Annonce
Udland

Trump: Båndet mellem USA og vores allierede er ubrydeligt

Jean-Francois Monier/Ritzau Scanpix
Vores alliance er skabt i kamp, testet i krig og beviser, at den kan holde freden, siger Trump på Omaha Beach.

Præsident Donald Trump siger under en højtidelighed, der markerer 75-året for landsætningen af allierede styrker i Normandiet, at båndet mellem USA og dets allierede er "ubrydeligt".

Trump deltager i en ceremoni på den strand, der kendes som Omaha Beach, sammen med Frankrigs præsident, Emmanuelle Macron, og Canadas premierminister, Justin Trudeau.

- Til alle vore venner og partnere - vores stærkt værdsatte alliance blev smedet i kamp, testet af krigens prøvelser og beviste det med en velsignet fred. Vores bånd er ubrydeligt, siger Trump.

Han taler på den amerikanske kirkegård i Colleville-sur-Mer, som ligger ved Omaha Beach.

Det er en smuk dag i Normandiet med højt solskin. For netop 75 år siden blev tusindvis af amerikanske, britiske og allierede styrker landsat på Normandiets strande.

Tusinder af soldater mistede livet den dag i kampen for Europas befrielse.

Det blev et af de vigtige vendepunkter i Anden Verdenskrig. Året efter kunne britiske, amerikanske og russiske styrker trænge ind i Tyskland og nedkæmpe det nazistiske regime.

Tidligere på dagen deltog Macron i en ceremoni sammen med den britiske premierminister, Theresa May, på Gold Beach ved Ver-sur-Mer, hvor 22.442 britiske soldater mistede livet i sommeren 1944.

Præsident Trump er blevet kritiseret for i sin tid som præsident at negligere de europæiske allierede og Nato.

Under valgkampen i 2016 luftede han idéen om, at USA skulle træde ud af Nato.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at han ikke er fornærmet over, at Storbritannien ikke havde inviteret ham med til ceremonierne.

Ved et pressemøde torsdag sagde den russiske leder, at han "har masser af andet at tage sig til".

Putin er i Rusland vært for den kinesiske præsident, Xi Jinping, som onsdag blev mødt med pomp og pragt, da han ankom til Moskva onsdag for at mødes med den russiske leder.

Rusland var ikke involveret i D-dagen, men Sovjetunionen kæmpede mod nazisterne på østfronten, hvor kampene under Anden Verdenskrig var langt mere blodige end noget andet sted.

- D-dagen markerede åbningen af en anden front, mens vi havde den første front, siger Putin, som var med ved markeringen af 70-året for D-dagen i Frankrig for fem år siden.

/ritzau/ AFP

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Lemvig

Klagenævn gav kommunen medhold

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce