Annonce
Danmark

Thomas Funding: Derfor har minkavlerne ikke fået deres penge endnu

Thomas Funding, politisk redaktør, Avisen Danmark. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Der var ingen grænser for, hvor hurtigt det skulle gå, da minkavlerne blev bedt om at slå deres dyr ihjel. Politi og militær blev sågar sat ind for at skynde på dem.

Men da politikerne bagefter skulle finde ud af, hvor mange penge avlerne skulle have i erstatning, skyndte de sig langsomt. Her to måneder efter, at ordren om aflivning blev givet, er der stadig ikke sket noget. Så hvor bliver den lovede godtgørelse egentlig af?

Først og fremmest handler det om penge. Politisk uenighed har været den store udfordring. Hvor stor en erstatning skal minkavlerne have? Hvad er rimeligt? Ifølge flere kilder tæt på forhandlingerne spillede regeringen ud med en model, der beløb sig til færre milliarder, end der er fingre på en hånd.

Det kunne Venstre imidlertid ikke acceptere, og netop Venstre vil regeringen voldsomt gerne have med for at lukke flanken til det store oppositionsparti. Det vil se skidt ud, hvis Socialdemokratiet både kan beskyldes for at have brudt Grundloven og så bagefter at have spist minkavlerne af med peanuts. Radikale Venstre har desuden insisteret på, at aftalen skal laves hen over midten.

Konkret handler det om, hvor meget man skal prissætte et minkskind til. Det lyder nemt, men det er det ikke. Priserne på skind kører op og ned, så hvad er en rimelig pris? Skal man tage udgangspunkt i et gennemsnit over de sidste fem år? Eller skal man gå 10 år tilbage, så man også får guldåret i 2013 med. Det år tjente selv den mest uduelige minkavler penge.

Man er nået relativt langt i forhandlingerne, og det forlyder, at man er enige om at gå 10 år tilbage i tiden, når man skal regne gennemsnittet ud. Dog trækker man lidt fra det bedste år i 2013, så ordningen ikke bliver alt for guldrandet. Man er ligeledes enige om at give minkavlerne en erstatning, der svarer til, hvad man ud fra gennemsnittet vurderer, de ville kunne have tjent 10 år ud i fremtiden.

Men det er ikke nok til en aftale. Minkavlere er nemlig ikke ens. Nogle er meget store, og andre er små. Nogle ejer også foderfabrikker og pelserier, andre gør ikke. Og så er nogle ganske enkelt bedre forretningsfolk end andre.

Laver man alene en model efter objektive kriterier, bliver der meget stor spredning på, hvad minkavlerne får i erstatning. Nogle vil ende med et meget store beløb. Og vi taler her om virkelig store beløb. Hvorimod andre vil stå tilbage med en gæld.

Det scenarie er der ingen, der ønsker. Hverken i Socialdemokratiet eller Venstre. Så en stor del af forhandlingerne er gået på at finde håndtag at dreje på, der flytter penge fra de avlere, der stod til at få mest, hen til dem, der lå i bunden. Det er fortsat dette spørgsmål, der gør, at man ikke er blevet enige.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Jeg vil ikke sidde og udelukke det. Hvis der er bæreevne til det, vil jeg rigtig gerne.

Lars Løkke Rasmussen afslørede fredag, at han starter det, han kalder et "politisk netværk", der skal undersøge potentialet for at stifte et nyt centrum-højre-parti. Den tidligere statsminister ville dog ikke over for TV 2 garantere, at det er der, det ender

- Er vi ikke tålmodige, kan det ende med at gå Venstre, som det gik De Konservative under deres borgerkrig.

Gruppeformand for Venstre Karsten Lauritzen gav et opsigtsvækkende interview til Avisen Danmark i denne uge. Her opfordrede han partiets vælgere og bagland til at udvise tålmodighed. Ellers vil det kunne ende i en panikudskiftning af Jakob Ellemann-Jensen frygter han

- Nogen skal det jo være. Jeg har tænkt over det og talt med flere af dem, som igen har opfordret mig til at stille op - det gjorde de også sidste gang - og er kommet frem til, at det vil være godt for Venstre, hvis næstformandsposten rykker uden for Christiansborg. Når det er præmissen, føler jeg pilen pege direkte på mig. Og så stiller jeg mig til rådighed.

