Annonce
Danmark

'Tyrkersvinet' rykker mod vest: Kendt flæskestegskonge åbner pop-up-restaurant i sin barndomsby

Der vil blandt andet være masser af svin og flæskesvær på menuen, når kokken Umut Sakarya vender hjem til barndomsbyen Odense, hvor han snart åbner en midlertidig restaurant hos Anarkist ølbar i Odense. Foto: Kim Rune
Kokken Umut Sakarya, der lige nu er aktuel i tv-programmet Vild med dans og kendt fra DR3-programmet "Tyrkersvin", åbner en midlertidig restaurant hos Anarkist ølbar i Odense. Han håber, at det kan føre til en permanent restaurant i Odense i fremtiden.

Selvom den kendte kok Umut Sakarya er opvokset på Fyn har det kun været i København, at man har kunnet besøge hans imperium med flæskesteg og brun sovs. Indtil nu i hvert fald.

For den 29-årige kok og restaurantejer, der lige nu medvirker i TV 2-programmet "Vild med dans", åbner 26. oktober en popup-restaurant i Anarkist Beer & Food Lab på Albanigade i Odense. Der bliver tale om en midlertidig popup-udgave af hans grillrestaurant Guldgrillen, hvor der ifølge Anarkist Beer & Food Labs Facebook-side i to måneder vil blive serveret "flæskestegsburgere med sprød svær, fritter og sovs i spandevis".

- Vi kommer i en Guldgrillen juleudgave med risalamande, flæskestegssandwich med bearnaise og brun sovs og fritter, siger Umut Sakarya, der fortæller, at Guldgrillen i to måneder overtager køkkenet hos Anarkist.

Umut Sakarya kom til Danmark fra Tyrkiet som dreng og boede i Sanderum, inden lysten til at arbejde med mad drev ham til København. Han fortæller, at netop hans fynske opvækst er årsagen til, at han har valgt Odense som den første by, hvor han afprøver sit flæskestegs-koncept uden for København.

- Det er her, jeg kommer fra. Man vil altid tilbage til der, hvor man er opvokset. Det er en drøm at have en restaurant i Odense. Pludseligt opstod muligheden, og så slog vi til, siger han.

Annonce
Den dansk-tyrkiske kok Umut Sakarya på Anarkist. fv Mette Bæhrenz fra Anarkist, Stefano Foschi fra Restaurant Fynboen, Umut, Frank Sværd fra Guldkroen og Michael Schmidt fra Anarkist. Foto: Kim Rune

Håber på at købe restaurant

Han er udover sin medvirken i Vild med dans også kendt fra DR3-programmet "Tyrkersvin", ligesom han tidligere har vundet TV3-programmet Masterchef. Han troede oprindeligt, at han skulle lave mad på gourmetrestauranter, men kastede sig senere ud i et iværksættereventyr med gammeldags dansk mad som hovedtema.

- Jeg har lagt billeder op på sociale medier af fin mad og fået 40 likes. Men når jeg lægger en flæskestegssandwich op, får jeg 400 likes, fortalte Umut Sakarya, da han i september gæstede Det Fynske Folkemøde på Fyens Stiftstidende.

Her nævnte han også de to vigtige årsager til den succes, han har skabt med Guldgrillen, Guldkroen og take-away-restauranten Guld To Go:

- Det er tryghed og genkendelighed, folk får i vores mad. Det minder dem om den mad, de fik hos farmor og farfar, og det gør folk glade.

Guldgrillen og Anarkist fejrer åbningen 26. oktober ved fra klokken 12 at uddele 150 gratis flæskestegsburgere med dertilhørende fadøl. Og bliver det en succes, håber Umut Sakarya, at han kan åbne en permanent restaurant i Odense.

- Der er rigtig mange restauranter i Odense. Nu prøver vi lige i to måneder, og hvis det kører, så køber vi nok en restaurant eller fem, siger han.

Umut Sakarya fortæller, at han selv vil være til stede i restauranten i Odense to gange om ugen. Ellers vil det være hans barndomsven Stefano Foschi, der driver Restaurant Fynboen, som vil stå for den daglige drift.

