forside

Tommy Ahlers vil have mere forskning om genbrug af plastik

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers mener, at Danmark med sin erfaring fra pantsystemet kan blive en drivende kraft i bestræbelserne på at genanvende en større andel af den globale plastikproduktion.

Trods dansk dumpekarakter ser den danske forskningsminister store muligheder i genanvendelse af plastik.

Den globale plastikproduktion er på himmelflugt, og Danmark er ifølge en ny rapport fra Innovationsfonden og konsulenthuset McKinsey blandt de dårligste i Europa til at genbruge plastik frem for at brænde det af.

På en liste i rapporten ligger Danmark nummer 23 af 30 europæiske lande, når det kommer til at genanvende plastik.

Alligevel ser forsknings- og innovationsminister Tommy Ahlers (V) muligheder for, at Danmark kan spille en afgørende rolle i at vende udviklingen.

- Der er en kæmpe kommerciel mulighed for Danmark og danske virksomheder, for vi har jo allerede været foregangsland på det her område med pantsystemet, siger han.

Ifølge ministeren er der behov for mere forskning for at gøre det lettere at genbruge de 260 millioner ton plastik, der hvert år produceres på verdensplan.

- Der er ikke forsket nok i plastik og genanvendelighed, siger ministeren og efterspørger blandt andet større viden om, hvilke typer plastik der kan tåle at blive blandet sammen.

- For lige nu er problemet jo, at selv når vi opsamler plastikken, så har vi svært ved at genanvende den, fordi der er så vidt forskellige typer plastik, som ikke fungerer særlig godt sammen.

Danmark producerer ifølge den nye rapport omkring 340.000 ton plastikaffald om året - svarende til cirka 60 kilo per dansker.

Heraf går 57 procent op i røg i de danske forbrændingsanlæg, mens kun 13 procent genanvendes herhjemme.

Yderligere 28 procent bliver sendt til Tyskland for at blive genbrugt der.

Hvis Danmark genbrugte alt sin plastik, ville det nedsætte den samlede CO2-udledning med 0,6 procent og spare udgifter på 1,4 milliarder kroner til import af ny plastik, fremgår det af rapporten.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Lemvig

Hvem skal være årets frivillige

Kultur

Her har man ikke mærket til truslen fra computeren

Lemvig For abonnenter

Lemvig-projekt får EU-penge til videreudvikling

Kultur For abonnenter

Verdenspremiere i Horsens på film om Daniel Ryes 13 måneder som gidsel

Premiere: I 13 måneder sad den da 25-årige fotojournalist Daniel Rye fanget som gidsel i Syrien. Tilbageholdt, ydmyget og tortureret af Islamisk Stat. I 2014 lykkedes det at få ham bragt hjem til Danmark, og efterfølgende blev hans skrækkelige og ufattelige pinsler beskrevet af Puk Damsgaard i bogen "Ser du månen, Daniel". Denne bog er nu filmatiseret og en uge inden den officielle danmarkspremiere kan horsensianerne som de første se Daniel Ryes rædsler på det store lærred og i samme forbindelse høre hovedpersonen i hans gribende foredrag om begivenhederne. Daniel Rye har været inde over filmmanuskriptet og har og haft en klar holdning til, hvem der skulle lave filmen, og hvordan historien skulle fortælles, men derudover har han ikke haft noget med filmatiseringen at gøre. Han er godt tilfreds med resultatet - Det er aldrig det samme. Jeg sad ikke og tænkte, at det er mig. Men det var sjovt at se noget, som mindede om min historie. Esben overbeviste mig om den karakter, han spillede, mere, end det var tanken om, at det var mig, siger han. - Det, der har betydet noget for mig, er, at filmen er blevet lavet på en respektfuld måde over for mig og min familie og dem, jeg sad sammen med i Syrien, for eksempel James Foley, som ikke er her mere. Hans familie skal også kunne se filmen. Alle de, der har været følelsesmæssigt involverede, må ikke tænke, at det er noget bras, understreger han.

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Struer For abonnenter

Finn fik flænset sin elskede Alfa Romeo på sin fødselsdag

Lemvig

Plads til flere blomster: - Det må gerne være visuelt dejligt at se på

Annonce