Annonce
Ulfborg/Vemb

Flere fotos: To hvidnæsede delfiner fundet på stranden

Der var meget friske blodspor på den unge han, som blev fundet på Græm Strand - nær badesøen - fredag aften. Kort efter blev der fundet en noget ældre hun få kilometer væk på stranden ved Vedersø Klit. Foto: Søren Egebjerg
I bededagsferien blev der fundet to hvidnæser på stranden ved Vester Husby og Vedersø Klit.

HUSBY/VEDERSØ: To strandede hvidnæser blev i bededagsferien fundet på stranden ud for Vester Husby og Vedersø.

Hvidnæsen hører under delfiner og ses hyppigt i danske farvande, men er mindre kendt end marsvinet, som den ofte forveksles med.

En hvidnæsehan på 245 centimeter blev fundet på Græm Strand nær Vester Husby fredag aften, og samtidig dukkede en hun på 250 centimeter op et par kilometer sydligere ved Vedersø Klit.

Specialdyrlæge, ph.d. Aage Kristian Olsen Alstrup, der er tilknyttet Aalborg Universitet, blev kaldt ud til de to strandede hvidnæser, som blev obduceret på stedet.

- Vi ved endnu ikke, om de to hvidnæser har fulgtes ad og er kommet i problemer. Vi ved til gengæld med sikkerhed, at dyrene ikke er døde af alderdom. Den unge han-hvidnæse havde en kraftig bughindebetændelse, som kan have kostet den livet. Mens dødsårsagen for hun-hvidnæsen endnu ikke er kendt og derfor vil blive undersøgt videre på laboratorierne hos DTU på Center for diagnostik, siger Aage Kristian Olsen Alstrup i en pressemeddelelse.

Der er et sparsomt kendskab til hvidnæsernes biologi.

- Derfor er det meget vigtigt, at strandede hvidnæser og andre havpattedyr bliver registreret og obduceret, så vi kan få et bedre kendskab til deres biologi og sundhedstilstand. Vi kan kun blive klogere, hvis vi får hjælp til at finde de døde dyr, siger Aage Kristian Olsen Alstrup, som opfordrer til at melde det ind til Beredskabet for Havpattedyr, hvis man ser et strandet havpattedyr.

Aage Kristian Olsen Alstrup er tilknyttet både dette beredskab og faldvildtordningen under Aalborg Universitet.

Resultaterne af obduktionen kommer til at indgå i en større undersøgelse af havpattedyrs sundhedstilstand. Fundet af de døde hvidnæser giver dermed vigtig ny viden til forskningen.

Fem hvidnæser er inden for de seneste tre måneder strandet i Danmark.

Døde havpattedyr bør meldes

Både Fiskerimuseet, Aalborg Universitet (AAU) og DTU har etableret en såkaldt opsamlingsordning af havpattedyr.

AAU og DTU har ikke bare opsamling af havpattedyr, men af alle vilde dyr som findes døde, og hvor man ikke kender dødsårsagen. Hvis man støder på et strandet havpattedyr, hvad enten det er dødt eller levende, så er det vigtigt, at man indberetter til enten Fiskerimuseets hovednummer 7612 2000, Naturstyrelsens lokale enheder https://naturstyrelsen.dk/lokale-enheder, eller til www.vildtsundhed.dk så hurtigt som muligt.

Her vil man blive viderestillet til de relevante specialister, som vurderer, hvad der skal ske med det strandede havpattedyr.

Specialdyrlæge og ph.d. Aage Kristian Olsen Alstrup ved en af de to strandede hvidnæser, der blev fundet ved Vestkysten i bededagsferien. Pressefoto: Aalborg Universitet
Denne hvidnæsehan på 245 centimeter blev fundet på Græm Strand nær Vester Husby fredag aften. Umiddelbar ligner det et marsvin, og de to små hvaler bliver ofte forvekslet. Foto: Søren Egebjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Jesus har tunet ind på 89,1 MHz

Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce