Annonce
Struer

Tidligst 1. januar 2023 skal du sortere dit affald i 10 bunker

1. januar 2023 er lige nu den mest sandsynlige dato for, at landets husstande skal sortere affaldet i 10 forskellige spande. Foto: Henrik Reintoft
Affaldsselskabet Nomi4S vurderer, at logistik, økonomi og planlægning gør det umuligt at lave stor reform af affaldshåndtering allerede fra 1. juni næste år.
Annonce

Struer: Et omstillingsparat folketing i sommerhumør vedtog 16. juni i år en klimaplan. Med i planen var en større og mere strømlinet indsamling og sortering af affaldet fra husholdninger i 10 såkaldte affaldsfraktioner. En ordning, der efter planen skal indføres senest 1. juli næste år.

Men inden du farer ud for at købe flere nye spande til at dele dit affald op i, så bør du slå koldt vandt i blodet. Det fælleskommunale affaldsselskab Nomi4S, der ejes af Holstebro, Lemvig, Skive og Struer kommuner, vurderer nemlig, at folketingspolitikernes deadline er endog meget optimistisk.

Faktisk så er den "helt urealistisk" skriver Nomi4S i et notat til Struer Kommune.

Annonce

Det bedste bud

Mads Jakobsen (V), byrådsmedlem, formand for Nomi4S og formand for Dansk Affaldsforening, siger til avisen, at datoen 1. januar 2023 lige nu er det bedste bud på, hvornår den nye opdeling og håndtering af danskernes husholdningsaffald er en realitet.

- Det er det absolut realistiske bud. Bekendtgørelsen, der skal sætte det her i gang, var først klar for tre uger siden. Indregner man nye affaldsplaner i kommunerne og høringsfrister, og den længere leveringstid, der helt naturligt vil opstå, når alle landets kommuner skal have flere skraldespande og nye lastbiler på én gang, så er det vores bedste bud på en dato.

Annonce

"Helt urealistisk"

Alene produktion og levering af renovationsvogne tager et til halvandet år, og der bestilles ikke nye vogne før, der er fundet vognmænd, der vil påtage sig opgaven efter et udbud.


Indregner man nye affaldsplaner i kommunerne og høringsfrister og den længere leveringstid, der helt naturligt vil opstå, når alle landets kommuner skal have flere skraldespande og nye lastbiler på én gang, så er det vores bedste bud på en dato.

Mads Jakobsen (V), formand for Nomi4S og Dansk Affaldsforening


Før det kan sættes i gang, skal der blandt andet tages stilling til, hvordan affaldet skal indsamles, hvor mange beholdere det skal ske i og hvilke dele af affaldet, der skal indsamles samlet eller hver for sig.

Der skal også tages stilling til serviceniveauet inden for de rammer, som er udstukket af regeringen, og alle afledte økonomiske konsekvenser. Alt skal det samles i et regulativ, som skal vedtages politisk, inden et udbud kan gennemføres.

"Disse forhold gør, at det vil være helt urealistisk at overholde den udstukne tidsplan", skriver Nomi4S i notatet.

Annonce

Ny planer

Affaldsselskabets bestyrelse holder sig i stedet til en foreløbig tidsplan. Her er det planen, at der 1. juni næste år er styr på løsninger, serviceniveau og økonomiske konsekvenser.

Regulativer forventes at kunne være behandlet inden sommerferien, således at Nomi4s kan sætte hele opgaven med at samle affaldet ind i udbud. Derfor er buddet på, hvornår den nye indsamlingsordning for husholdningsaffald kan sættes i gang altså tidligst 1. januar 2023 - godt 2,5 år efter, at folketinget vedtog loven.

Frem til 1. juni næste år bliver der travlt med at få lagt fast, hvordan der skal indsamles i parcelhusområder, i etageboliger og sommerhusområder. Det sker i et tæt samarbejde mellem Nomi4s og de fire kommuner bag selskabet. Arbejdet er i gang, og det forventes, at det indledende arbejde er færdigt i denne måned.

Ordningen vedtages først endeligt ved fastlæggelse i de kommunale affaldsregulativer, der godkendes af byrådet. Det er målet, at det sker inden sommerferien næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Nu kan du kommentere mulig skolefusion

Holstebro For abonnenter

Her er ministerens tre bud: Sådan kan man komme mink-massegrave til livs

Annonce