Annonce
forside

Troels Lund afviser at vente med pensionsforhandlinger

Der er ingen grund til at standse de politiske forhandlinger om nedslidtes mulighed for at gå tidligere på pension, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Han afviser dermed et ønske fra Fagbevægelsens Hovedorganisation om at satse på trepartsforhandlinger efter et folketingsvalg.

Ved at gøre pension til en del af trepartsforhandlinger kommer man sent i gang med løsninger, siger minister.

Der er ingen grund til at standse de politiske forhandlinger om nedslidtes mulighed for at gå tidligere på pension.

Det siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Det er en reaktion på, at formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, har ytret ønske om, at sådan en ordning bør findes ved såkaldte trepartsforhandlinger efter et folketingsvalg.

- Lizette Risgaard gør sig selv en bjørnetjeneste ved at ville udskyde det her forhandlingskompleks og gøre det til en del af en trepartsdiskussion, siger ministeren.

- Det vil gøre, at man kommer langt senere i gang med at finde nogle løsninger.

Lizette Risgaard siger til Politiken, at de drøftelser om pensionsalder, nedslidning og seniorførtidspension, der nu er i gang, er for snævre.

- Når folketingsvalget er overstået, så ser jeg for mig, at der bliver indkaldt til trepartsforhandlinger og i en bredere kontekst end det, der har været meldt ud indtil nu, siger Lizette Risgaard til Politiken.

Hun vil gerne gøre arbejdsmiljø og uddannelse til en del af diskussionen.

Beskæftigelsesministeren pointerer, at regeringen allerede er i gang med at se på en forbedret arbejdsmiljøindsats.

I den forbindelse afleverede et ekspertudvalg i september sidste år anbefalinger til forbedringer.

Det var Socialdemokratiet, som skød debatten i gang med et erklæret ønske om at give en mulighed for, at nedslidte kan forlade arbejdsmarkedet tidligere end deres pensionsalder.

Forslaget indeholdt ikke konkrete ydelser eller betingelser for, hvem der skal forlade arbejdsmarkedet hvornår.

Forskellige fagforeninger har siden meldt sig med deres prioriteter i en sådan løsning.

Regeringen imødekom Socialdemokratiet og indkaldte for et par uger siden de partier, som er en del af velfærdsforliget fra 2006, til drøftelser.

Troels Lund Poulsen håber, at der i løbet af den næste måned kan laves en aftale om pensionsalder.

- Det er jo ikke mig alene, der kan lave en aftale. Jeg fornemmer også, at der er en interesse fra de andre partier i at lave politiske aftaler, siger Troels Lund Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

21-årig måtte ikke køre bil

Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Annonce