I Avisen Danmark forklarede Stephanie Lose, hvorfor hun stiller sig til rådighed for sit parti. Hun har meldt sig til posten som ny næstformand for Venstre, efter Inger Støjberg i juleferien blev presset til at trække sig fra sin post af Jakob Ellemann-Jensen

- Det ser ud til, at tingene går i den rigtige retning nu.

Statsminister Mette Frederiksen (S) delte de gode corona-nyheder i Go' Morgen Danmark på TV 2 i denne uge. Dog advarede hun om, at antallet af smittede stadig ikke er langt nok nede. De nye meget smitsomme variant af corona er i fremdrift, og når den først kommer op i fart, kan den stadig risikere at vælte læsset

En anden årsag til det lange forløb er, at forhandlingerne om en erstatningspakke efterhånden har haft mange tovholdere.

Først var det daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), der stod for forhandlingerne. Han blev væltet, og så flyttede forhandlingerne over til erhvervs- og vækstminister Simon Kollerup (S). Men han blev ramt af mavesår i december, hvilket betød, at skatteminister Morten Bødskov (S) tog over. Han er nemlig vikarierende finansminister for Nicolai Wammen (S), der er på barselsorlov.

Her i det nye år var det så meningen, at Kollerup igen skulle sætte sig for bordenden, men han var alligevel ikke helt rask, så nu er Morten Bødskov igen i front.

Alle kan blive syge, og de fleste er også efterhånden enige om, at det er okay for mænd at gå på barsel, så dette er ikke for at problematisere nogen af delene, men blot en nøgtern konstatering.

Det er langtfra den eneste årsag til, at forhandlingerne er blevet langtrukne, men flere kilder beretter, at det har trukket i den forkerte retning. Man starter således en smule forfra, når en ny minister overtager tøjlerne. Dog hører det med til historien, at andre kilder argumenterer for, at forhandlingerne under alle omstændigheder var endt i Finansministeriet. Simpelthen fordi de er så store og komplekse, som de er.

Men alt godt kommer som bekendt til den, der venter, og efter to måneders ventetid er forhandlingerne på vej ind i den afgørende slutfase. Det virker realistisk, at en aftale kan indgås inden for et par uger. Måske allerede i næste uge.

Minkavlerne skal med andre ord nok få deres penge. Og når det sker, forventer mange af de involverede politikere, at der bliver ballade. Flere er nervøse for, at store dele af befolkningen får et chok, når de ser den samlede regning for nedslåningen af mink.


Minkavlerne er ikke de eneste, der lider under coronakrisen. For den enkelte selvstændige er det nok fløjtende ligegyldigt, om det er den ene eller den anden politiske beslutning, der har slået ens virksomhed ihjel.

Fra analysen


Regner man den bonus, avlerne skal have for hurtigt at have aflivet deres dyr, og erstatning til følgeerhverv med, så peger det i retning af en regning, der ligger på omkring de 15 milliarder kroner. Der er dog ikke lavet en egentlig samlet beregning på endnu, så tallet baserer sig alene på kilders vurderinger.

Det er vigtigt i denne sammenhæng at huske, at minkavlerne er det eneste erhverv, der er blevet eksproprieret af staten, hvilket er årsagen til, at erstatningerne kan blive så store. Men minkavlerne er ikke de eneste, der lider under coronakrisen.

Restauranter, hoteller og tøjbutikker. Eksempler på virksomheder der også har det svært. De har alle fået penge af staten, men for manges vedkommende ikke nok til at overleve. Flere har måttet dreje nøglen om.

Ender minkavlerne med i befolkningens øjne at blive forgyldt, frygter flere af partierne, at det vil få andre dele af dansk erhvervsliv til at føle sig forsømt og uretfærdigt behandlet. Godt nok kan man rent juridisk ikke sammenligne deres situation med minkavlernes, men for den enkelte selvstændige er det nok fløjtende ligegyldigt, om det er den ene eller den anden politiske beslutning, der har slået ens virksomhed ihjel.

De fleste partier har derfor accepteret, at dette ikke bliver en aftale, de bliver populære på. Men derfor er der så meget mere grund til at tage sig god tid til at gøre tingene ordentligt, lyder det fra flere kilder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Annonce