Annonce
Navne

Thomas tog til USA for at løbe og læse: Nu har han brudt en magisk grænse

Thomas Sand Nielsen, Holstebro, der tog til Alabama, USA, på et scholarship i 2018, kan nu kalde sig sub15 løber. Arkivfoto: Morten Stricker
Da Thomas Sand Nielsen fra Holstebro i 2018 flyttede til Alabama, USA, for at gå på universitetet, var et af målene at forbedre hans løbetider. Nu - halvandet år senere - har Thomas brudt en magisk grænse og er med blandt de bedste.
Annonce

Holstebro/Alabama: I sportens verden er der nogle grænser, som atleter ser som "magiske". Grænser, de drømmer om at bryde.

For vi andre kan det være svært at forstå, at 0.02 sekund kan betyde noget særligt, men for topatleten kan den lillebitte smule tid være forskellen på at være med blandt de bedste eller bare almindeligt god.

Da den dengang 19-årige Thomas Sand Nielsen fra Holstebro i august 2018 rejste USA for at gå mindst et år på University of South Alabama, var det med en personlig rekord på 15:01 på fem kilometer i bagagen - og en ambition om at blive bedre gennem træning med universitetets løbehold.

- Jeg stagnerede en anelse over hele linjen på mit første år (freshman year). Det skyldtes delvist et par skader, og at jeg aldrig rigtig fik kontinuitet i min træning og havde mange dårlige præstationer. Det betyder meget, at jeg nu endelig er begyndt at rykke mig her i mit andet år, det såkaldte sophomore year, fortæller Thomas Sand Nielsen fra USA.

Og rykke sig, det har han gjort.

Thomas Sand Nielsen

21 år, født og opvokset i Holstebro.

Far (Peter) arbejder på en boreplatform i Nordsøen, mor (Malene) er lærer på Halgaard Skole. Har en tvillingsøster, Sarah.

Gik på Sønderlandsskolen, blev HHX-student i 2018.

Begyndte at løbe, mens han var på efterskole i 2015. Debuten var maraton i København i 2016.

I et par år inden afrejsen til USA løbetrænede han seriøst i Athletikklubben Holstebro, hvor han selv har dannede en løbegruppe.

Tiderne 15.01 (5000 meter), 8.34 (3000 meter) og 31.40 (10 kilometer landevej) skaffede ham et scholarship på University of South Alabama, USA, hvor han begyndte den 13. august 2018.

Han læser Political Science som hovedfag og Spanish og Economics som sidefag - og er ikke afvisende overfor at blive i Alabama i ialt fire år.

Annonce

Under grænsen ved stævne

Søndag den 2. februar 2020 brød han en af de mange magiske grænser i løbeverdenen, da han ved et indendørs stævne i Birmingham, Alabama, kom under de 15 minutter på fem kilometer.

- Mit heat var tilpas hurtigt med en håndfuld college-mænd, der alle havde løbet 15 minutter eller hurtigere før. Jeg er virkelig begejstret for endelig at have brudt den notoriske grænse, siger Thomas Sand Nielsen og fortsætter så:

- Men jeg er også opsat på at skulle løbe endnu hurtigere! Specielt eftersom jeg løb min tid på 14:50 på en indendørs atletikbane, hvilket som regel ikke er helt lige så hurtigt som på udendørsbaner.

Hvor usædvanligt er det at komme under 15 minutter?

- Det er et godt spørgsmål. Det er ikke decideret usædvanligt i Danmark. Det sker da flere gange årligt, og jeg synes, at flere og flere efterhånden formår at præstere dét. Faktisk er der også flere danskere der har brudt 14 minutter i nyere tid. Men vi snakker dog stadig om en forholdsvis lille gruppe på cirka 20 mænd årligt, som kommer under de 15 minutter.

I USA er det knap så særligt.

- Niveauet er ekstremt højt, og de amerikanske college-divisioner er i den absolutte verdensklasse, hvor de bedste atleter ligger og bryder tider svarende til danske nationale rekorder! Det varierer dog meget efter størrelsen og niveauet på ens skole. På University of South Alabama med godt 16.000 elever, hvor jeg løber, der bliver det bestemt anset som en anerkendelsesværdig præstation og er ikke noget, der sker alt for ofte, fortæller Thomas Sand Nielsen.

Trods flotte resultater holder Thomas fast i, at løb "kun" er en hobby for ham. Og dog...

- Jeg har som sådan ikke ændret ambitioner for mit løb. Jeg har længe haft et college-goal om at bryde 30 minutter på 10.000 meter - og lidt mere langsigtet vil jeg da gerne repræsentere Danmark i en international sammenhæng. Men jeg betragter altså langt hen ad vejen løb som en hobby, og jeg har ingen ambitioner om, at det nogensinde skulle blive til meget mere end det, slår han fast.

Annonce

Måske fire år i USA

Da Thomas Sand Nielsen talte med Dagbladet, inden han tog afsted i 2018, sagde han: "Jeg ved stadig ikke, om jeg tager hjem efter et år, eller om jeg bliver to, tre eller fire år".

Nu har han været i Alabama i halvandet år - og har ingen umiddelbare planer om at tage hjem.

- Jeg tager i hvert fald ét år mere efter sommeren 2020. I øjeblikket læser jeg en fire-årig bachelor med Political Science som hovedfag med Spanish og Economics som sidefag, men jeg satser faktisk på at færdiggøre bacheloren før tid og dimittere til maj 2021, forklarer Thomas, der "ikke er helt afvisende overfor et eventuelt fjerde år i USA".

Det skyldes ikke mindst løbetræningen.

- Endelig at bryde de magiske 15 minutter på distancen bekræfter for mig, at træningen virker, og at jeg bare skal blive ved med at arbejde hårdt. Jeg tror på, at jeg er i de absolut bedste omgivelser for at nå længst muligt med mit løbe-potentiale, og jeg er i tiden virkelig ivrig for at se, hvordan jeg kommer til at udvikle mig fremover. Sammenholdet på universitets løbehold er fantastisk, og at træne med mine hurtige træningsmakkere er virkelig noget, jeg sætter stor pris på. Vi presser hinanden på de hårde intervaller og hjælper hinanden igennem alt fra den daglige morgentræning til de vigtigste konkurrencer, fortæller Thomas Sand Nielsen.

Måske bliver der brudt flere magiske grænser i fremtiden.

Se Thomas Sand Nielsens profil på universitets hjemmeside - hvor man også kan læse, hvad hans favoritbog er, og hvilken musik, han kan lide: https://usajaguars.com/sports/mens-cross-country/roster/thomas-sand/8537

- Lidt mere langsigtet vil jeg da gerne engang repræsentere Danmark i en international sammenhæng, siger Thomas Sand Nielsen. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce