Annonce
Navne

Teitur fra Færøerne: Der går man så med maske på og leder efter importeret peberrod i supermarkedet

Til venstre Teiturs kone, Ingilín Strøm, og løbende til højre billedet deres søn, Uni Halgir. Længere ude sidder familiens hund, Dexter, og holder øje med verden. Privatfoto
Selv her under en verdenskrise er hylderne i supermarkederne fyldte, siger musikeren og sangskriveren Teitur, der har en fortid i Holstebro, men som nu er tilbage på Færøerne.

Færøerne: Den 43-årige musiker, sanger og sangskriver Teitur bor i et hus i en lille bygd udenfor Thorshavn på Færøerne. Her har han sit arbejdsstudio på loftet, og derfra kunne de danske tv-seere for nylig opleve ham synge og spille nummeret "Regnvejrsdag i november" i programmet "Fællessang - hver for sig" på DR1.

Teitur havde placeret sig med en skøn baggrund - bag ham gik solen ned over Atlanterhavet, og man kunne se lidt af de færøske fjelde.

Hvis ikke verden havde været ramt af coronavirus, ville den optræden formentlig have inspireret mange til en sommerferietur til Færøerne.

Teitur er født og opvokset på Færøerne, men rejste Holstebro, da han var 17, for at gå på Holstebro Gymnasium og MKG på Holstebro Musikskole. Derefter har han boet i London i seks år samt i USA, Sverige og København. Men nu er han tilbage i barndommens land.

- Når jeg bliver spurgt, hvad jeg laver, så ved jeg stadig ikke helt, hvad det hedder, det jeg gør, siger han med humor og fortsætter:

- Jeg har aldrig lavet andet end at rejse rundt og lave pladeudgivelser, koncerter og projekter med musik, som både jeg og andre opfører. Jeg har fået privat undervisning i komposition, et langt forløb i udlandet med sangskrivning på et forlag og havde en mentor i musikproduktion i start tyverne.

Annonce

Færøerne

På Færøerne er der, ifølge tal fra den 9. april, registreret 184 tilfælde af coronasmittede.

Der har ikke været nogen corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Vi hygger os som familie

Hvor svært er det at få det arbejde udført, du gerne vil, nu hvor corona er en del af hverdagen?

- Min kone siger, at jeg ikke burde mærke forskel, fordi jeg i forvejen bruger det meste af min tid i en slags isolation, hvor jeg kan skabe musik. Men alt mit arbejde er i udlandet, og nu kan jeg ikke rejse ud og give koncerter. Jeg er oppe på 33 koncertaflysninger. Vi er allesammen ramt, men vi vender den anden kind til. Det mig selv, der har aflyst koncerterne, men jeg føler endnu ikke, at jeg har et problem. Det kommer nok først om et par måneder, når det strammer til. Men musik vil der altid være brug for, og min kone og barn klarer sig godt. Jeg er i øjeblikket mere bekymret for andre end mig selv og min familie. Konsekvensen bliver måske synlig i det strukturelle ude i samfundet, mere end inde i hjemmene, mener Teitur.

Han er gift på fjerde år og har en søn, som også snart fylder fire. Teiturs kone, Ingilín Strøm, er medlem af lagtinget og er derfor dagligt i Thorshavn til møder og arbejde.

- Corona betyder på en måde også, at vi er kommet endnu tættere på hinanden som familie. Jeg oplever det, som vi er i tredje fase nu. I starten føles det som ferie, i midten som et projekt og nu som en indviklet dans. Vi er kommet tættere på hinanden inde i huset, mens der udenfor er længere imellem folk. Det er også sjældent at opleve, at man - som nu - har nok tid, siger Teitur.

Hvad får I tiden til at gå med?

- Vi laver mad, reparerer en lampe og den slags. Min søn kaster lige i øjeblikket sine biler ud på køkkengulvet og taler i tunger, men normalt vil jeg påstå, at vi hygger os, tegner, lytter til børneradio. Vi er også en del ude i naturen, fordi vi bor på et fjeld ud til havet. Det er ret nemt at gå på en spændende opdagelse med den tre-årige.

Peberrodsjagt

Er der noget godt at sige om coronakrisen?

- Egentlig synes jeg, at forløbet er med til at dreje kikkerten ind på nogle ting, som vi bør tale om i samfundet. Det er interessant, at det er dem, der har flest bolde i luften, som mister det hele på gulvet. Almindelige mennesker har egentlig ikke brug for så meget, og måske har vi det endnu bedre og udretter mere, når vi har god tid og bliver tvunget til at tage mere hensyn.

Er du tryg ved den måde, myndighederne tackler situationen?

- Ja, jeg synes, at fornuften får et talerør, og at vi er forsigtige på den gode måde. Der er meget og mange, som kommer til at blive overset, med hjælpepakker og så videre, og de, som har andre problemer end corona - men det er vel også naturligt, når vi nu befinder os i en krisesituation.

Generelt er der dog god stemning på Færøerne, og flertallet viser omtanke og respekt, fortæller Teitur. Der er heller ikke tommer hylder i supermarkedene.

- I betragtning af, at vi ifølge medierne er i en dystopisk tilstand, føles det underligt at se, hvor meget der er på hylderne. Det er tydeligt at se, at vi i forvejen er overforbrugere. Man går der i supermarkedet i Thorshavn og holder afstand i en maske og leder efter frisk importeret peberrod til en servering af wienerschnitzel...

For nylig kunne tv-seerne opleve Teitur i tv-programmet "Fællessang - hver for sig" på DR1. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Underbo fik klar besked før stor politiaktion: Forlad lejligheden øjeblikkeligt

Erhverv

Wærket må udskyde stor åbning

Annonce