Annonce
Struer

Træskibe trækker tilskuere

Når man først er kommet i havn, er det med at få styr på de mange sejl - og her skal man ikke lide af højdeskræk. Foto: Morten Stricker

Træskibssejladsen Limfjorden Rundt lagde i går til kaj i Struer. De gamle træskibe tiltrak som sædvanlig mange tilskuere, der slentrede en tur på havnekajen og nød synet af de flotte sejlskibe. 66 skibe er med i årets sejlads.

Struer: Hvad enten man er sejler eller ej: Det er et flot syn at se et gammelt, stort træskib anløbe en havn. Og det gør selvfølgelig ikke helhedsindtrykket mindre, når solen skinner, og der blæser en frisk vind til at lufte sejlene.

Sådan var forholdene, da træskibssejladsen Limfjorden Rundt i går anløb Struer Havn på sin tur rundt i den vestlige del af Limfjorden, og det var noget, der trak mange tilskuere til havnen i Struer. Sådan som det plejer at gøre, når de gamle træskibe lægger vejen forbi. Mange af tilskuerne havde medbragt kamera, så de kunne forevige de flotte skibe.

Det var 31. gang, at ejerne af den sejlende kulturarv - som de gamle træskibe ofte bliver betegnet - sejler Limfjorden Rundt. Der deltager 66 skibe i årets sejlads. Startskuddet lød i tirsdags i Løgstør, og på lørdag sejles den sidste etape fra Fur til Skive.

Blandt tilskuerne var Claus Toft fra Hvide Sande. Han plejer at være blandt de aktive på vandet, men i år er han sygemeldt, og dermed kan han ikke som sædvanligt være skipper på Hvide Sande-fartøjet Thomas, der er et åbent havskib.

- Jeg tror, jeg har været med 20 gange. Men i år må jeg nøjes med at se på og snakke med de andre deltagere, som jeg kender mange af. Det er et fascinerende syn at se skibene anløbe havnen. Et af skibene tog først sejlene ned, da det var helt inde i havnen. Det vidner om, at skipperen kan sit håndværk, sagde Claus Toft.

Dagens etape fra Thisted til Struer var sejladsens længste. Turen ned langs vestsiden af Mors er virkelig skøn.

Henning Thøgersen, skipper på Lemvig-båden Gefion
Det var et imponerende syn, da de 66 skibe i årets Limfjorden Rundt lagde til kaj i Struer. Foto: Morten Stricker

Driller hinanden

Han stod på kajen ved siden af det tidligere, ganske kendte skoleskib Fulton, der i dag mest bruges som tursejlads for skoleklasser og om vinteren er hjemmehørende i Hvide Sande.

- Jeg skal lige høre, om der er nogen, der er blevet søsyge. Vi plejer jo altid at drille hinanden. Der kan godt gå lidt sømandsjargon i den, sagde Claus Toft, der forventer snart at være i arbejde igen på et værft i Hvide Sande.

I øvrigt kan det være en barsk oplevelse at være om bord på et åbent havskib, men man skal - som Claus Toft udtrykker det - bare klæde sig godt på.

- Der er ikke mulighed for at sove om bord på et åbent havskib, men her i Struer får vi god hjælp af Nordvestjysk Fjordkultur, der tilbyder os overnatningsmuligheder, sagde Claus Toft.

Blandt årets deltagere er Gefion fra Lemvig - en såkaldt Issefjordsbåd, som skipper Henning Thøgersen tidligere har brugt til fiskeri, men som nu mest bruges til tursejlads.

Nej, der bliver ikke udkæmpet et søslag - til gengæld hjalp besætningerne hinanden, så der kunne parkeres tæt i havnen i Struer. Foto: Morten Stricker
Annonce

En skøn tur

- Dagens etape fra Thisted til Struer var sejladsens længste. Turen ned langs vestsiden af Mors er virkelig skøn. Det var en dejlig tur modsat den første dag, hvor vejret virkelig var dårligt med regn og blæst. Her kunne vi nærmest ikke kigge ind på land, sagde Henning Thøgersen.

Limfjorden Rundt er også en kapsejlads, hvor bådene i de enkelte klasser dyster mod hinanden. Det er ikke på hele dagens etape, at der dystes. Der bliver anlagt en bane på en del af etapen.

- Det gik meget godt i dag. Vi blev enten nummer to eller tre, og vi eksperimenterede lidt med vores sejlføring, sagde Henning Thøgersen.

Gefion befinder sig i klasse for skibe mellem 5 og 15 bruttoregisterton, hvor der er 13 deltagere.

Lemvig-skibet sejlede ikke med sejl på hele strækningen fra Thisted til Struer. Der var nærmest modvind - 12-13 m/sek - på den første del, så her måtte motoren gøre arbejdet.

I et telt på kajen sørgede Folk-Club '95 fra Struer for musik med forskellige bands og kor på scenen. Her kunne der både købes mad og drikke. De mange besætningsmedlemmer - omkring 650 i alt - skulle til fællesspisning om aftnen.

- Værtsbyerne sørger godt for os. Det er en fin sejlads at deltage i, sagde Henning Thøgersen.

Mange af tilskuerne havde medbragt et kamera, så de forevige de flotte træskibe. Foto: Morten Stricker
Annonce
Lemvig For abonnenter

SOSU-hjælpere er en mangelvare i fremtiden, men: Line uddanner sig på 17 uger og med fuld løn

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Føler du dig tryg ved, at lægevagten er der, når du har brug for hjælp?

Sport For abonnenter

Breddehåndbolden ruller igen efter corona: - Aner ikke hvad de andre hold kommer med

Lemvig

42-årig sigtet for voldtægtsforsøg: Gik frivilligt med til at forlænge fængsling

Holstebro

Tyve tog to timer om at stjæle 45 opvaskemaskiner og tørretumblere: Det værste er, at de stjal to bestemte hvidevarer

Lemvig

Din varmeregning stiger: Næsten 1600 kroner mere om året

Debat For abonnenter

Manden har jo ret - vi får for lidt

Struer

Ny genbrugsplads skal være klar i slutningen af maj næste år

Holstebro

Finn samler på en ting, vi allesammen har gået med i lommen: - Der er mange samlere, der køber bare for at købe

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Kultur

De Frivilliges Hus blev indviet: 'Den arkitekt skulle have brækket sin blyant...'

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Erhverv

Åbent Landbrug skal tage livet af skræmmekampagner

Annonce