Annonce
Danmark

Tyskland er rødt i nord og sort i syd – og har en ballast med fra DDR

Angela Merkel dryssede i sin sidste genforeningstale som forbundskansler salt i et åbent tysk sår. Foto: Ritzau-Scanpix

I Danmark er de fleste Venstre-vælgere jyske, socialdemokratiske vælgere bor hovedsageligt i de store byer, og Enhedslisten er intet uden sin store vælgerskare i hovedstaden.

Sandheder og delvise fordomme med modifikationer. Som siger meget om hvor store forskelle i holdninger og mentaliteter, der geografisk kan være i selv et lille land som Danmark.

Hvem husker ikke kvinden fra Nørrebro, der ved det forrige folketingsvalg forsøgte at belære og omvende de syddanske vælgere, der havde givet Dansk Folkeparti et kanonvalg?

Annonce

I Tyskland er de politiske forskelle ikke store. De er enorme. Valget til Forbundsdagen 26. september viste igen afgrundsdybe forskelle på øst og vest, som på landkortet ellers blev genforenet for 31 år siden. Men også på nord og syd. Nordøst er socialdemokratisk rødt, sydøst konservativt sort.

Det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland, som ingen af de øvrige partier vil lege med, er stærkt i den sydøstlige del af det tidligere DDR. Die Linke, som er efterfølger for det tidligere østtysk kommunistparti SED, har endnu ikke fået et ben til jorden i vest, røg under spærregrænsen på fem procent og kom så kun ind i Forbundsdagen på direkte valgte mandater i øst.

Tyskland er stadig delt af en mental mur og en økonomisk skævhed mellem øst og vest. Der er en verden til forskel på at bo i Frankfurt an der Oder og i Frankfurt am Main – om man bor i trøstesløse omgivelser ved den polske grænse eller i et europæisk finanscentrum med en af kontinentets største lufthavne.

Ja, selv i Berlin, der oser af tolerance og diversitet, kan man både på lønseddel og krop mærke, at man lever i den østlige del af den genforenede by. Østtysker - Ossie - bruges også her desværre stadig som et skældsord.

I søndags – på den tyske genforeningsdag - stod en Ossie på talerstolen i Halle i den østtyske delstat Sachsen-Anhalt. Byen er desværre mest kendt for terrorangrebet mod den jødiske synagoge, der for to år kostede to mennesker livet.

Men nu også for at have lagt lokaler til Angela Merkels sidste genforeningstale som kansler. Hvori hun naturligvis skulle besynge det demokrati, Tyskland sætter højt oven på to diktaturer, men hvor hun også med udgangspunkt i sig selv kunne drysse lidt salt i det åbne sår, forholdet mellem øst og vest stadig lider under.

- Hvorfor skal folk i min generation med rødder i DDR efter tre årtiers tysk enhed igen og igen bevise, at vi tilhører det genforenede land, som om forhistorien, altså livet i DDR, var en slags prøvelse? spurgte Angela Merkel retorisk. Og gav så et konkret eksempel.

I en bog om CDU’s historie hed det om Merkel: Hende, der som 35-årig med sin DDR-ballast i dagene omkring Murens fald kom til CDU, kunne som socialiseret CDU-menneske naturligvis ikke grundlæggende have et gammelforbundsrepublikansk præg.

- Ballast? spurgte Merkel. – Ifølge ordbogen altså en tung last, der i reglen medtager fragt af ringe værdi for at få ligevægt, eller der som unyttig last eller overflødig byrde kan smides væk.

- Jeg siger det ikke for at beklage mig. For jeg er virkelig den sidste, der har grund til at beklage mig med så meget lykke, jeg har haft i mit liv. Jeg fortæller det heller ikke som forbundskansler. Jeg vil meget hellere fortælle det som borger fra øst, som en af de 16 millioner mennesker, der har levet et liv i DDR, og som gik ind i den tyske enhed med den livshistorie. Og som gang på gang skal opleve disse bedømmelser som om livet før den tyske enhed ikke virkelig tæller med. Som ballast, i bedste fald brugbar som ligevægt. Men i grund og bund til at smide væk som unyttig last. Uanset hvilke gode eller dårlige erfaringer, man havde med: Ballast.

Hvorfor skal folk i min generation med rødder i DDR efter tre årtiers tysk enhed igen og igen bevise, at vi tilhører det genforenede land, som om forhistorien, altså livet i DDR, var en slags prøvelse?

Angela Merkel, snart forhenværende tysk forbundskansler

- Jeg er overbevist om, at man i dag stadig ikke har indset, at genforeningen for de allerfleste mennesker i det vestlige Tyskland generelt betød, at livet gik videre som før, mens næsten alt forandrede sig for østtyskerne: Politikken, arbejdslivet, samfundet. Og den, der ville fremad i sit liv, skulle selvfølgelig forandre sig.

Så vidt kansleren, der fra sin retrætepost kan følge magtkampen efter valget. I vished om, at hendes efterfølger nok bliver en mand med baggrund i den vestlige del af landet.

Carsten B. Grubach

Carsten B. Grubach er en alsidigt orienteret journalist i Jysk Fynske Medier og erfaren tysklandskender og -iagttager efter hundredvis af ophold og rejser i landet med base i blandt andet Hamborg og Berlin.

Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Lemvig

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Skal vi bringe billedet af en butikstyv for at hjælpe politiet?

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Lemvig

Pandemien gjorde bus-forsøg til en fiasko

Vestjylland For abonnenter

Du vender dig og ser efter dem på gaden, og du spørger ind til lige præcis, hvor høje de er: Kom med på den anden side, og hør historierne fra dem med lidt længere lemmer end andre

Lemvig

Der mangler personale: Kommunen beder de pårørende om hjælp til at give de ældre en god jul

Annonce