Annonce
Navne

Til minde om: Han gjorde byen levende

Carl Egon Nielsen, der her ses med en af sine syv bøger om Holstebro i perioden 1900-1925, var blandt de første i Danmark, som sidste år blev smittet med corona. Det skete på sygehuset og tog hårdt på den aldrende mand. - Jeg kan jo nemt komme og sige det, uden det er bevist, men jeg tror, at den sygdomskamp gjorde noget ved hans immunforsvar. Han var ikke så stærk efter corona som før, siger sønnen Torben Bo Nielsen. Privatfoto
Carl Egon Nielsen genskabte engang gamle bygninger i Holstebro med sin pen. Og så var han entertainer. Han elskede humor og sjov. Følelser derimod...
Annonce

Holstebro: Den gamle rengøringskone med øl i termokanden og humor i skørtet kunne man altid regne med.

Havde corona ikke aflyst den årlige revy på Nørrelands Bodega sidste år, havde Carl Egon Nielsen sikkert igen givet et nummer som gammel kone.

- Da jeg var barn, syntes jeg ikke, at det var særligt sjovt at se sin far sådan, men når jeg så, hvordan andre grinede, kunne jeg konstatere, at de godt kunne lide rengøringskonen. Min far var en sand kunstner og entertainer. Meget udadvendt. Han kunne lide, at der skete noget, siger Carl Egon Nielsens datter Ann Christina Nielsen.

I år bliver der intet glansnummer. Det kommer faktisk aldrig igen, for Carl Egon Nielsen er gået bort i en alder af 80 år.

Den sidste, der fik hans humor at mærke, var sønnen Torben Bo Nielsen.

Carl Egon Nielsen, der holdt af at tegne bygninger, var selvlært. Han gik direkte i gang med tuschen uden at lave blyantkladde først, og en tegning tog ham i snit to timer at lave. Privatfoto

- Tre timer, før han sov ind, sad vi og skraldgrinede. Han forblev positiv til det sidste. Han var meget selskabelig. Alle var lige i hans øjne, og derfor kunne han også tale med alle, siger sønnen.

Nok var Carl Egon Nielsen åben udadtil...

- Men følelserne holdt han for sig selv, tilføjer Torben Bo Nielsen og fortæller om, hvordan hans far for nylig blev ramt af sygdom:

- Han havde det skidt til sidst. Jeg er nok den person, der var tættest på ham, og for tre måneder siden kunne jeg mærke, at der var noget galt. Det endte da også med, at han indrømmede, at det gjorde ondt - og så må det have gjort ondt.

Annonce

Gjorde byen levende

Carl Egon Nielsen voksede op på Grindsted-egnen, og i nabobyen Hejnsvig fandt han sin første kone, med hvem han fik en datter.

Da han fandt en ny hustru - Ann Christina og Torbens mor - flyttede de i 1973 til Holstebro. Moren skulle blive sygehjælper på Parkvænget i mange år, og Carl Egon var først lastbilchauffør hos Eiler Chr. Knudsen og siden vicevært på Thorsvej i Holstebro.

- Jeg har kun gode minder, blandt andet af at han kørte rundt med os børn i viceværtvognen. Det er klart, at arbejdet fyldte meget, men jeg havde jo mit at se til som fodbold og gymnastik. Han var der nu altid for mig, hvis jeg havde brug for ham, siger sønnen.

Jobbet var ikke det eneste, der optog viceværten. Han tegnede også og var bestemt ikke ueffen. Han leverede sine streger til aviser og som freelancer for både firmaer og et souvenirhæfte for kommunen, der kunne gives til turister.

Klimakset blev syv tegneværker, kaldet ”Holstebro-bøgerne”.

- Med tusch og pen ville han gøre det gamle Holstebro levende. Det var helt bevidst, at hver bog kun skulle trykkes i et begrænset oplag på 800 eksemplarer, så det kunne blive et samleobjekt. Gennem gamle billeder, interviews og optegninger fortalte han levende gennem sine tegninger og tekst om miljøet og levevilkårene i perioden 1920-1925. Det blev nogle smukke bøger med en fin streg, der på en stille og sympatisk facon genopfriskede det Holstebro, som engang var, og det lykkedes ham at skabe et herligt stykke historisk dokument, forklarer Ann Christina Nielsen.

Annonce

Følelserne

Carl Egon Nielsen var mere til humor, tegninger og sjov - end dybe snakke om følelser.

- Og jeg er én, der gerne vil tale følelser. Min far var jo, som mange kunstnere er - i deres egen kunstverden og koncentreret om den i lange perioder. Det gjorde, at vi ikke havde et tæt forhold, lyder det fra datteren, der dog tilføjer:

Her ses Anlægspavillonen i Holstebro - tegnet af Carl Egon Nielsen og set i hans scrapbog. Privatfoto

- Men vi skulle komme til at se mere til hinanden igen, som vi blev ældre. Og han var en god far, når han var til stede. De sidste ti år fik vi et langt bedre forhold.

Torben begyndte at arbejde hos Nørrelands Bodega, og her besøgte faren ham. Det var også her, han insisterede på, at han og datteren mødtes.

Kunstneren Carl Egon Nielsen

1980-1986: Lavede syv bøger om Holstebro i perioden 1920-1925.

1981-86: Måbjerg Amatørteater. Spillede selv revy; lavede program og/eller var instruktør.

1985: Overværede prøver fra Holstebro Revyen og lavede krus med karikaturer af de medvirkende.

1991-95: Instruktør ved Vinderup Revyen.

1992: Lavede Revyforestilling i Laden, Ellebæk

1996: Spillede i Nr. Felding Amatørteater

2010-11: Lavede Bierstube Revy.

Desuden: Laver Holstebro-Platten med 10 forskellige motiver af de mest populære tegninger.

Lavede tegninger og små vignetter til teksten i hæftet ”Holstebro – set fra Nybo Bakke”.

Optrådte ved selskaber som ”Æ Rengøringskurn” & ”Hønseavler Kluk”/ ”Klukhønsefarmeren” i cirka 50 år.

- Da mine forældre blev skilt, kunne jeg fornemme, at han følte, vi skulle snakke om, hvorfor det var gået, som det var med skilsmissen. Men jeg sagde, at jeg ikke havde behov for at tale om noget, der alligevel ikke kunne ændres på, og det tror jeg, at han godt kunne lide. Han tog bare alt meget afslappet, og måske også for afslappet nogle gange, for vi har en halvsøster, som han talte om, men aldrig rigtig var en del af hans liv, forklarer Torben Bo Nielsen.

Mange vil også kende ham som viceværten fra Thorsvej, hvor han arbejdede (fra 1979) og boede. Privatfoto

Efter Carl Egon Nielsen døde den 20. januar, er det strømmet ind med online-kondolencer og fortællinger om viceværten, entertaineren og tegneren på Facebook og hans mindeside.

Men det ændrer ikke på afsavnet.

- Jeg så ham hver dag, så det, jeg vil savne, er...bare ham, siger Torben Bo Nielsen, hvis børn også savner deres bedstefar.

Der er dog noget at trøste sig ved, fortæller sønnen:

- Jeg har talt med min chef, som har sagt, at revyen på Nørrelands Bodega vil forsætte - i min fars ånd.

Carl Egon Nielsen blev 80 år. De sidste fem år af hans liv tegnede han ikke. Men han optrådte stadigvæk: Han stod i fire år for et forårsshow på bodegaen i Nørrelandscentret i Holstebro. Den femte udgave i 2020 blev aflyst af corona. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Erhvervsområde er efterspurgt

Navne

Ny audiolog hos Vestjyllands Hørecenter

Annonce