Annonce
Lemvig

Testcenter bruges alt for lidt og nu skal den være endnu større - møller op til 275 meter

Ser de store ud? Faktisk er de alt for små i forhold til de møller, som mølleproducenterne bygger allerede i dag. Derfor skal testcenter Høvsøre udvides. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Fremover skal møllerne op i 275 meters højde, hvis anbefalingerne i en ny analyse bliver fulgt

Høvsøre: Den tre år gamle udvidelse af mølletestcenteret på Høvsøre har ikke været rentabel. Det har nemlig været usædvanligt svært at få lejet de to, ekstra pladser ud.

Det fremgår af en ny "Analyse af rammevilkår for forsøgsmøller", som Indenrigs- og Boligministeriet offentliggjorde fredag. Samme rapport rummer også anbefalinger, der skal løse problemet: Det skal blot bygges endnu større.

Derfor går regeringen nu i gang med at undersøge, hvordan udvidelsen skal ske.

Annonce

Det er blot tre år siden, at mølletestcentret på Høvsøre blev udvidet med to ekstra pladser, og samtidigt blev det muligt at øge højden på møllerne fra 165 til 200 meter. Udvidelsen skete, fordi vindmølleindustrien efterspurgte plads til at teste større møller.

Det har allerede nu vist sig ikke at være højt nok til, at mølleproducenterne vil bruge pladserne. Blandt andet fremgår det af analysen, at det har været meget besværligt at udleje to af de syv standpladser. Én af pladserne har været i fire udbud siden november 2019, uden det er lykkedes at få pladsen udlejet. En anden af pladserne nåede ud i tre udbud, inden den blev besat.

Vindmølleindustrien forklarer det i analysen selv med, at møllerne er vokset langt hurtigere end forventet. Derfor er pladserne ved Høvsøre Testcenter allerede nu for små - endnu før alle pladser efter den seneste udvidelse er taget i brug. Faktisk vurderer branchen, at man på landsplan har brug for seks nye pladser med plads til væsentligt højere møller.

Analysen peger derfor på, at testcenteret ved Østerild, der tester havmøller, bør skabe plads til møller op til 400 meters højde. Ved Høvsøre, hvor man tester de mindre landmøller, bør man skabe plads til 275 meter høje møller. Analysen vurderer, at det fysisk ikke vil være muligt at øge arealet i Høvsøre. Derfor bliver det nødvendigt at reducere antallet af  standpladser fra de nuværende syv pladser til blot fem pladser for at skabe den nødvendige afstand mellem møllerne. Den øgede højde gør det formentligt også nødvendigt at ekspropriere et antal ejendomme i området, men det fremgår ikke af analysen, hvor mange, der bliver berørt. Den planlagte udvidelse vil ifølge analysen være nok til at fremtidssikre Høvsøre de næste fem-ti år.

Der bliver muligvis  også brug for et tredje testcenter et nyt sted i landet. Derfor går regeringen samtidigt i gang med at undersøge, hvor et tredje testcenter kan opføres.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) finder det nødvendigt at skabe bedre forhold til at teste de store møller.

- Vindbranchen er central for vækst og udvikling i hele Danmark, og ikke mindst for arbejdspladser uden for vores store byer. Derfor følger vi nu op på den samlede analyse af vindbranchens behov for test og demonstration, siger han.

Inden en udvidelse af Høvsøre kan finde sted, skal der blandt andet laves en ny miljøkonsekvensvurdering samt en habitatkonsekvensvurdering.

Testcenter Høvsøre drives af DTU-Vind, men det er ikke lykkedes at få en kommentar til denne artikel.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Radikale kommer til at bide negle på valgaftenen: Kan partiet fastholde sin plads i byrådet?

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Struer For abonnenter

Marianne støtter Inger hele vejen, også når folk bliver grimme at høre på: - Hun er ikke bare en åndssvag kælling

Livsstil

Idoms mange fællesskaber: - Vi redder nok ikke verden, men vi redder forhåbentlig os selv

Annonce