Annonce
forside

Tidlig pension kan give lavere rådighedsbeløb resten af livet

Det kan have en økonomisk bagside at gå tidligere på folkepension, viser beregninger, som mediet Finans har indhentet fra flere pensionskasser. (Arkivfoto).

Ifølge beregninger rammer det økonomisk, hvis nedslidte går to-tre år før tid, som det er blevet foreslået.

Det kan have en økonomisk bagside at gå tidligere på folkepension, som flere partier har foreslået.

Det viser beregninger, som mediet Finans har indhentet fra flere pensionskasser.

Går man tre år før tid, kan udbetalingerne fra arbejdsmarkedspensionen blive op til 20 procent mindre, end man ellers har udsigt til, skriver Finans.

Det lavere rådighedsbeløb skyldes, at man indbetaler i færre år til pensionen, og pengene skal strække sig længere.

Socialdemokratiet meldte i januar ud, at partiet vil gøre det muligt at gå tidligere på pension, hvis man er nedslidt eller har været på arbejdsmarkedet i mange år.

Konkret mener partiet, at man skal kunne gå på pension to-tre år tidligere end den normale pensionsalder, hvis man har været mere end 40 år på arbejdsmarkedet.

Og Dansk Folkeparti har erklæret sig enig i, at nedslidte skal kunne gå tidligere på pension.

DF's finansordfører, René Christensen, lægger ikke skjul på, at der kan blive mindre at leve for:

- Det er et faktum. Derfor skal man ikke tro, at det her bliver superattraktivt, siger han til Finans.

Og finansordfører Benny Engelbrecht (S) siger:

- Hvis nogle ønsker at blive på arbejdsmarkedet, fordi de gerne vil tjene nogle flere penge, så skal de selvfølgelig bare gøre det, udtaler han til mediet.

Det holder ikke, mener Hans Andersen, som er beskæftigelsesordfører i Venstre.

- Det er jo netop nedslidte mennesker, som ikke bare kan gå ud og arbejde mere, siger han til Ritzau.

- Men det siger egentlig ret meget om Socialdemokraternes plan, som ikke tåler at blive udsat for spørgsmål. For svarene viser, at deres plan slet ikke hænger sammen.

Ifølge pensionsselskabet PFA vil en nedslidt person med en årsløn på 300.000 kroner få 93.500 kroner om året i arbejdsmarkedspension, hvis pågældende går på pension som 64-årig.

Det er 20 procent mindre, end hvis personen blev på arbejdsmarkedet, til han fyldte 67 år.

Med en højere folkepension og lavere skat bliver hans samlede pensionsindtægt fem procent lavere, skriver Finans. Det efterlader dog staten med en regning.

Pensionsalder og tilbagetrækning står højt på den politiske dagsorden.

Alle Folketingets partier enige om, at der skal tages bedre hånd om de borgere, der er nedslidte efter mange år på arbejdsmarkedet.

Men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) forudså vanskelige forhandlinger, efter at partierne bag velfærdsforliget fra 2006 i sidste uge samledes for at tale om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vindagen markeres i marken

Lemvig

Jobprojekt hjælper i arbejde

Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce