Annonce
Danmark

Tv i aften: Vores datter bliver holdt fanget af noget, der er grimt og stort

Marianne og Tommy lever i konstant alarmberedskab, fordi deres datter er psykisk syg, selvskadende og selvmordstruet. Foto fra filmen "De pårørende".


Annonce

Fem forældre sidder om et bord. Fem forældre, der mødes, fordi de er gået i stykker. De er ramt der, hvor det gør allermest ondt på forældre: De er ramt på deres børn.

Marianne, Tommy, Hanne, Birgitte og Jette har store børn, der har meget svært ved at være i livet. Børnene er alvorligt psykisk syge, og for forældrene er det en næsten altødelæggende smerte at leve med. En smerte, der i perioder gør dem selv syge.

Man kan møde de fem forældre i aften (tirsdag 12. januar) på TV 2 i filmen "De pårørende". Her følger kameraerne dem, mens de gennem 10 møder med hinanden og psykoterapeut Lene Karlsson forsøger ved fælles hjælp at lære at tackle deres livssituation bedre.

Det er engagerende og følelsesmæssigt oprørende tv - også selv om det "bare" er en gruppe mennesker, der sidder omkring et bord og taler. For man klistrer hurtigt fast til de medvirkendes dyrt erhvervede rynker, sorte rande og formørkede blikke. Og man bliver rørt og klogere af det, de fortæller hinanden og dermed os.


Alligevel klister man fast til de dyrt erhvervede rynker, sorte rande og formørkede blikke og bliver rørt og klogere.

Uddrag af klummen


- Vi har en datter, der har forsøgt at begå selvmord flere gange, og det er fuldstændig absurd at skulle vænne sig til at tænke på, konstaterer Tommy blandt andet.

- Vi er gået i stykker, fordi vores datter lider så meget, siger Marianne om hende og Tommy. De lever i konstant alarmberedskab, fordi de frygter, at deres selvskadende datter vil gøre alvor af sine trusler om selvmord.

- Jeg ved, vi har gjort vores bedste. Alligevel vil jeg altid føle, at vi kunne have gjort noget mere, siger Marianne også, mens en anden mor taler om den misundelse, hun kan føle på forældre med raske 12-talsbørn.

- Jeg kan ikke holde ud at være sammen med mennesker, der ikke har problemer, siger hun.

Og således deler de medvirkende deres følelser og erfaringer med hinanden og gør os seere klogere ved modigt at lukke os ind i deres terapeutiske rum, hvor de forsøger at bevæge sig fra evigt bekymrede til forsigtigt accepterende.

- Vi mistede hende for tre år siden og ved nu, at den sygdom bliver hun aldrig fri for. Hun bliver holdt fanget af noget, der er grimt og stort, siger Marianne, mens en anden mor når til en erkendelse af, at hun i perioder er nødt til at trække sig fra sit barn.

Indimellem afbrydes kameraernes zoomen ind og ud på de medvirkende af gamle videoklip og billeder fra en tid, hvor de var "en helt normal familie med far, mor og børn med glade æblekinder". Det er familien Danmarks fotoalbum, vi kigger med i.

Man må håbe, at en film som "De pårørende" kan erstatte skyld og skam og "det-kommer-ikke-mig-ved" med større opbakning og forståelse fra samfundet og hver enkelt.

Ifølge tal fra foreningen Bedre Psykiatri udgør psykiske sygdomme cirka en fjerdedel af landets samlede sygdomsbyrde. Vi kender alle en pårørende til en psykisk syg. Måske er vi selv en sådan pårørende, måske er vores kusine, måske en af vores venner, en kollega, en chef, en medarbejder, en nabo.

"De pårørende" er vedkommende stof, stærkt kommunikeret af de medvirkende og indlevende og smukt fotograferet. Derfor er det skrupforkert, at TV 2 har henlagt filmen til så sent som klokken 22.25. Som om, at vi ikke gider se den i bedste sendetid, og som om den ikke er vigtig nok til det. Stor fejl.

Heldigvis kan den også streames på TV 2 Play.

Om filmen

De pårørende

Instrueret af filminstruktør Vibe Mogensen, der selv er pårørende til en psykisk syg.

Den er produceret af Bullitt Film for TV 2 støttet af Det Danske Filminstitut, TV 2 og FilmFyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Debat

Debat: Udbetal hjælpepakkerne nu!

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce