Annonce
Lemvig

TripleNine regner på elektricitet frem for kul

TripleNine får tilført store mængder fisk, der bliver både kogt, tørret og inddampet, inden det ender som fiskeolie eller fiskemel. Arkivfoto: Ole Joern
Bliver fremhævet som et godt klimavenlig eksempel indenfor fødevareindustrien
Annonce

Thyborøn: Fiskemelsfabrikken TripleNine i Thyborøn bliver fremhævet som én af fem fødevarevirksomheder, der kan reducere CO2-udledningen markant ved at skippe fossile brændsler til fordel for strøm.

Det fremgik på en konference i mandags i Industriens Hus i København, hvor de foreløbige resultatet af projektet "Elektrificering af Fødevareindustrien" blev fremlagt.

- Vi er blevet fremhævet som industri på grund af de muligheder, vi har fremadrettet for at reducere vores udledning af CO2, fortæller administrerende direktør hos TripleNine, Jes Bjerregaard.

Annonce

Elektrificering

Projektet "Elektrificering af Fødevareindustrien" startede i januar og fortsætter frem til udgangen af 2022. Projektet gennemføres af en række partnere, der blandt andet består af Dansk Industri, Landbrug og Fødevarer, Dansk Energi, DTU samt konsulentvirksomheden Viegang Maagøe. Den første del af projektet har især haft fokus på produktionsprocesser omkring tørring og inddampning, der er store omkostninger indenfor fiskemelsindustrien.


Vi snakker jo om, at der skal investeres tre-cifrede millionbeløb, hvis vi skal gå hele vejen. Derfor skal vi kende vores volumen

Jes Bjerregaard, adm. direktør for TripleNine


- Vi bruger meget energi til kogning, tørring og inddampning. Projektet har derfor undersøgt mulighederne for at omorganisere energistrømningen på de enkelte trin i produktionen. Der er lavet flere forsøg og beregninger, som ser ud til at være holdbare, og dem skal vi nu forsøge at omsætte til en plan, siger Jes Bjerregaard.

Annonce

Stor mængde kul

Klimavenlig fødevareindustri

Fødevareindustrien tegner sig for 30 procent af industriens samlede energiforbrug i Danmark. Her af stammer over halvdelen fra olie, gas og kul. Ved at erstatte fossile brændsler med grøn strøm vil virksomhederne kunne skære op til to procent af Danmarks samlede CO2-udledning.

Målet med "Elektrificering af Fødevareindustrien" er over to år at analyse produktionen i 20 danske fødevareindustrier. Teknisk set skønnes det, at 97 procent af alle processer og energianvendelser kan konverteres til el.

Foreløbigt har fem industriet fået foretaget grundige beregninger af deres potentiale. Ud over TripleNine drejer det sig om CP Kelco ved Køge, KMC i Brande, Tactosan i Ringe samt Arla Foods i Nørre Vium.

I dag henter virksomheden en stor del af sin energi i form af kul, 32 procent er naturgas og kun otte procent er el. Hvis virksomheden over en årrække formår at skifte til el, kan der spares store mængder af CO2 til gavn for klimaet, men måske også i direkte energibesparelser. Projektet har blandt andet undersøgt mulighederne for at udnytte overskudsvarme fra inddampning og tørring ved at opsætte store varmepumper.

- Løsningen findes ikke helt endnu, men vores samarbejdspartner tror, at elpumper på et tidspunkt bliver så gode, at vi helt kan undgå damp. Det er dog ikke noget, vi gør fra den ene dag til den anden, siger Jes Bjerregaard.

Annonce

Brexit

Der ud over er virksomheden usikker på, hvad fremtiden bringer og hvor hurtigt, den tør tage de nødvendige investeringer. Dels vil man gerne have de nuværende investeringer forrentet, men der ud over skal man også have styr på, hvad de igangværende brexit-forhandlinger får for de kommende tilførsler af råvarer.

- Vi snakker jo om, at der skal investeres tre-cifrede millionbeløb, hvis vi skal gå hele vejen. Derfor skal vi kende vores volumen, siger Jes Bjerregaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kommunen skærper restriktionerne

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Struer

Festival vil stadig gasse virus væk

Annonce