Annonce
Danmark

Trump risikerer rigsretssag for anden gang

Hvis Trump bliver fundet skyldig ved en rigsret, efter at han har forladt præsidentposten, vil han miste ekspræsident-goder som sikkerhed og pension. Han vil også være forhindret i at stille op igen. Arkivfoto: Jim Bourg/Reuters
190 kongresmedlemmer har underskrevet et forslag om igen at stille USA's præsident, Donald Trump, for en rigsret efter uroen ved Kongressen i sidste uge. Trump var også for en rigsret i vinteren 2020.
Annonce

USA: Demokraternes indsats for igen at få stillet USA's præsident, Donald Trump, for en rigsret fik for alvor momentum i løbet af weekenden.

Og i dag, mandag, vil demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus fremføre de formelle anklager mod Trump, efter at tilhængere af ham onsdag stormede Kongressen.

Kongresmedlem Ted Lieu er en af de tre demokrater, som har udarbejdet rigsretsforslaget. I det bliver Trump beskyldt for at misbruge sin magt og opildne til oprør.

- Vi har videoer af talen, hvor Trump opildner folkemængden. Vi har videoer af folkemængden, der voldeligt angriber kongresbygningen. Der er ingen tvivl, skriver Ted Lieu på Twitter.


Vi har videoer af talen, hvor Trump opildner folkemængden. Vi har videoer af folkemængden, der voldeligt angriber kongresbygningen. Der er ingen tvivl.

Ted Lieu, demokratisk kongresmedlem


Han oplyser, at 190 repræsentanter har skrevet under på forslaget.

Hvis Repræsentanternes Hus nu indleder en rigsretssag mod Trump, vil det være anden gang, at Senatet skal forholde sig til en rigsretssag mod præsidenten. Det er uden fortilfælde.

Det er mindre end et år siden, at et republikansk flertal i Senatet i februar sidste år frikendte Trump, efter at Demokraterne i Repræsentanternes Hus havde indledt en rigsret mod ham.

Trump blev dengang anklaget for at forsøge at presse Ukraines præsident til at indlede en undersøgelse af Demokraternes Joe Biden og hans søn Hunter.

Annonce

Pres på Pence

Flere demokrater presser nu også Trumps partifælle vicepræsident Mike Pence for at få ham til at gøre brug af den 25. tilføjelse til forfatningen.

Den tilføjelse gør det muligt for en vicepræsident og et flertal af ministrene i landet at afsætte en præsident.

Lieu fortæller CNN, at Demokraterne foretrækker, at Trump selv går af, eller at Pence sørger for det. Men ellers bliver en rigsret vejen frem.

Sådan fungerer en rigsretssag i USA

  1. Kongressen kan fjerne en præsident fra embedet, hvis denne har begået "alvorlig kriminalitet". Det kan være forræderi, bestikkelse eller kriminalitet knyttet til misbrug af politisk magt.
  2. En rigsretssag i USA foregår ikke som en dansk rigsretssag eller en almindelig retssag. Sagen har i højere grad politisk karakter.
  3. Rigsretssagen foregår i Senatet, hvor senatorerne - politikere - fungerer som en slags nævninger. Udvalgte medlemmer af Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, fungerer som anklagere.
  4. Når sagen er fremlagt, skal Senatets 100 medlemmer stemme om, hvorvidt præsidenten er skyldig eller ej. To tredjedeles flertal - altså mindst 67 af Senatets 100 medlemmer - skal erklære præsidenten skyldig, hvis vedkommende skal afsættes.
  5. Hvis præsidenten bliver kendt skyldig, overtager vicepræsidenten posten.

En kilde tæt på Pence oplyser ifølge CNN, at Pence ikke har afvist at gøre brug af den 25. tilføjelse i forfatningen.

Men folk i vicepræsidentens stab er nervøse for, at hvilke som helst forsøg på at fjerne Trump risikerer at føre til mere utilregnelig opførsel fra præsidenten, hvilket vil være en risiko for landet.

Annonce

Lange udsigter

Selv om rigsretsprocessen startes op igen, er det langtfra sikkert, at Trump bliver væltet, inden han træder af 20. januar, hvor Biden overtager som USA's 46. præsident.

Processen kan tage lang tid, og det kræver to tredjedeles flertal i Senatet at vælte præsidenten.

Flertalslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, har ifølge et notat til sine kolleger henstillet til, at en rigsretssag mod Trump først bliver indledt, når Trump er ude af Det Hvide Hus.

Hvis Trump bliver fundet skyldig ved en rigsret, efter at han har forladt posten, vil han miste ekspræsident-goder som sikkerhed og pension. Han vil også være forhindret i at stille op til embedet igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce