Annonce
Debat

Uddannelse. Træf det rigtige valg

Mange unge skal træffe vigtige og rigtige valg

Unge i niende og tiende klasse skal vælge ungdomsuddannelse. Valget er ikke det nemmeste at træffe. Der er nogle døre, som åbner og andre døre som lukker. Nye og spændende oplevelser venter, for det er nu, at de trygge rammer i folkeskolen skal opgives.

Skal man springe ud i en ny uddannelse med mange helt nye mennesker, - ja måske et andet og fremmed sted i landet, eller skal man følge klassekammeraterne.

Flere og flere unge vælger at gå gymnasievejen, - har der været en tendens til de senere år og kun ca. hver femte vælger en erhvervsuddannelse. Inden for erhvervsfagene er der spændende jobmuligheder, så det er en skam og synd, at der ikke er flere unge, som vælger en faglig erhvervsuddannelse.

I snakken om vidensamfundet, bliver vigtigheden af erhvervsuddannelserne glemt. Produktion og viden hænger uløseligt sammen, - ved vi.

Det er afgørende, at vi også har en effektiv produktion, hvis vi skal holde den industrielle udvikling hjemme i Danmark. Her er dygtige faglærte nøglen, idet ingeniørens og faglærte medarbejderes arbejde hænger sammen.

Den danske velstand bygger på en lang og stolt tradition inden for håndværk og produktion. Store og kendte danske virksomheder som Danfoss, Vestas og Grundfos er alle startet på et værksted, hvor faglærte har brugt deres kompetencer til at udvikle nye og smartere produkter, som siden er blevet eksporteret til hele verden. Det er én af årsagerne til, at vi har råd til så megen velfærd i vores samfund.

I Danmark har vi dygtige faglærte, som tænker selvstændigt og agerer på egen hånd, stiller spørgsmål, er konstruktive samt meget kvalitetsbevidste. Det er kvaliteter, som vi skal dyrke meget mere.

Vi må ikke glemme, at der er en dag efter skolen, hvor de unge får brug for den bedst mulige faglige ballast. Mange faglærte bliver fremtidens iværksættere eller læser videre til ingeniører, arkitekter og lignende.

Der er på nuværende tidspunkt hårdt brug for unge, indenfor industrien, byggeriet samt mange andre erhvervsfaglige områder. Det er derfor vigtigt, at de unge træffer rigtige valg, når de vælger deres fremtidige uddannelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

24-årig lemviger kørte galt ved Skive

Læserbrev For abonnenter

Ulvedebat. Bune, du forveksler overbærenhed med at blive nedgjort

Debat: Jeg har ingen grund til at tiltale nogen nedgørende, for jeg er ganske bekendt med mange i dagens Danmark er dårligt orienteret om mangt og meget. Og det netop udpræget i spørgsmål om ulven. Hvor det så er jeg bliver overbærende, hvad de pågældende typisk oplever som nedgørende. Det er helt forudsigeligt. For selvværd er i dag ikke længere kendetegnende befolkningen i almindelighed, hvor mindreværd er blevet det mest kendetegnende. Faktisk ved folk flest meget lidt om natur og naturlighed, og det så lidt, at selv naturligheden om omkring graviditet og opdragelsen af børn må de have fagkundskaben til at oplyse dem om. Du skriver: ”Jeg har derfor bedt dig oplyse, hvor mange kilometer ulvesikre hegn, der skal opføres? Det behøver naturligvis ikke være det nøjagtige tal. Bare et slag på tasken. Det er jo et ret omfattende projekt, vi taler om.” Du stiller mig et spørgsmål, som du, hvad ville være nærliggende, tilsyneladende ikke selv gider bruge tid på at finde svar på. Svaret forudsætter kendskab til det samlede areal, der afgræsses af får fortrinsvis, da ulveangreb på andre husdyr er ganske ubetydelige. Det samlede tal på størrelsen af fårefolde rundt om har jeg så ikke. Og jeg tror heller ikke, der findes en sådan opgørelse. Men sammenfattende vil jeg tro, at de ulvesikre indhegninger skønsvis blot udgør fem procent af de beskyttelseshegn, som man fortrinsvis finder i skovene, der skal beskytte de små træer mod at blive gnavet ned af hjorte af enhver slags. Her i ulvezonen er det ikke mindst krondyrene, som der er rigtig mange af, der er årsagen til de mange beskyttelseshegn. Og altså arter, som du sikkert ved, er ulvens foretrukne byttedyr. Så flere ulve vil kunne minimere skaderne på træerne, og dermed de mange indhegninger, ved de nedbringer antallet af de arter, som er skadevoldende for skovbruget, samt for landbruget, da hjortevildtet også her afstedkommer til tider ret så omfattende markskader. Så set i det forhold er det ikke de ulvesikre indhegninger, der er et omfattende projekt, men de mange tusindvis af kilometer skovhegn og tilsvarende beskyttelseshegn rundt om i landskabet, der skal værne mod ulvens foretrukne bytte, der er et omfattende projekt. Disse hegn er der nemlig vildt mange af, og er netop som du selv er inde på ”til skade for det øvrige vildts frie bevægelighed og menneskers færden i naturen”.

Lemvig

Indbrud hos Bay Art under opklaring

112

55-årig taget med 2,2 kilo cannabisplanter

Annonce