Annonce
Navne

Teater henter 6,4 millioner kroner hjem fra udlandet

Per Kap Bech Jensen, der har mange års erfaring som udvikler, fundraiser og leder af teater- og kulturprojekter, er i dag teaterleder af Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret, og har som sådan både skaffet store summer hjem til et samarbejde med Grønland over en fire-årig periode samt senest til et samarbejde med den sydkoreanske by Gwangju. Arkivfoto: Morten Stricker
Det er ofte svært at skaffe midler til kunst. Men for Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret er det lykkedes. Det sydkoreanske kulturministerium har bevilliget 6,4 millioner kroner til et teatersamarbejde mellem danskerne og kulturcentret i byen Gwangju.

Holstebro: At skaffe penge til et projekt fra fonde, private eller ministerier er et kunstform i sig selv. Og en svær én af slagsen.

Det ved alle, der har prøvet at brænde for en idé og har søgt om midler til at føre den ud i livet.

Én af dem, der virkelig er dreven ud i den disciplin, er Per Kap Bech Jensen, leder af Nordisk Teaterlaboratorium (NTL)-Odin Teatret. Han har mange års erfaring i at skaffe penge til kulturen, men det hører alligevel til sjældenhederne, at han har kunnet sætte sit navn under på en kontrakt, der sikrer et projekt 600 millioner sydkoreanske won - eller sagt mere forståeligt; 6,4 millioner gode danske kroner.

Annonce

Det er jo ikke 6,4 millioner kroner til os alene. Vi får 50 procent, og vores samarbejdspartner i Gwangju får 50 procent.


Pengene gives til et sydkoreansk-dansk samarbejdsprojekt mellem NTL-Odin Teatret og Asia Culture Center i Gwangju i Sydkorea. Det er kulturministeriet i Sydkorea, der har bevilliget pengene. De eneste danske penge, der involveret i projektet, er 30.000 kroner, som de danske ambassade i Seoul, Sydkorea, har besluttet at donere til projektet.

Deler 50/50

- Det er jo ikke 6,4 millioner kroner til os alene. Vi får 50 procent, og vores samarbejdspartner i Gwangju får 50 procent, siger Per Kap Bech Jensen og forklarer, at Holstebro-teatrets del af pengene går lønninger, lys, lyd, rekvisitter og rejser.

I øjeblikket er seks koreanere på besøg på teatret - de ankom i tre hold i anden halvdel af oktober og bliver til den 8. december. Midt i januar 2022 rejser den danske gruppe fra NTL-Odin Teatret så til Gwangju i godt to uger.

De seks koreanere, der i øjeblikket er i Holstebro, er instruktøren Dongil Lee, samt to skuespillere, en dokumentarist, en videokunstner og en percussionist.

- Den koreanske del af kulturpengene betaler deres rejse og løn, mens deres kost og logi går fra vores del af puljen, forklarer Per Kap Bech Jensen.

Projektet

I 2019 var NTL-Odin Teatret inviteret til Seoul Performing Arts Festival i anledning af 60 års jubilæet for de dansk-sydkoreanske diplomatiske forbindelser. NTL-Odin Teatret lavede også byttehandler, blandt andet i Gwangju, og det imponerede så meget, at basen for det fremtidige samarbejdsprojekt blev lagt.

I oktober 2020 videotransmitterede NTL-Odin Teatret en forestilling, en såkaldt showcase, instrueret af Kai Bredholt, baseret på romanen "Krigens sorg" af Bao Ninh, til åbningen af den årlige litteraturfestival i Asia Culture Center i Gwangju. Co-instruktør var koreanske Dongil Lee. Det var ikke muligt for NTL-Odin Teatret at rejse til Sydkorea og opføre forestillingen live på grund af corona.

Nu arbejder Dongil Lee og Søs Banke på en reel coproduktion med to instruktører og skuespillere/musikere fra begge lande, hvor man bygger på den erfaring, man gjorde under sidste års showcase. Stykket hedder "After War" og varer én time og 20 minutter uden pause.

"After War" kan ses ved en snigpremiere på Odin Teatret den 4. og 5. december, hvorefter alt pakkes ned og sendes til Gwangju, hvor forestillingen har verdenspremiere den 28. januar 2022.

Hvordan bærer man sig ad med at skaffe så mange penge til et projekt?

- Altså, det er jo "forbindelser, forbindelser, forbindelser". Vi er heldige på mange måder at have Dongil Lee som samarbejdspartner. Han og hans familie har utroligt gode kontakter på kulturområdet i Sydkorea, og det er i høj grad deres fortjeneste, at der er hul igennem, fortæller Per Kap Bech Jensen, der også forleden - sammen med Dong Lee - kørte fire timer til København for halvanden times frokost på den sydkoreanske ambassade, og så fire timers kørsel hjem igen til Vestjylland.

- Den sydkoreanske ambassadør i Danmark har været på besøg her på teatret med sin kone, og han er meget begejstret for det projekt, vi laver sammen med Dongil Lee og byen Gwangju. Han bliver afløst af en ny ambassadør i december og skal selvfølgelig lave en overlevering til den nye mand på posten, men vi ved, at vi står meget højt på listen over det, de finder er vigtigt, siger Per Kap Bech Jensen og tilføjer så med en latter:

- Dongil Lee var glad for den frokost på ambassaden. Det er ikke helt let at fremskaffe koreansk mad til ham på teatret, så jeg har aldrig set en mand spise så meget kimchi (sydkoreansk ret med stærk, fermenteret kål, red.) før. Og så fik han endda også en doggybag med frossen koreansk suppe med hjem...

Annonce
Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Vejen spærret i to timer: Væltet bus er tilbage på vejen, og der skulle hjælp til helt fra Vejle

Lemvig For abonnenter

Klimatorium vil være verdensførende: ansøgning for millioner er afleveret

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Struer For abonnenter

Efter bølge af indbrud tog Tina sagen i egen hånd: - Det var bare et spørgsmål om tid, før de også ville komme her

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Leder For abonnenter

Lange testkøer er en hån mod de pligtopfyldende borgere

Navne

Jan tiltrak masser af udlændinge: Han gjorde en stor indsats for dansk landbrug

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Lemvig

Del af Fabjergvej spærres kl. 11-13 i dag - dobbeltdækkerbus skal bjærges

Sport For abonnenter

Fra andenviolin til førsteviolin for Thomas Damgaard: - Det er det jeg spiller håndbold for

Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Annonce