Annonce
Holstebro

Ti borgmestre på banen: Stop aflivning af raske mink

Ti borgmestre opfordrer nu tre ministre til at gentænke strategien og stoppe nedslagtning af raske mink indenfor en afstand fra 7,8 km fra smitteramt minkfarm.  Arkivfoto: Morten Stricker
Borgmestrene i Holstebro, Struer og Lemvig opfordrer nu sammen med syv andre borgmestre regeringen til at slå en ring omkring coronaramte minkfarme i stedet for den masseaflivning, som kan sætte branchen 10-15 år tilbage.
Annonce

HOLSTEBRO: Ti borgmestre er nu gået sammen om en opfordring til regeringen om at stoppe masseaflivningen af raske mink.

I henvendelsen kommer borgmestrene med en kraftig kritik af den nuværende strategi, hvor alle mink bliver slået ned indenfor en radius på 7,8 kilometer fra en coronasmittet minkfarm.

Henvendelsen er sendt til fødevareminister Mogens Jensen, finansminister Nikolaj Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup.

Borgmestrene frygter for minkerhvervets eksistensgrundlag med den nuværende aflivningsstrategi, og appellerer til at justere strategien for ikke at miste veldrevne virksomheder og livsværker.

Holstebro, Struer og Lemvigs borgmestre er med i henvendelsen, som slutter med tre kraftige opfordringer: Stop aflivning af raske og immune mink i en zone på 7,8 km, og test i stedet minkene på disse farme intensivt. II: Slå effektiv ring om de smittede farme, hvor avlerne og familierne holdes i karantæne, til smittefaren er drevet over, og farmene er testet fri for virus. III: Undgå at aflive mink, som har dannet antistoffer mod Covid-19, da de formentlig er mere modstandsdygtige overfor ny-smitte.


Stop aflivning af raske og immune mink i en zone på 7,8 km og test i stedet minkene på disse farme intensivt

Ti borgmestre i henvendelse til regeringen


Annonce

Billigere og langt bedre

I brevet minder borgmestrene om, at ifølge regeringens egne eksperter smitter corona ikke via luften - og kun op til to meter fra smittede mink. Og dermed ikke udenfor de indhegnede farme.

De påpeger, at en både billigere og mere effektiv metode vil være at slå en ring om de smittede farme og teste intensiv på raske minkfarme i nærområdet. Det vil også betyde, at der er avlsmink tilbage til at genetablere bestanden.

Ti borgmestre og minkene

Det er ti borgmestre, som står bag henvendelsen til regering med en kritik af nuværende strategi med nedslagtning af mink. Henvendelsen er skrevet efter et møde med Sagro, landboforeninger og minkbranchen.

Det er borgmestrene i følgende kommuner, som står bag: Holstebro, Struer, Lemvig, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Varde, Vejen, Billund, Hedensted og Esbjerg kommuner.

Borgmestrene påpeger også, at den nuværende nedslagtning foregår så langsomt, at der er risiko for, at minkene bliver kønsmodne, hvor de ikke længere kan gå sammen. Det vil give både pladsproblemer og problemer med dyrevelfærd. Borgmestre har haft møde med både Landbrug&Fødevarer og med minkbranchen.

Minkavler Birger Primdahl, der er formand for Holstebro Minkfodercentral, er glad for borgmestrenes opbakning.

- Med den nuværende nedslagtning er der risiko for, at vi slet ikke har avlsdyr tilbage til at fortsætte produktionen. Samtidig er de kasserede minkskind et stort spild af ressourcer, siger Birger Primdahl.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Blev bestjålet ved fødselsdagsfest

Lemvig

Det kan blive meget værre endnu

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Annonce