x
Annonce
Klima

Tyrkiet har overhalet sig selv: Sætter fart på den grønne strøm

Tyrkiet har udbygget sin andel af vedvarende energi kraftigt det seneste årti. Foto: Yasin Akgul/AFP
Nu kommer næsten halvdelen af den tyrkiske strøm fra vedvarende energikilder, og landet har overhalet sine egne mål for grøn energi.

Gennem det seneste årti har Tyrkiet tredoblet sin kapacitet i bæredygtig strømproduktion, og 49 procent af landets elektricitet kommer nu fra vedvarende energikilder som vandkraft, sol og vind. Det fortalte den tyrkiske viceminister for Energi og Naturressourcer, Alparslan Bayraktar, ved en konference i Istanbul om bæredygtig energi, skriver den tyrkiske avis Daily Sabah.

Selvom det faktisk er lidt langsommere end væksten i vedvarende energi på verdensplan, der ifølge FN’s Miljøprograms seneste opgørelse omtrent er firedoblet i samme periode, så var Tyrkiets udgangspunkt markant bedre end det globale niveau i 2009. Det betyder, at andelen af vedvarende energi i elektricitetsproduktion i Tyrkiet nu er næsten dobbelt så højt som det globale gennemsnit.

Annonce

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Egen energi skal holde dampen oppe

Udbygningen af vedvarende energi i Tyrkiet er gået så hurtigt, at landet har overhalet sine egne mål indenom. Ministeriet for Energi og Naturressourcer fremlagde en plan om, at Tyrkiet i 2023 – året for landets 100-årets fødselsdag – skulle have 30 procent vedvarende energi i strømproduktionen. Den målstreg blev krydset allerede i 2017.

Tyrkiet er en stor og hastigt voksende økonomi, der forudser en stor stigning i energiforbruget i fremtiden, i takt med at økonomien bliver større. Derfor er det en vigtig prioritet for Tyrkiet at udbygge sin egen energiproduktion, der kan holde dampen og den økonomiske vækst oppe.

Det betyder, også at der er endnu større ambitioner for den grønne strøm. Daily Sabah skriver, at Tyrkiet har planer om at tilføje 10 GW vindkraft, som svarer til mere end halvanden gang af Danmarks samlede vindkapacitet, og 11 GW solenergi indenfor det næste årti, og Det Internationale Energiagentur anslår, at Tyrkiets samlede vedvarende kapacitet vil vokse med 50 procent til 2024.

Foto: Tolga Bozoglu/EPA
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Egoismen må pakkes væk

Vi går ind i endnu en uge med et nedlukket Danmark. Mange må arbejde hjemmefra. Andre kan slet ikke arbejde og har ikke gjort det nu i et par uger, fordi deres opgaver ikke kan udføres. Fra starten sagde statsministeren, at de privatansatte skulle sørge for at få afviklet ferie og afspadsering, så man var klar, når samfundet igen åbner. Sidste uge sluttede med det helt naturlige, at det samme krav blev stillet over for de offentligt ansatte. Glædeligt at fagforbund med mere viste forståelse for det. Vi må alle vise samfundssind i denne situation og give noget til fællesskabet. Det er ikke tiden at pleje egoismen. Vi må igennem denne helt usædvanlige situation, og så må vi også give køb på nogle af de rettigheder, vi har, når samfundet kører almindeligt, og som det forhåbentligt også snart kommer til igen. Her på stedet arbejder alle, da det kan lade sig gøre, og det er nødvendigt. Her er ofret så, at vi alle er gået ti procent ned i løn for at hjælpe til med, at der også er en normaltilstand at vende tilbage til efter disse for mediebranchen særdeles vanskelige tider, hvor indtægter fra annoncering er gået drastisk ned, fordi samfundet er gået i stå. Det har der været opbakning til fra alle, der har haft mulighed for det, og på samme vis må de, der ufrivilligt er nødt til at gå derhjemme og ikke kan komme til at gøre det, de gerne vil, på arbejdsmarkedet, også bide den i sig, at "friheden" naturligvis betales med at bruge afspadsering og ferie. Det er i den store sammenhæng i lille offer at give. Forhåbentlig bliver der brug for meget travle hænder, når vi løber hverdagen i gang igen. På samme måde er egoismen pakket væk - eller bør være det - så vi tager alle hensyn til, at smitten ikke udbredes. Selvfølgelig til gavn for os selv, så vi ikke bliver syge. Men allermest til gavn for de ældre, svage og udsatte, hvor det vil være katastrofalt at blive ramt af denne virus

Struer

En drømmebolig - langt ude i skoven

Danmark

Liveblog: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Danmark

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce