Annonce
Navne

Tidligere KAD-formand i Struer, Birthe Thorenfelt, død

Birthe Thorenfeldt som de fleste huske hende fra tiden som KAD-formand i Struer og efter 2005 som næstformand i 3F Holstebro. Foto: 3F Holstebro
Birthe Thorenfelt blev søndag eftermiddag fundet død i sit hjem.

Struer: Søndag eftermiddag blev 65-årige Birthe Thorenfelt fra Struer fundet død i sit hjem på Elmevej.

- Det bliver et stort savn, fortæller en af hendes nærmeste veninder, Annelise Knudsen, som mødte Birthe Thorenfeldt for første gang, da hun som 17-årig blev ansat på B&O.

Her blev Birthe Thorenfelt tillidsrepræsentant for den store gruppe af ufaglærte kvinder, der havde arbejde på B&O-fabrikkerne i Struer, i 1977.

- Jeg har alle dage arbejdet som ufaglært. Jeg har været så heldig, at jeg har prøvet mange forskellige jobtyper. Jeg har haft et feriejob på Gilleleje Missionshotel, hvor jeg både var stuepige og ”kokke-enepige” i det kolde køkken. Jeg har også prøvet at sy skjorter på en skjortefabrik i Struer. Egentlig ville jeg bare ud og arbejde i et års tid. Og dette kun for at tjene nogle penge, inden jeg ville i gang med at tage en uddannelse, fortalte Birthe Thorenfelt selv til et nyhedsbrev fra 3F i Holstebro, da hun gik på pension og sagde farvel til alle kollegerne i 3F, hvor hun afsluttede sit arbejdsliv som faglig sekretær i 2016.

Tanken om en uddannelse blev aldrig indfriet, da hun fik arbejde på B&O.

I stedet blev hun tillidsrepræsentant og indledte en faglig karriere, som blandt andet førte hende videre til et job som distriktssekretær i Kvindeligt Arbejderforbund, lokalformand i Struer-afdelingen af KAD, og i 2005 blev hun efter en fusion mellem KAD og SiD, næstformand i 3F Holstebro.

Som 60-årig trak hun sig fra posten som næstformand, men fortsatte som faglig sekretær.

- Birthe Thorenfelt var en af de helt store forkæmpere for ligestillingen, og det var ikke kun for ligestilling mellem kønnene, men også mellem for eksempel de danske medlemmer af 3F og de udenlandske medlemmer, som er kommet til landet. Det er for eksempel Birthe Thorenfelts fortjeneste, at vi i 3F fik succes med at få organiseret de polske arbejdere i Nordvestjylland. Det var en sag, hun brændte for, og hvis det var i weekenden, de havde tid til at mødes med hende, var det bare helt i orden for hende, fortæller lederen af 3F-afdelingen i Holstebro, Flemming Sørensen.

Ud over sit faglige engagement, stillede Birthe Thorenfelt også op som kandidat for Socialdemokratiet til byrådet i Struer, hvor hun i 1980'erne opnåede genvalg til sin anden valgperiode.

Men midt i perioden og efter seks år i byrådet besluttede hun at trække sig ud af byrådspolitikken.

- Jeg kunne desværre ikke forlige mig med, at hvis jeg skulle passe mit arbejde i KAD, så måtte jeg melde fra til de politiske møder i byrådet. Og omvendt, hvis jeg skulle passe møderne i byrådet, så måtte jeg svigte på arbejdsfronten, skrev hun selv om baggrunden for sin beslutning i nyhedsbrevet fra 3F i 2016.

Desuden var Birthe Thorenfelt i otte år medlem af Gimsing Menighedsråd, og da hun forlod sin post som faglig sekretær i 3F kastede hun endnu mere af sin energi i et hverv som frivillig og som bestyrelsesmedlem på Holstebro Krisecenter.

- Man kunne bare altid være sikker på, at Birthe Thorenfelt sagde, hvad hun mente, og at hun gjorde, hvad hun sagde. Vi kommer virkelig til at savne hende, siger lederen af Holstebro Krisecenter, Karin Houmann.

- De seneste seks år, har Birthe Thorenfelt for eksempel holdt jul på krisecentret, fortæller hun.

Birthe Thorenfelt fyldte 65 år i marts og efterlader sig ved sin død sin mor i Struer og en bror og dennes tre børn på Sjælland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

112

Mand i bil fik tre sigtelser

Annonce