Annonce
Danmark

Topembedsmand tror ikke ministre kendte til manglende minklov

Departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard afgav torsdag forklaring for Minkkommissionen. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ifølge tidligere departementschef var en aflivning af alle mink ikke det samme som at lukke minkerhvervet.

De topministre, der 3. november sidste år på et møde i regeringens koordinationsudvalg besluttede at aflive alle danske mink, kunne ikke vide, at der manglede lovgrundlag.

I hvert fald ifølge den daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard.

- Det tror jeg ikke, har stået ministrene klart, siger han torsdag i Minkkommissionen.

Annonce

Senere adspurgt gentager han, at han ikke mener, at det indgik i materialet op til mødet i regeringens koordinationsudvalg, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink.

Han gentager også flere gange, at det på mødet modsat heller ikke blev drøftet, om der rent faktisk var hjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Koordinationsudvalget er et udvalg for topministre i regeringen, herunder statsminister Mette Frederiksen (S). Det var her, man 3. november besluttede at aflive alle mink.

Forud for mødet havde Statens Serum Institut udsendt en ny risikovurdering af coronasmitten i mink.

Fundet af cluster-5-mutationen havde desuden vakt bekymring i Sundhedsministeriet. Den frygtedes at udgøre en fare for folkesundheden, ligesom det ansås for muligt, at mutationen kunne spænde ben for de vacciner, der blev arbejdet på.

På mødet 3. november insisterede Sundhedsministeriet ifølge Henrik Studsgaard på, at det var nødvendigt at aflive alle mink for at undgå den risiko.

Her laver Henrik Studsgaard en sondring. Hvad angår fremtiden for minkbranchen, var det ifølge departementschefen klart - også for deltagere på mødet, som han ikke navngiver - at der ikke var hjemmel.

- For så vidt angår forholdet fra 2021 og frem, tænker jeg, at det har stået flere i rummet klart, at når vi kigger ud på en dvalemodel og et erhverv, som kan lukkes helt eller delvist ned, så er der hjemmelsmæssige udfordringer, siger han.

Men en aflivning her og nu var ifølge Studsgaard et helt andet koncept og ikke behandlet i det materiale, der var lavet til mødet.

Af kommissionen blev Henrik Studsgaard spurgt, hvorvidt han overvejede at nævne den manglende hjemmel til de to andre modeller.

Han svarede, at der var mange "udfordringer" logistisk med at udføre regeringens politiske beslutning om at slå alle mink ned.

Blandt andet spurgte Helle Krunke, der er medlem af Minkkommissionen, om ikke et manglende lovgrundlag var vigtigere end andre praktiske udfordringer.

- Jeg forstår godt, og jeg er også enig i, at der er forskel på udfordringer. Jeg må bare ærligt sige, at i den ret overordnede og ret vigtige diskussion, der involverede mange ting, var det bare ikke top of mind for mig, siger han.

- At forestille sig, at man med sådan en kæmpe opgave på stående fod kunne bibringe de relevante nuancer. Det var i hvert fald ikke top of mind for mig.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Lemvig

Blandt de mindst ramte: Lemvig Kommune er ikke længere blodrød

Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Lemvig

By og sø skal hænge bedre sammen: To projekter er i gang på samme tid

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Ulfborg/Vemb For abonnenter

Anne gik fra politibetjent til ægproducent og undrer sig over ulogiske regler: - Man skal være jurist for at drive landbrug

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Vestjylland

Spurgt på gaden: Tager du til julefrokost i år – eller melder du afbud?

Annonce