Annonce
Holstebro

Tre ekstra dage er en hån: Vi har ingen mink tilbage

- Jeg synes, det er noget forfærdeligt svineri. Nu har folk løbet med tungen ud af halsen, og så fem minutter over 12, forlænger man noget, som der stadig ikke er lovhjemmel til, siger driftsleder Henrik Grøn, Minkfoderfabrikken Lemvig. Foto: Henrik Reintoft
De nordvestjyske pelsdyravlere har løbet med tungen ud af halsen for få deres aflivningsbonus - og nu får de så tre ekstra dage. Til hvad, ryster de på hovedet og frygter årelange ekspropriationsretssager.
Annonce

Holstebro: Er der fortsat levende mink i Holstebro Struer og Lemvig på dagen, hvor den oprindelige deadline for mink-aflivninger udløber?

Det kan Fødevarestyrelsen ikke give et klart svar på mandag.

"Vi kan desværre ikke give løbende statusopdateringer for enkelte lokalområder". Så alle medier må klare sig med vores nationale, overordnede statustal", oplyser Miljø- og Fødevarestyrelsens pressetjeneste.

Men spørger man områdets to minkfodercentraler, så er det slut. Alle dyr er udryddet. Ingen pelsdyrfarme får i dag mandag leveret foder.

- Det er noget forfærdeligt svineri. Nu har folk løbet med tungen ud af halsen, og så fem minutter over 12, forlænger man noget, som der stadig ikke er lovhjemmel til, siger Henrik Grøn, driftsleder på Minkfoderfabrikken Lemvig.

Centralen kørte det sidste foder ud onsdag i sidste uge.

Holstebro Minkfodercentral kørte den sidste portion tre-dages foder ud fredag.

- Mig bekendt er der ingen mink i live, siger formand Birger Primdahl.

Det bekræfter formanden for Holstebro Pelsdyravlerforening, Ib Lundgaard.

- Jeg kender ingen, som stadig har levende mink. Alle er gået efter at være færdige til den 16. november. At forlænge med tre dage er ikke andet end politisk pynt, siger Ib Lundgaard, der selv har været ude at hjælpe fire kolleger med at aflive deres dyr.

Annonce

Uendelige retssager

De mange tusinde tomme bure efterlader tunge, triste tanker hos avlerne, der endnu ikke har fået vished om deres økonomiske kompensation/erstatning.


Det bliver håbløst at få det afsluttet. Jeg tror, det kommer til at ende med lange, seje ekspropriationsretssager, der løber over flere år. Det er så frygteligt. Først stjæler de vores virksomheder, og dernæst vil de ikke betale for dem.

Birger Primdahl, avler og formand for Holstebro Minkfodercentral.


- Først smadrer man folk, og så giver man tre dage ekstra, nu hvor vi er færdige. Det er et uendeligt kludetæppe uden sidestykke i dansk demokrati. Det er ufatteligt og umanérligt ringe alt det, der foregår, siger Birger Primdahl.

Han fortsætter:

- Det bliver håbløst at få det afsluttet. Politikerne vil jo kun give det halve i erstatning - det mener jeg, at 12-14 milliarder er. Jeg tror, det kommer til at ende med lange, seje ekspropriationsretssager, der løber over flere år. Det er så frygteligt. Først stjæler de vores virksomheder, og dernæst vil de ikke betale for dem.

Annonce

Råvarer for 12 millioner

Også fodercentralerne har mange millioner bundet i værdiløse varelagre, som en konsekvens af den pludselige og hurtige nedlukning.

I Lemvig ligger centralen, der tidligere har leveret foder til 625.000 mink, inde med et varelager til en værdi af 1,5 millioner kroner.

- Vi afventer et udspil om, hvad vi skal gøre med vores butik? Skal vi selv prøve at afsætte de råvarer, vi har i overskud, eller vil staten overtage lagrene, spørger Henrik Grøn.

Holstebro Minkfodercentral har leveret foder til godt 2,6 millioner mink og har et varelager på 6000 tons, hvilket svarer til en værdi af 10,5 millioner kroner.

- Alle fiskeråvarer med undtagelse af laks kan vi sælge til fiskemel med kun et lille tab. De andre varer, kogt kylling og gris, har vi sværere ved at afsætte, fordi der er iblandet kategori 2-materialer, som kun må bruges til mink. Det kan sælges til biogas, men der vil være et betydeligt tab, siger Birger Primdahl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Nu kan du kommentere mulig skolefusion

Holstebro For abonnenter

Her er ministerens tre bud: Sådan kan man komme mink-massegrave til livs

Annonce