Annonce
Læserbrev

Udkant. Ejsing og centraliseringen

Svend Erik Skytte. Privatfoto

Debat: Kender du landsbyen Ejsing? Den ligger i Holstebro Kommune, og er på mange måder en tidstypisk landsby i dagens Danmark. Her er godt at bo. Her er et velfungerende foreningsliv og de godt 300 borgere kommer hinanden ved. Ejsing byder også på en flot kirke og en hal, hvor der snart bygges et kulturhus. Endvidere er der fodboldgolf og campingplads.

Men alligevel opleves udviklingen at gå i den forkerte retning, som den også gør i tilsvarende landsbyer over hele Danmark. For syv år siden blev folkeskolen lukket, som det på ti år er sket for mere end 300 folkeskoler. I Ejsing skete der efterfølgende det samme, som der er sket mange andre steder, hvor den lokale folkeskole er blevet nedlagt: Der blev startet en friskole. Den fungerer godt, og børnetallet stiger. Men med friskoler følger forældrebetaling. I praksis kommer forældrebetalingen til at fungere som en skat på at bo i Udkantsdanmark. Og de samfundsmæssige gevinster ved denne skolelukningsepidemi er tvivlsomme. En tænketank har nemlig dokumenteret, at de kommunale udgifter til en gennemsnitselev faldet mere i de kommuner, som ikke lukker skoler, end i de kommuner som gør. Og med hensyn til pædagogik ryger de kommuner, som lukker skoler, ned af ranglisten over danske kommuners skolevæsen.

For fire år siden lukkede Lokalbrugsen i Ejsing, så indkøbsmulighederne er forsvundet. Det er sket for rigtig mange landsbyer. Man er derfor henvist til bil eller bus, når man skal handle. Busforbindelserne ude på landet er ikke blevet bedre gennem årene - tværtimod. Og når det kommer til biler, så har Danmark meget høje afgifter på indregistrering og brændstof. Disse afgifter fungerer også som en skat på at bo i Udkantsdanmark.

Hvad kan vi gøre for Ejsing og alle de tilsvarende landsbyer i Danmark? Nogle tror at de forringede vilkår for borgerne i Udkantsdanmark er en del af en uundgåelig udvikling. Det er ikke tilfældet. Udviklingen er voldsom men skyldes politiske valg - i nogle tilfælde manglende politiske valg. Hvis den negative spiral skal vendes til en positiv spiral, så kræver det nogle helt andre politiske valg. Bedre mobildækning og puljer til at rive faldefærdige rønner ned er godt nok, men det er småting i sammenligning med det, som er nødvendigt.

Der er i øjeblikket politisk fokus på udkantsproblematikken, men de store partier har udover gode ord ikke mange bud på tiltag, som helt grundlæggende vender udviklingen. Personligt har jeg valgt at være medlem af Fælleslisten, fordi der her nogle bud på, hvordan vi bringer Danmark i balance.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Eftersøgning i gang i Lemvig Havn

Sport

Billardklub fik ørene i maskinen

Holstebro

Familie på fem i ulykke på Holstebro-motorvejen: Barn indlagt på traumecenter

Annonce