Debat

Uddannelse. Træf det rigtige valg

Mange unge skal træffe vigtige og rigtige valg

Unge i niende og tiende klasse skal vælge ungdomsuddannelse. Valget er ikke det nemmeste at træffe. Der er nogle døre, som åbner og andre døre som lukker. Nye og spændende oplevelser venter, for det er nu, at de trygge rammer i folkeskolen skal opgives.

Skal man springe ud i en ny uddannelse med mange helt nye mennesker, - ja måske et andet og fremmed sted i landet, eller skal man følge klassekammeraterne.

Flere og flere unge vælger at gå gymnasievejen, - har der været en tendens til de senere år og kun ca. hver femte vælger en erhvervsuddannelse. Inden for erhvervsfagene er der spændende jobmuligheder, så det er en skam og synd, at der ikke er flere unge, som vælger en faglig erhvervsuddannelse.

I snakken om vidensamfundet, bliver vigtigheden af erhvervsuddannelserne glemt. Produktion og viden hænger uløseligt sammen, - ved vi.

Det er afgørende, at vi også har en effektiv produktion, hvis vi skal holde den industrielle udvikling hjemme i Danmark. Her er dygtige faglærte nøglen, idet ingeniørens og faglærte medarbejderes arbejde hænger sammen.

Den danske velstand bygger på en lang og stolt tradition inden for håndværk og produktion. Store og kendte danske virksomheder som Danfoss, Vestas og Grundfos er alle startet på et værksted, hvor faglærte har brugt deres kompetencer til at udvikle nye og smartere produkter, som siden er blevet eksporteret til hele verden. Det er én af årsagerne til, at vi har råd til så megen velfærd i vores samfund.

I Danmark har vi dygtige faglærte, som tænker selvstændigt og agerer på egen hånd, stiller spørgsmål, er konstruktive samt meget kvalitetsbevidste. Det er kvaliteter, som vi skal dyrke meget mere.

Vi må ikke glemme, at der er en dag efter skolen, hvor de unge får brug for den bedst mulige faglige ballast. Mange faglærte bliver fremtidens iværksættere eller læser videre til ingeniører, arkitekter og lignende.

Der er på nuværende tidspunkt hårdt brug for unge, indenfor industrien, byggeriet samt mange andre erhvervsfaglige områder. Det er derfor vigtigt, at de unge træffer rigtige valg, når de vælger deres fremtidige uddannelse.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Holstebro For abonnenter

Advokaten vælger kærligheden, så: Farvel lille, skønne hus

Lemvig For abonnenter

Haltilskud drejer ind på opløbsstrækning

Læserbrev

Politik. Hvorfor skal Arne blive ved med at vente?

Debat: Det er nu over 200 dage siden, at Socialdemokratiet fremlagde deres ide om, at nogle danskere skal have ret til at gå tidligere på pension end andre. Og vi må se i øjnene, at det lykkedes Socialdemokratiet at tale sig ind i hjerterne på mange danskere. Strategien virkede klar: Alle skulle kunne se sig selv i Socialdemokratiets tanker om tidligere pension for nedslidte. Rigtig mange blev overbevist om, at det netop var dem, ordningen var tiltænkt. Og det gav stemmer ved folketingsvalget. Men nu synes jeg efterhånden, at Socialdemokratiet må løfte sløret for deres store valgløfte. Der er nemlig stadig ingen som helst klarhed over, hvem der skal omfattes af retten til at gå tidligere på pension og nu har Socialdemokratiet så igen udskudt det tidspunkt, hvor danskerne kan få klarhed over, hvad Socialdemokratiet vil. Forklaringen denne gang er, at man ikke kan tale om tidlig pension til nedslidte samtidig med, at der forhandles om overenskomster og således har man fundet en undskyldning for, at vi tidligst til næste forår må se noget konkret. Flere og flere sidder tilbage med den mistanke, at Socialdemokratiet er rædselsslagne for at blive konkrete. For når man bliver konkret – når man skal ind og tage de svære politiske beslutninger om, hvem der skal omfattes af retten - så skuffer man også en masse mennesker, som ikke vil blive omfattet. Men Socialdemokratiet VIL ikke være konkrete. De vil ikke svare på, om det er rengøringsassistenten, tømreren eller slagteriarbejderen, der skal omfattes. Det ville de heller ikke på de syv møder, vi havde med dem om emnet i foråret. Og derfor udskydes det store valgløfte igen og igen. I Dansk Folkeparti ser vi gerne på Socialdemokratiets forslag om retten til tidlig pension for nedslidte. Vi fik forhandlet en god aftale på plads om seniorpension i foråret og er åbne for at kigge på andre muligheder for nedslidte. Men det er godt nok lidt svært, når vi ikke aner, hvad Socialdemokratiet vil. Arne har allerede ventet i over 200 dage – og nu kommer han nok til at vente i hvert fald 200 dage mere. Jeg synes, det bliver mere og mere grotesk. Derfor er meldingen klar til Socialdemokratiet: Læg et konkret udspil på bordet så danskerne kan se, hvad I vil!

Lemvig

Trods faldende deltagerantal: Leder af Byløbet er tilfreds

Annonce