x
Annonce
Holstebro

Udligningsreform: Ifølge ny beregning skal Holstebro aflevere endnu flere penge

- Det er dybt utilfredsstillende, siger gruppeformand Jens Kristian Hedegaard (V), om de manglende tal i regeringens udligningsreform.Arkivfoto: Johan Gadegaard
- Det er helt utilfredsstillende, at vi ikke må se tallene. Vi kan kun se, at regeringen har drejet på knapper, som tilgodeser socialemokratiske Vestegnskommuner, siger Jens Kristian Hedegaard (V) om de manglende tal i udligningsreformen.

HOLSTEBRO: Kritikken hagler ned over S-regeringen fra både borgmestervenner og fjender, fordi den endnu ikke har udleveret tabeller bag udligningsreformen. Dermed kan kommunerne ikke gennemskue forslaget til udligningsreform, som skulle flytte penge mellem fattige og rige kommuner. Men hvor Lemvig og Holstebro er blandt de kommuner, som skal aflevere penge.

Ved tidligere ændringer af udligningen har kommuneren fået et helt tabelværk, hvor de kan se, hvad der er skruet op og ned i udligningen.

Denne gang har kommunerne kun fået nogle uklare kolonner. Kommunerne ved, at der er skruet op og ned på vægt og beløb i de forskellige kriterier for antal børn, ældre, enlige forældre, udlændinge og andet.

- Det er meget utilfredsstillende, at vi ikke kan få tallene og se baggrundsmaterialet, siger Jens Kristian Hedegaard, der er gruppeformand for Venstre i byrådet.

- Vi er blevet lidt klogere på tallene, men vi bliver ikke afklaret, så længe vi ikke får tallene, siger Jens Kristian Hedegaard.

Han er lige nu i tvivl, om det vil lykkes at få en udligningsreform.

- Jeg tror ikke, der bliver en aftale på det her grundlag - og uden at tallene er fremlagt. Hvis der skal blive en aftale, skal det laves markant om, siger Jens Kristian Hedegaard.

Det er en almindelig opfattelse, at en ny udligningsreform vil forudsætte, at de begge de to store borgmesterpartier, Socialdemokratiet og Venstre, er med i en aftale.

Annonce

Vestegn tilgodeset

Det er især på øerne, at udligningsreformen flytter rundt på penge - og herunder får en række kommuner på Københavns vestegn flere penge.

- Regeringen har fundet en måde, hvor den forgylder de socialdemokratiske vestegenskommuner. Så klar en partipolitisk markering, vil man ikke kunne komme igennem med, siger Jens Kristian Hedegaard.

Senest har regeringen fremlagt en alternativ beregning, hvor Holstebro Kommune mister 9,35 millioner kroner - en million mere end i de 8,27 millioner kroner i det første udspil.

Det er tilskuddet til kommuner med befolkningstilbagegang, som er ændret. Det nye alternative tal er basseret på tilbagegang i 2020, mens det første tal var basseret på gennemsnittet for tre år.

Den alternative beregning betyder 9,1 millioner ekstra til Struer Kommune og 43,5 million kroner ekstra til Ringkøbing-Skjern.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

En drømmebolig - langt ude i skoven

Danmark

Virusekspert: Derfor er omstridt hestestævne den mest sandsynlige årsag til storsmitte i Herning

Annonce