Annonce
Lemvig

Gerhardt blev årets frivillig: - Det er en belønning i sig selv

Gerhardt Mikkelsen fik prisen som Årets Frivillig i 2019, og det var Christina Sloth Sørensen, der indstillede ham for den unikke indsats for, at ældre kan komme ud at cykle i rickshaw. Foto: Lars Kamstrup
Frivillige går en stor forskel - sidste år fik Gerhardt Mikkelsen prisen som årets Frivillig, og nu kan du indstille en, som du mener bør have prisen
Annonce

Lemvig: Havde det ikke været for en stor frivillig indsats, ville de ældre på kommunens plejecentre ikke have haft muligheden for at komme ud at se sig om og få frisk luft, når de får en tur i en rickshaw-cykel.

Det er ikke en opgave, der kan løftes af ansatte, men fordi der er frivillige, der er trådt til, så kan dette meget populære tilbud gives.

De frivillige er på mange områder i Lemvig Kommune det, der gør en forskel, og det er også baggrunden for, at Frivilligcenter Lemvig og Sparekassen Vendsyssel hvert år uddeler en pris til Årets Frivillig til Årets Ung Frivillig.

Sidste år var det Gerhardt Mikkelsen, der fik prisen for hans indsats i projektet Cykling uden Alder, som er organisationen, der over det ganske land sikrer, at mennesker, der ikke selv kan transportere sig rundt på gader og veje, får en oplevelse, når en frivillig cykler med dem.

Det var Christina Sloth Sørensen, der indstillede Gerhardt Mikkelsen sidste år. Hun er kommunens projektleder i "Godt Hverdagsliv" for de ældre, der er tilknyttet plejecentre og dagcentre, og hun kunne se den forskel, det gjorde, at Gerhardt Mikkelsne var gået i front med dette projekt, som ellers aldrig ville være kommet så vidt som i dag, hvor alle plejecentre har en cykel, og der er uddannet cirka 25 piloter, som er frivillige, der kan tage en tur.

Gerhardt Mikkelsen kan man kalde en "ægte" frivllig, da han kastede sig over cykelprojektet uden at have en decideret personlig interesse i det. Han havde ingen pårørende, på plejehjem, men han faldt over et opslag fra cykelforbundet omkring "Cykling uden Alder". Han mødte op til et informationsmøde hos Lemvig Kommune, og så var han fanget af idéen. Hos kommunen var man hurtig til at fange sådan en ildsjæl til at stå i spidsen for projektet for de frivillige.

- Det er en belønning i sig selv, når man cykler rundt med de ældre og får en snak omkring det, man ser. Det giver den ældre en god oplevelse, og hukommelsen finder minder frem, så der er noget at snakke om. Nogle er demente og har glemt det kort tid efter, men de har en god oplevelse, mens det sker, siger Gerhardt Mikkelsen.

Det er synligt, når de store rickshaw-cykler færdes på gader og veje, og det giver mange hilsner og synlighed for projektet.

- Mange siger, at det må være en god oplevelse, som de gerne vil have, når den tid kommer. Så har de da noget at se frem til, lyder det med et smil fra Gerhardt Mikkelsen.

Der sker meget andet end de sædvanlig cykelture. Man samles også til træf, og der er udflugter. Og det er netop det at komme mere ud, som Gerhardt Mikkelsen gerne vil bruge de 10.000 kroner til, som han fik for prisen sidste år.

- Det er et stort arbejde at samle cyklerne sammen og få den sendt hjem igen, når vi har arrangementer. Det er også svært, hvis vi skal mødes et sted, der ligger lidt væk fra Lemvig på en udflugt. Derfor ville en stor trailer være god, men problemet er, at hvis den er meget lang, så må man ikke køre med den med almindeligt kørekort. Men jeg har fundet ud af, jeg kan bygge en bådtrailer om, så den kan bruges. Nu vil vi søge fonde om flere penge, så jeg kan få lavet sådan en, siger Gerhardt Mikkelsen.

Han er nemlig mere end friivillig. Han er også handyman i projektet. Det betyder blandt andet, han har "ombygget" cyklen, så man ikke skal træde op på fodstøtten, når man skal om bord. Den kan nu sænkes. Og så har han lavet et kaffebord, der kan sættes på. Flere steder i Lemvig byder man nemlig på gratis kaffe og kage, når rickshaw-cyklen kommer, og nu har man så noget at sætte kop og tallerken på, mens man hygger sig.

Lige i øjeblikket må man ikke køre med beboere på plejehjem på grund af corona-regler. Kun pårørende til ældre i eget hjem må benytte cyklerne, så man glæder sig til, der bliver åbnet op for denne oplevelse igen.

Sådan indstiller ud

Prisen for Årets Frivillig og Årets Ung Frivillig (under 24 år) uddeles af Frivilligcenter Lemvig og Sparekassen Vendsyssel. De er på henholdsvis 10.000 kroner og 2500 kroner.

Du indstiller din kandidat på www.frivilligcenterlemvig.dk/frivilligpris/

Det skal ske senest 1. juni.

Herefter vil en komite nominere tre kandidater i hver kategori, som der så efterfølgende kan stemmes på. De med fleste stemmer modtager priserne, der uddeles til september.

Prisudvalget lægger vægt på kandidater, der fremstår som et forbillede på frivilligt arbejde, og som er en god ambassadør og er til inspiration for andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fællessang i Lemvig: Synger solen ned

Annonce