Annonce
forside

Udsigt til tæt opløb om posten som formand i SF

En ny rundspørge i SFs hovedbestyrelse og blandt lokalformændene viser, at de to formandskandidater ligger meget tæt. Flest peger dog på Astrid Krag.

Meget tyder på et dødt løb mellem de to kandidater til formandsposten i SF, miljøminister Ida Auken og sundhedsminister Astrid Krag.Mens hidtidige målinger har vist, at vælgerne generelt foretrækker Ida Auken, viser en ny rundspørge, som Berlingske har foretaget blandt SFs hovedbestyrelse og lokalformænd, at de er mere splittede. I alt er 122 blevet spurgt, og 66 har ønsket at svare. Rundspørgen viser, at flest dog mener, at Astrid Krag er bedst egnet. De er blevet spurgt: »Hvem er efter din mening bedst egnet til at overtage formandsposten efter Villy Søvndal?«

Af dem, der har svaret, peger de fleste på Astrid Krag. Forskellen mellem de to kandidater er dog kun på få personer. Dermed kan billedet hurtigt vende.

- Det kan blive svært for Astrid Krag at vinde et kampvalg om formandsposten i SF. Nu, hvor Villy Søvndal er fortid, må både Astrid Krag og Thor Møger se i øjnene, at deres magt hurtigt kan blive reduceret, lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter at flere fremtrædende SFere det seneste døgn har argumenteret for, at den nye leder bør vælges i et åbent kampvalg.

Annonce

De ønsker ifølge Thomas Larsen ikke, at partitoppen gennemtvinger en studehandel om formandsposten på Christiansborg.

Fra flere politikere i SFs ledelse lyder der ikke krav til den nye formand om flere mærkesager.

- Vi har fået meget igennem med Villy Søvndal som formand, siger Tonni Hansen, der er med i SFs landsledelse. Han fortsætter:

- Jeg mener ikke, at det har afgørende betydning for vores mærkesager, om formanden er Villy Søvndal eller en anden formand.

Også Emilie Turunen, der ligeledes er med i SFs landsledelse, afviser, at SF med en ny formand vil få bedre mulighed for at få flere af sine mærkesager igennem.

- For eksempel er hele sundhedsafsnittet taget direkte fra SFs politik, så jeg synes, vi har grund til at være tilfredse med det, vi hidtil har fået igennem. Der er et godt fundament for en ny formand til at fortsætte i de spor, der allerede er lagt - blandt andet med en grønnere profil, siger hun.

- En anden fra SFs top, Poul Overlund-Sørensen, mener ikke, at man kan kæde mærkesagerne sammen med formandsvalget og er enig i, at meget er kommet igennem.

- Men jeg har en forventning om, at en ny formand kan komme med en anden tilgang til mærkesagerne, og derfor også en anden tilgang til for eksempel dagpengeområdet, siger han.

Trine Mach fra landsledelsen afviser, at Villy Søvndal har været en barriere for nogen af SFs mærkesager. - Jeg synes ikke, vores mærkesager har nogen sammenhæng med et formandsskifte, siger hun til Berlingske.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hvalen skal formentligt obduceres men bliver liggende hele mandagen

Leder For abonnenter

Jamen, det er jo næsten allerede et nærhospital, som er blevet indviet i Lemvig

Sport

Lemvig-spiller springer ud som homoseksuel: - Reaktionerne fra holdkammeraterne var, som jeg håbede

Navne

Lemvig Kommune skal have ny chef

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Holstebro

Mona og Jesper Brink har renoveret og vedligeholdt i 25 år: Nu gider vi ærligt talt ikke mere - nu vil vi bare nyde!

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Lemvig

24-årig lemviger til tops på radikales liste til folketingsvalget

Livsstil

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Lemvig

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Lemvig For abonnenter

Hvad nu? Prisen for en oprensning af depotet ved Høfde 42 kan eksplodere

Sport

Mølgaard efter nedrykning: - Planen er, at jeg skal videre til sommer

Annonce