forside

Udenlandske studerende efterlader fortsat stor SU-gæld

Selv om regeringen i 2018 satte en række initiativer i gang for at inddrive den SU-gæld, som udenlandske studerende har opbygget og efterladt i Danmark, er flere af dem et år senere ikke blevet brugt. (Genrefoto).

Flere initiativer til at inddrive SU-gæld hos udenlandske studerende er efter et år endnu ikke brugt.

Når udenlandske studerende har læst i Danmark, bliver SU-gælden ofte efterladt, så snart de forlader landet.

For at komme problemet til livs indførte regeringen sidste år en række initiativer til at inddrive gælden, der hober sig op år efter år.

Men efter et år er flere af mulighederne for at få den misligholdte gæld tilbagebetalt slet ikke blevet brugt.

Det skriver TV2 på baggrund af svar, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) har sendt til Mette Reissmann, der er uddannelsesordfører i Socialdemokratiet.

- Regeringen tager slet ikke inddrivelsesopgaven seriøst nok, og det er meget kritisabelt. De (udenlandske studerende, red.) er jo ikke sociale stakler, siger Mette Reissmann til TV2.

I 2012 havde udenlandske studerende opbygget en SU-gæld til Danmark på 87 millioner kroner. Fem år senere var den steget til 221 millioner kroner.

Og sådan måtte det ikke være, sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) i februar sidste år, da regeringen lancerede sit udspil om at hive pengene tilbage til statskassen.

- Danmark skal ikke være en gavebod, hvor vi lader udenlandske studerende slippe for at betale deres gæld, sagde han.

Danmark forsøgte samme måned at indgå aftaler med andre europæiske lande om inddrivelse af gæld. Men det er endnu ikke lykkedes, oplyser ministeren ifølge TV2.

Tyskland har afvist at deltage, Polen gør formentlig det samme, og Storbritannien tager ikke stilling til det i øjeblikket på grund af brexit.

Også private inkassofirmaer skulle deltage i inddrivelsen, men trods to forsøg er det ikke lykkedes regeringen at indgå en aftale.

En enhed under Gældsstyrelsen, der blev oprettet i juli sidste år, har indsamlet omkring ti millioner i SU-gæld.

Det er ifølge Mette Reissmann langtfra godt nok.

Skatteminister Karsten Lauritzen har ikke ønsket at stille op til interview med TV2. Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, indrømmer dog, at inddrivelsen kunne gå bedre.

- Jeg så gerne, at vi fik indkrævet al SU-gæld, men vi har et bjerg, vi skal igennem, og det vil tage tid, siger til TV2.

Ifølge TV2 kalder Socialdemokratiet og SF skatteministeren i samråd om sagen.

0/0
Annonce
Lemvig

Løfte: Vi glemmer jer ikke

Indland

Også kvinder på Fyn og i Jylland fik mangelfulde kræfttjek

Lemvig For abonnenter

Sygeplejerske får stor hæder for at hjælpe nødlidende: Næste stop for 65-årige Anni Fjord er en flygtningelejr i Cameroun

Holstebro

Miraklet udeblev: Cecilie tabte kampen

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Læserbrev

Klima. Der skal en holdningsændring til

Debat: "Mine børn og børnebørn fortjener en bæredygtig fremtid" Og hvordan får de så det? Ét er sikkert, vi har alle et ansvar, og ikke mindst kræver det en holdningsændring til, hvordan vi behandler miljøet. Når man når en moden alder, og er blevet far til nu voksne børn og også blevet morfar, så har man jo set hvordan verden forandrer sig, og med hensyn til miljøet, desvære ikke til det bedre. Tingene har helt sikkert ændret sig, i min barndom fik man, for eksempel mælk i flasker, som kunne genbruges, og det var ikke noget særsyn at få vare i trækasser. Historien om den døde hval med 40 kilo plastik i maven, og de mange tons affald der bliver samlet i naturen, er jo stof til eftertanke, og hverken verdenshavene eller naturen er jo en kæmpe skraldespand. Når man er morgenmeneske, er det jo ikke noget særsyn at se kommunens folk i gang med at fjerne cigaretskodder, pizzabakker, Mcdonalds-emballage, og det desvære ikke skraldespandene, der bare skal tømmes. Plastik er helt klar en af de helt store syndere, og her er man jo også igang med det store seje træk med genbrug. Tror dog på at, vi i fremtiden skal sortere og genbruge endnu mere, både privat og hos virksomhederne. Et er sikkert, der skal tænkes tanker vedrørende vores fremtidige måde at behandle vores verden på, og hvilken verden vi vil efterlade til vores børn og børnebørn.

Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Struer For abonnenter

Tidligere stemmesluger for DF vil tilbage som socialdemokrat: Jeg tror, jeg var gået uanset hvad

Lemvig

En tirsdag aften, vi aldrig glemmer: En helt forrygende aften på Kabbel

Lemvig

Brud med traditionen: Ingen heste på årets dyrskue

Annonce