Annonce
Struer

- Trist at måtte afvise trofaste kirkegængere

Birgitte Krøyer har som præst ved kirkerne i Ølby, Asp, Fousing og Vejrum og som provst i Struer Provsti forståelse for menighedsrådetformandens synspunkter. Men hun må følge de gældende retningslinjer, som blandt andet indebærer, at der er sat grænser for, hvor mange, der kan lukkes ind, og at der nu skal bruges både handsker og sprit, når nadveren skal uddeles. Foto: Morten Stricker
Formanden for menighedsrådene i Langhøjområdet mener, at kirkeministeriet sover i timen og gør for lidt for at skabe nogle mere rimelige rammer for både sang og samvær i landets kirker.
Annonce

Langhøj: Formanden for menighedsrådene i Langhøjområdet efterlyser lidt handling fra kirkeministeriet, når han ser, hvordan præsterne kan blive nødt til at afvise trofaste kirkegængere ved indgangen, hvis de skal overholde de stramme regler for salmesang og samvær i meningheden.

Forrige søndag måtte sognepræsten Erik Bro Lavdal således afvise ni, som var mødt op for at overvære morgengudstjenesten klokken ni i Ølby Kirke.æ I morgen klokken ni er det Birgitte Krøyer, der kan komme i samme dilemma som både sognepræst ved kirkerne i Langhøjområdet og provst i Struer Provsti.

- Der var ikke plads. På grund af corona-restriktionerne måtte vi kun lukke 35 ind, konstaterer formanden for menighedsrådet ved kirkerne i hele Langhøj-området, Erling Forbech.

- I Vejrum går det lidt bedre. Der må vi lukke 50 ind, og i Asp er det 37, fortæller han.

Men generelt mener han, at restriktionerne er for stramme.

- Men vi skal selvfølgelig tage de forholdsregler, der skal til, understreger han.

Annonce

Hver anden står tom

Det undrer ham, at kirkegængerne bliver overset i den generelle genåbning af samfundet.

- Når vi følger retningslinierne, er der kun plads til to på kirkebænkene i Ølby Kirke - én, som skal sidde helt inde ved kirkemuren, og en, som skal sidde helt ude ved midtergangen, og det er kun halvdelen, vi kan bruge, når hveranden skal stå tom, forklarer han.

Sådan er de generelle regler.

Menighedsrådets formand, Erling Forbech, og provsten i Struer Provsti, Birgitte Krøyer, viser her, hvordan der skal være afstand mellem kirkegængerne, så det kun er hveranden af kirkebænkene, der kan tages i brug. Foto: Morten Stricker

Der kan gøres undtagelser, hvis det eksempelvis er en hel familie, der gerne vil deltage i gudstjenesten.

Hvis de er tæt sammen til daglig, må de også sidde tæt sammen i kirken.

- Men jeg synes stadigvæk, at retningslinierne er for stramme i forhold til det, vi ser så mange andre steder i samfundet, siger Erling Forbech.

Annonce

Ikke det samme uden sang

Han efterlyser derfor lidt lidt fremdrift i kirkeministeriet.

- De kunne godt være lidt længere fremme, mener han og undrer sig over, at fodboldtilhængere kan råbe og skrige, som de lyster, på et stadion, mens sognebørnene ikke kan være lidt flere sammen om at synge et par salmer i kirken.

Og her rammer han kernen i hele problematikken.

- Hvis vi undlod at synge, ville retningslinierne være nogle helt andre. Så ville vi kunne få plads til 70 i Ølby Kirke, siger Birgitte Krøyer. Hun har det overordnede ansvar for, at menighedsråd og præster i hele Struer Kommune overholder de gældende retningslinier.

- Men uden sang, ville det jo bare ikke være det samme, konstaterer hun.

Annonce

Henvist til Vejrum

Birgitte Krøyer har derfor ikke noget valg.

- Jeg har forståelse for Erling Forbechs synspunkter. Men vi bliver nødt til at leve op til de retningslinjer, vi får udstukket, siger hun.


Der burde være plads til lidt sund fornuft, så vi kunne overlade lidt mere af ansvaret til den enkelte. Det ville gøre det hele lidt mere fleksibelt,

Erling Forbech, menighedsrådsformand, Ølby-Asp-Fousing Sogne


Søndag morgen må hun bare vente og se, om hun kommer i samme situation ved kirkedøren i Ølby som sognepræsten Erik Lavdal Bro var det for to uger siden.

- Det er svært at forudse, hvor mange, der kommer. Sommerferien kan betyde, at der er flere på ferie, så der ikke kommer så mange som normalt. Men det kan også betyde, at familien er samlet, og at der kommer flere en normalt. Det kan trække begge veje, og vi må så håndtere det, så godt vi kan, siger hun.

Hvis der kommer flere end 35, er der mulighed for at henvise til den næste gudstjeneste i sognet, som bliver afviklet i Vejrum Kirke, hvor der er bedre plads.

Det benyttede Erik Lavdal Bro sig af, da han måtte afvise ni af de trofaste kirkegængere i Ølby, og et par af de afviste benyttede sig af tilbudet.

- Men det kan jo ikke være meningen, mener Erling Forbech.

- Der burde være plads til lidt sund fornuft, så vi kunne overlade lidt mere af ansvaret til den enkelte. Det ville gøre det hele lidt mere fleksibelt, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vestjylland

Livreddere gør op med myte

Lemvig

CrossEyes i Lemvig har fået mere plads

Lemvig

Brand i udhus i Thyborøn

Annonce