Annonce
Livsstil

Trin for trin: Lav dit eget nøddehegn i haven

Hegnet her er klippet i forskellige længder for at give det et mere tilfældigt udseende. Foto: Christine Landry
Drømmer du også om et romantisk hegn rundt om dit blomsterbed? Eller måske et hegn, der kan holde dyr ude af køkkenhaven. Her får du tips til, hvordan du kan lave dit eget hegn i haven og samtidig slippe for turen på genbrugspladsen.

De seneste år har jeg gået og sukket efter et kastanjehegn i min have. Sådan et med små, spinkle stykker træ surret sammen af en tyk ståltråd. Ofte med både stokroser, valmuer og ærteblomster i vildfarelse op ad hegnet. Sådanne hegn er nærmest obligatoriske i de sydengelske cottagehaver og ses også ofte på landet. I vores have var det køkkenhaven, der skulle spærres inde, så hønsene ikke kunne lave alt for meget ravage med deres skraben og hakken.

Jeg satte mig derfor tidligt på året for, at denne sæson skulle blive den, hvor jeg erhvervede mig et kastanjehegn. Men så begyndte jeg at kigge lidt på nettet. Og med omkring 60 meter rundt om vores køkkenhave kunne jeg godt se, at det gik hen og blev et småpebret projekt. Selvom jeg fandt det billigste hegn, jeg kunne opdrive, ville projektet komme til at koste mindst 6000 kroner - og det var inden, jeg havde købt pæle og låger dertil.

Men så må vi lave det selv, tænkte jeg.

Annonce

Og det har vi gjort. Og det var et sjovt projekt, der ikke krævede så meget andet end rugbrødsmuller, tålmodighed og en masse grene.

Jeg er ikke professionel, men blot en haveglad amatør, og derfor er der helt sikkert mere fagligt rigtige måder at lave et hegn som dette på. Men her får du min måde, som måske kan inspirere dig til lignende projekter i din egen have.

Sådan gør du

1. Find ud af, hvor mange meter hegn du skal lave. Du skal bruge træpæle til at skrue de vandrette grene på. Og der skal være en pæl for hver 1,5 meter cirka.

2. Hvis hegnet, du skal lave, skal være en firkant, og det er vigtigt for dig, at den firkant har rette vinkler, så skal du have lavet et krydsmål. Hvis de to diagonallængder i din firkant er lige lange, ved du, at alle sider er retvinklede. Det er næsten vigtigere, at dine pæle står på en lige linje. Til det kan du bruge mursnor.

3. Når der er målt op, skal du have dine pæle i jorden. Jeg brugte pæle, der målte 150 centimeter i længden. Ved hjælp af en pælehammer og rugbrødsmuller blev de banket omkring 40 centimeter ned i jorden. Jo højere et hegn, du vil have, jo længere ned i jorden skal pælene. Mit hegn endte med en højde på omkring 110 centimer.

4. Husk at finde ud af, hvor du vil have en låge i hegnet. Der skal kun være omkring 1 meter mellem træpælene, hvor lågen skal være.

5. Når alle pælene er i jorden, skal du til at skrue de vandrette grene på. Her brugte jeg to grene på 3-6 centimeters tykkelse mellem hver træpæl. Sørg for at de bliver sat i nogenlunde samme højde, det giver det flotteste resultat, når hegnet er færdigt. Jeg brugte nøddegrene, fordi vi har rigtigt mange, de er meget lige, og så synes jeg at have læst, at de er meget holdbare. Men jeg vil vove at påstå, at du kan bruge alle slags grene og stammer, som du har tilovers efter beskæring.

Når de vandrette grene er på, er det med at få de mange lodrette på. Foto: Christine Landry

6. Når alle de vandrette grene er på, er det tid til de lodrette. Her skal der bruges en del tyndere grene, som er klippet i nogenlunde samme størrelse. Man kan også vælge at skrue dem på i deres fulde længde og så gå og klippe dem i en passende længde bagefter. Vi skruede dem på med omkring 10 centimeters afstand og brugte cirka 15 tynde grene mellem hver træpæl.

Når hegnet er færdigt, er det bare med at kaste om sig med blomsterfrø, der kan kravle op ad hegnet. Foto: Christine Landry

7. Lågen blev lavet på øjemål, jeg synes ikke, det gør noget, hvis de er lidt skæve, når det er et naturhegn, man arbejder med. Først blev en firkant skruet sammen af fire kraftige grene. Derefter tog jeg to mindre grene og savede dem til, så de kunne danne et V og sørge for noget stabilitet i lågen. Til sidst satte jeg hængsler på og hængte lågen op. Først efter den kom op, skruede jeg de vandrette grene på.

Det er vigtigt, at de fire tykke grene, der skal danne rammen i lågen, ikke bliver for tunge. Foto: Christine Landry

8. Jeg lavede selv en lukkemekanisme af en simpel gren, jeg skruede fast til den ene side, så den kunne forhindre lågen i at åbne af sig selv. Man kan også sætte en lille haspe på.

Det skal du bruge

Nøddegrene, mursnor, pælehammer, pæle (jeg brugte nogle med en diameter på 7 cm), tykke grene til at lægge på vandret, tyndere grene til at sætte på lodret, skruer, der er beregnet til udendørs, skruemaskine, sav, grensaks og hængsler til lågen.

Hvor skaffer jeg grene?

Det er ikke sikkert, du har haven fuld af nøddegrene. Eller andre passende grene. Men fortvivl ej. Prøv at spørge din nabo, om ikke du må overtage deres grene og små stammer fra deres beskæring - så slipper naboen også for en tur på genbrugspladsen.

Der findes også mange lokale Facebook-grupper og også havegrupper, hvor jeg ofte har set, at folk har haft held med at efterspørge haveaffald i form af grene og stammer. Du kan også tilbyde, at du selv kommer og beskærer og får grenene med hjem.

Det viste sig, da hønsene blev sluppet løs, at der var enkelte steder, de godt kunne klemme sig igennem hegnet. Derfor valgte vi at sætte trådflet op på de nederste 25-30 centimeter. Nu er køkkenhaven fredet for hønsene. Foto: Christine Landry
Hegnet er et godt projekt til at få brugt afklip fra beskæring i foråret. Måske har din nabo også en bunke grene, han vil af med? Foto: Christine Landry
Der skal en del af de lodrette grene til for at lave hegnet, projektet er et oplagt familieprojekt, hvor hele familien kan være med. Foto: Christine Landry
Når en gren knækker eller med tiden rådner, er det nemt lige at skrue den af og sætte en ny på. Foto: Christine Landry
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Debat For abonnenter

Det er en floskel, men den tæller også efter Eriksen i Parken: Der er ikke noget, der er så skidt, det ikke er godt for noget

Annonce