i de europæiske kongehuse, dronning Máxima i Holland.

Den 17. maj er det 50 år siden, at hun blev født i Buenos Aires i Argentina, og det var ikke i en familie med blåt blod i årerne. Ikke at familien ikke var magtfuld. Det var den.

Hendes far blev senere landbrugsminister i det argentinske diktatur. Det skulle få betydning for Máxima Zorreguieta Cerruti, som er hendes fødenavn. Hun kom godt fra start i livet. Hun fik gode økonomiske uddannelser på universiteter i Argentina og USA.

Annonce

Hun har arbejdet for virksomheder og investeringsbanker i sit hjemland og USA. Men i 1999 mødte hun Hollands daværende kronprins, Willem-Alexander. Resten er, som man siger, historie.

De to er nu det hollandske regentpar, men dronningen fra Buenos Aires har ikke glemt sin kærlighed til tal og investeringer.

Det hørte verden så sent som den 8. marts - kvindernes internationale kampdag. Hun har i ti år været FN's generalsekretærs særlige repræsentant for at bekæmpe økonomisk ulighed mellem kønnene. Og fra denne stilling og med sin status og økonomiske baggrund gjorde hun i en tale opmærksom på, at kvinder er blevet ramt hårdt under pandemien.

Her gjorde hun blandt andet opmærksom på, at kvinder - særligt i den fattige del af verden - ofte får flere byrder, når tiderne er stramme. Hun opfordrede samtidig regeringer rundt om i verden til at investere i digitalisering, så de kan hjælpe kvinder direkte.

- Det er ikke muligt at sende penge sikkert og hurtigt til kvinder, som ikke har formel id, som ikke står i offentlige databaser, og som ikke har mobiltelefon eller sikkert internet, mindede hun om.


Hun har arbejdet for virksomheder og investeringsbanker i sit hjemland og USA. Men i 1999 mødte hun Hollands daværende kronprins, Willem-Alexander. Resten er, som man siger, historie.


Det var i Sevilla i Spanien, at skæbnen kom efter Máxima.

Hun var til festival i 1999 og mødte Willem-Alexander. Tre år senere giftede de sig. På sin store dag måtte bruden dog undvære sine forældre.

Hendes far var ikke inviteret på grund af sin baggrund som minister og sin position under det argentinske militærdiktatur. Hendes mor ville ikke deltage i brylluppet uden sin mand.

Da ceremonierne var veloverstået, var dronning Máxima ikke længere borgerlig argentiner. Hun var kongelig hollænder. Kong Willem-Alexander og dronning Máxima blev Hollands regentpar i april 2013, da kong Willem-Alexanders mor, prinsesse Beatrix, der var regerende dronning, abdicerede.

Parret har tre prinsesser, alle teenagepiger.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Politi: Kig efter Oline i udhuse og haver

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Kultur

Storskærmen bliver alligevel tændt til kampen mod Wales: Vi har fået politiets ord for, at vi intet ansvar har for tilskuere uden for hegnet

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Holstebro-musiker spiller op ved Bornholms sommerrevy

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Lemvig For abonnenter

Han har været med, siden gymnasiet blev bygget: Stopper efter 40 år - og det skal nok blive godt

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Annonce