Annonce
Lemvig

Topper listen over grønne kommuner

Der står vindmøller mange steder i Lemvig Kommune, og de bidrager alle til den grønne omstilling. Arkivfoto: Martin Ravn
Energiforbruget i Lemvig Kommune stammer for en stor dels vedkommende fra vedvarende energi. Faktisk ligger kun Samsø Kommune højere i hele Region Midtjylland

Lemvig: En voksende andel af den energi, der bruges i Lemvig Kommune, stammer fra vedvarende energikilder. Faktisk er kommunen en af duksene blandt de 19 kommuner i Region Midtjylland, hvor kun Samsø kan fremvise bedre tal.

Det viser den nyeste energiopgørelse, som Region Midtjylland udarbejder en gang om året. Den seneste er netop offentliggjort og viser, at 61,7 procent af al forbrugt energi i Lemvig Kommune stammer fra vedvarende energikilder, mens Samsø ligger på en solid førsteplads med 69,6 procent.

Tallet ligger endnu højere, hvis man medtager alt den energi, der produceres i kommunen uanset om det forbruges af Lemvig kommune eller af andre kommuner. I så fald bliver der i Lemvig produceret energi svarende til 72,4 procent af kommunens forbrug.

Opgørelsen medtager, hvad der bliver brugt af vedvarende energi til strøm, varme, transport og produktion. Den er et arbejdsredskab, der skal hjælpe kommunerne med at nå den nationale klima-målsætning om, at 70 procent af CO2 udledningen skal fjernes inden år 2030.

Tallene er dog et stykke tid undervejs, så derfor er de seneste tal ikke helt nye. De stammer fra 2018, men det er alligevel den seneste opgørelse, som Regionen har udarbejdet. Tallene viser, at regionen sammenlagt allerede ligger et godt stykke over landsgennemsnittet. Første opgørelse var med 2007-tal. Da var andelen af forbrugt vedvarende energi i Region Midtjylland 22,9 procent, men nu er den vokset til 43,5 procent i 2018. Landsgennemsnittet er på 35,7, men det europæiske gennemsnit blot er på 18 procent.

- Det er en ambitiøs 2030-målsætning, og grøn energiforsyning er helt afgørende for at reducere CO2-aftrykket. Tallene viser, at udviklingen i Region Midtjylland faktisk går lidt hurtigere end i Danmark og EU som helhed, så kommuner i vores landsdel bidrager godt til den udvikling, verden skal igennem, siger formand for regionsrådets Udvalg for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V).

Vedvarende energi

Så stor en procentdel af af energiforbruget kommer fra vedvarende energikilder uanset om den vedvarende energi er produceret i kommunen eller ej.
Samsø 69,6 (70,8 i 2017)
Lemvig: 61,7 (56,8 i 2017)
Region Midtjylland: 43,5 (42,2 i 2017)

Hvis kommunen brugte alt den producerede, vedvarende energi selv uden at eksportere til andre kommuner, ville så stor en procentdel af energiforbruget være vedvarende energi:
Samsø: 79,9 (84,7 i 2017)
Lemvig: 72,4 (68,8 i 2017)
Region Midtjylland: 42,5 (39,9 i 2017)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Minister afkræves svar om Høfde 42

Lemvig

Ekstra penge til turistarbejde

112

Pung forsvundet fra lejlighed

Annonce