Annonce
Holstebro

Thor havmøller i høring: Afgørende, at vi får lov at fiske mellem møllerne, siger garnfisker

For fisker Johnny Pedersen (i midten) er det afgørende, at han med sin kutter Palermo L347 får lov at fiske mellem de store havmøller, som er på vej i Danmarks største havmøllepark ud for Thorsminde. Han henter mellem 20 og 40 procent af sin omsætning inden for det udpegede område. Foto: Johan Gadegaard
En miljøvurdering for den kommende Thor Havmøllepark er nu sendt i høring til 5000 borgere. For garnfiskere er det afgørende, at de får lov til at fiske mellem de mellem 67 og 125 megamøller i landets største havmøllepark.

Thorsminde: Energistyrelsen har sendt en omfattende rapport og miljøvurdering i høring for den kommende Thor Havmøllepark, som bliver Danmarks største, og som skal ligge indenfor en trekant, der starter 20 kilometer fra kysten.

En af dem, som er særlig spændt på de kommende vindmøller er fisker Johnny Pedersen, der med sin kutter Palarmo L347 fanger masser af fisk netop i det område, som er udset til vindmøller.

- Det er et område, hvor vi hvert forår og sommer fanger masser af pighvar og søtunger. Så der vil være et stort tab, hvis vi ikke får lov at fiske, siger Johnny Pedersen, der fisker med garn.

Annonce

Netop pighvar og søtunger er nogle af de fisk, som sælges til gode priser.

- I nogle år er det 20 procent af omsætningen, som vi henter i området. I andre år er det 40 procent, siger Johnny Pedersen.


Det er et område, hvor vi hvert forår og sommer fanger masser af pighvar og søtunger. Så der vil være et stort tab, hvis vi ikke får lov at fiske

Johnny Pedersen, garnfisker Palermo L347.


Af miljøvurderingen fremgår, at det især er garnfiskeri, der foregår i trekanten. I hjørnene mod syd er der også fiskeri med trawl - men i mindre omfang.

5000 borgere

Ifølge rapporten vil der ikke kunne fiskes med trawl ved på møllerne, mens "det antages, at garnfiskeri i et vist omfang vil være tilladt" inden for mølleparkens område.

- Vi kan godt fiske mellem havmøller, men det er ikke alle steder, man tillader det. Men det er afgørende for os, siger Johnny Pedersen, som anslår, at omkring 20 garnfiskere fra Thorsminde og Hvide Sande fisker i området.

Der kan dog blive begrænsninger for fiskeri i det trace, hvor elkabler føres i land. Og der vil være en påvirkning af området med slam i den periode, der skal nedsættes fundamenter til møllerne.

Der vil med tiden opstå rev omkring møllefundamenterne med bundlevende dyr, og det kan have en positiv effekt på fiskefaunaen i området. Og tiltrække visse fiskearter, der finder skjulesteder og føde. Effekten vil dog være lokal og uden betydning for den samlede fiskebestand.

De mange røde prikker viser, at der de seneste ti år har været masser af garnfiskeri i det område, som er udpeget til Thor havmøllepark. Oplysningerne er hentet fra overvågning af hvert enkelt skib. Ill.: Energistyrelsen/miljørapport
Annonce
Lemvig For abonnenter

Sådan rammer corona skolerne: Nogle er ramt, andre går næsten fri

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Thyborøn får nyt maritimt museum - Kystcentret er solgt til folkene bag Sea War Museum

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Lemvig

Tillidsmand: Der er nogle skoler der er ved at være pressede

Lemvig

Sneglehusets forpagtere og deres sønner indstillet til Lemvig Prisen

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Lemvig For abonnenter

Direktør: Elever skal undervises så normalt som muligt

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Erhverv

Karsten opfandt berømt slogan for 30 år siden: - Jeg fik en flaske gammel dansk og et diplom

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Leder For abonnenter

Det er helt oplagt: Selvfølgelig skal de unge på plejehjem

Lemvig For abonnenter

15-årige Mathilde arbejder på plejehjem: Jeg kan mærke jeg gør en forskel for dem her

Navne

Lotte vil hjælpe dem, der ikke er der, hvor de gerne vil være i livet

Annonce