Her ses Umut Sakarya på Anarkist flankeret af Stefano Foschi fra Restaurant Fynboen og Umuts samarbejdspartner Frank Sværd fra Guldkroen. Foto: Kim Rune
Inden længe åbner Umut Sakarya en midlertidig restaurant i barndomsbyen Odense. Han håber, at det kan bane vejen for en permanent restaurant i byen. Foto: Kim Rune
Ølbaren "Anarkist" hos Albani i Odense danner rammen om Umut Sakaryas midlertidige base i Odense, hvor han er vokset op. Foto: Kim Rune
Øl og flæskesvær kommer til at danne par i Umut Sakaryas nye midlertidige restaurant i Odense. Foto: Kim Rune.
I to måneder overtager Umut Sakaryas "Guldgrillen" køkkenet hos Anarkist ved Albani i Odense. - Vi kommer i en Guldgrillen juleudgave med risalamande, flæskestegssandwich med bearnaise og brun sovs og fritter, siger Umut Sakarya. Foto: Kim Rune
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Caféen rives ned for at genopstå

Debat

Debat: Godt at Mette Frederiksen har øje for den kritiske situation på medicinske afdelinger

I det udmærkede radioprogram ”Slotsholmen”, der sendes på Danmarks Radios P1 og handler om politik, kunne man forleden høre et langt og interessant interview med statsminister Mette Frederiksen. Særlig interessant ud fra et sundhedsperspektiv var den del af interviewet, som handlede om sygehusenes medicinske afdelinger. For statsminister Mette Frederiksen har helt ret, når hun peger på, at de medicinske afdelinger er pressede. ”Den ældre medicinske patient, der kommer ind på en afdeling på sygehuset oplever, at medarbejderne løber stærkt, og at de løber for stærkt. Det kan vi godt gøre bedre,” slog statsministeren fast, da hun blev interviewet om sin åbningstale af Folketinget. Det er godt, at hun har fokus på problematikken. Det er der også behov for – ikke mindst med tanke på den befolkningsudvikling, vi allerede har taget hul på, og som vil præge samfund, sundhedsvæsen og ikke mindst de medicinske afdelinger i mange år frem. Det er nemlig sådan, at der år for år i de kommende årtier er udsigt til flere ældre og flere patienter med behov for mere behandling og pleje. Alene frem til 2025 kommer der 33 procent flere borgere i aldersgruppen 80-89 år. Det er naturligvis glædeligt, at flere lever længere, men vores sundhedsvæsen har i dag slet ikke de nødvendige ressourcer til at kunne behandle de mange flere borgere, særligt ældre, som får brug for lægehjælp. Og lige præcis den ældre del af befolkningsgruppen har ganske ofte brug for behandling på netop de medicinske afdelinger. Så når der i dag er medicinske afdelinger i hver eneste af landets fem regioner, der er ramt af overbelægning, er det nok for intet at regne i forhold til, hvad fremtiden bringer for de mange ældre medicinske patienter. Sandsynligheden taler for, at det vil gå fra slemt til værre, hvad overbelægningen angår. ”Det kan vi godt gøre bedre”, som statsministeren slog fast, og jeg er meget enig. Vi skal kunne byde ældre medborgere bedre end overbelagte afdelinger med pressede sygeplejersker og læger. Desværre er det sådan, at medicinske afdelinger med pres og overbelægning langtfra er en enlig svale. Sundhedsvæsenet er generelt presset af en stor opgavemængde og ressourcer, der slet ikke slår til. Psykiatrien er nødlidende efter mange års politisk underprioritering, og mange steder i sundhedsvæsenet mangler der speciallæger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Derfor er der behov for et langsigtet løft af vores sundhedsvæsen. Vi anbefaler på baggrund af en tilbundsgående analyse af sundhedsvæsenets økonomi fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd at investere to procent ekstra i sundhedsvæsenets økonomi hvert år frem til 2025. I rene tal svarer det til cirka tre milliarder kroner mere næste år, mens det skal stige til godt fire milliarder kroner i 2025. Det er - sammen med mere prioritering - faktisk, hvad der skal til, hvis ikke patienterne skal opleve et gradvist ringere sundhedsvæsen. Sat på spidsen er regeringens forslag om, at pengene skal følge med, når der kommer flere ældre, jo kun en garanti for, at overbelægningen ikke bliver meget værre. Dertil kommer, at vi dag for dag og år for år ser nye og bedre behandlinger, som kan forbedre liv for ikke mindst ældre. Den sundhedsgevinst vil vi jo gerne give vores ældre, men det kan vi kun, hvis der er et økonomisk løft, som er udover demografien. Det håber jeg, at statsminister Mette Frederiksen vil tænke ind i arbejdet med at gøre sundhedsvæsenet bedre for patienterne og for os, der arbejder i det.

Lemvig

Musiker synger om 100.000 kroner

Annonce