Annonce
Navne

Teambuilding i historiske rammer

Med kort i hånden skulle deltagerne finde vej til dagens fire poster med udfordringer. Fra venstre Claus Bo Nielsen, Per Simmelkjær, Else Filsø og Birgitte Holmgaard Mikkelsen. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
Frilandsmuseet Hjerl Hede har givet teambuilding en ny dimension ved at lade deltagerne arbejde med det gamle håndværk.

Sevel: - Man kan få rigtig meget ud af at se hinanden fra helt andre vinkler.

Reflekterer Claus Bo Nielsen, beredskabschef hos Nordvestjyllands Brandvæsen, der forleden havde et team med på utraditionel teambuilding i de historiske omgivelser på Frilandsmuseet Hjerl Hede.

Her fik de til opgave i fællesskab at prøve sig frem med gammelt håndværk, og arbejde med uld, rebslagning, samle en drittel og en såkaldt "pisprås", fortidens form for lommelygte.

Pråsen er de netop blevet færdig med i fire fine udgaver, og holdet er enige om, at det er gået rigtig godt.

Annonce

Bedre samarbejde kan øge effektiviteten med 20 procent, viser mange undersøgelser. Og kan give en langt større tilfredshed blandt medarbejderne

Jens Bilberg, teambuildinginstruktør

Udfordringer

Knap så godt gik det på bødkerværkstedet.

- Vi fik kun samlet drittelen halvt to gange. Vi havde endda en tømrer med, men det hjalp ikke, kommenterer Else Filsø med henvisning til kollegaen Martin Rønn Hansen.

Han undskylder sig med, at han jo netop er tømrer og ikke bødker.

Samarbejdet er præget af kærlige drillerier i et godt klima.

Og netop samarbejdet er vigtigt. Det viser sig på uldværkstedet. Her skal holdet først karte ulden og derefter spinde en tråd. Det kan være noget af en udfordring - og ikke mindst, når man ikke arbejder sammen.

Fællesskab

Men det glider straks langt bedre og mere effektivt, da instruktør Jens Bilberg opfordrer holdet til - dels at læse instruktionen grundigt for at få det fulde overblik - og dels til at løse opgaven bedre sammen i fællesskab.

- Bedre samarbejde kan øge effektiviteten med 20 procent, viser mange undersøgelser. Og kan give en langt større tilfredshed blandt medarbejderne, forklarer han.

Jens Bilberg, 65, har tidligere arbejdet med teambuilding hos Nordea, og efter at han for to år siden blev tilknyttet skoletjenesten på Hjerl Hede, var han med til at foreslå til at introducere metoden her.

- Det helt unikke er jo at bringe teambuildingen ind i de historiske rammer og lade deltagerne løse opgaver med udgangspunkt i historien, fortæller han.

Regnskabets time: Instruktør Jens Bilberg måler, hvor lang uldsnoren er blevet efter kartning og spinding. Foto: Lars Rask Vendelbjerg

Øger aktiviteten

I løbet af sidste år blev en halv snes projekter gennemført i samarbejde med kommuner, fagforeninger og virksomheder, og nu er Hjerl Hede parat til at øge aktiviteten.

Dagen indledes med en snak om vigtigheden af at samarbejde.

- Vi fokuserer på, at det er vigtigt at berige i stedet for at bekrige hinanden. Og at det er vigtigt af dele viden med hinanden i stedet for at holde det for sig selv, forklarer Jens Bilberg.

Og tilføjer, at det med at dele viden godt kan være en svær forhindring at overvinde.

Oplægget fokuserer også på, hvad der kendetegner en god kollega. Det diskuteres blandt andet i en gruppearbejde.

- Og her jeg sige, at det havde dagens kursister rigtig godt styr på, roser instruktøren.

Med på dagens teambuilding var beredskabsinspektør Per Borg Jakobsen, der ser arbejdet med det gamle håndværk som en spændende og god udfordring.

Per Borg Jakobsen og Birgitte Buskov på bødkerværkstedet. Foto: Lars Rask Vendelbjerg

Øgede krav

- Det er slet ikke så let at arbejde med det gamle håndværk, som man måske skulle forestille sig. Men der var dog ingen opgave, vi ikke kunne løse. Og samarbejdet i gruppen er gået ganske godt, fortæller han.

Efter hver opgave skal hver enkelt kursusdeltager bedømme, hvordan opgaven er løst, og hvordan samarbejdet har fungeret. Og som afslutning på teambuildingdagen er der også en samlet evaulering.

- Der er slet ingen tvivl om, at det bliver fortsat vigtigere på arbejdspladserne at arbejde bedre sammen i takt med at kravene til effektiviteten øges. Bedre samarbejde er simpelthen nødvendigt, hvis medarbejderne skal kunne klare presset. Derfor er et teambuildingkursus et rigtig godt middel, siger instruktør Jens Bilberg.

En af de historiske opgaver var at fremstille en såkaldt pisprås. Foto: Carsten Jantzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Minister afkræves svar om Høfde 42

Lemvig

Ekstra penge til turistarbejde

Annonce