Annonce
Struer

Udvalgsformand rystet over arbejdsforhold: Alt for mange går ned med stress, depressioner og psykiske problemer

Nanna Humle Smed, som er tillidsrepræsentant for medarbejderne i den kommunale hjemmepleje i Struer Kommune, glæder sig over, at det snart er slut med at skulle registrere, hvor hun befinder sig på sin rute minut for minut. Foto: Morten Stricker
Struer Kommune går nu væk fra at ville styre hjemmehjælpernes hverdag minut for minut.

Struer: Et højt antal langtidssyge i den kommunale hjemmepleje kan spores direkte tilbage til et dårligt arbejdsmiljø med stress og psykiske problemer.

- Det står langt værre til, end jeg havde troet, siger formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Anne Kirstine Bøge Pedersen (SF).

I løbet af det seneste års tid har hun gentagne gange skullet stå på mål for et markant fravær i hjemmeplejen - og især et langt højere antal langtidssygemeldinger, end det, der bliver registreret i nabokommunerne.

Annonce

- Jeg har haft en formodning om, at det kunne være tilfælde af kræftsygdom blandt de ansatte, der trak ned i statistikken. Jeg har også forklaret, at det kunne være slidskader. Jeg har haft en formodning om, at vi havde et højt antal medarbejdere med rigtig høj anciennitet, så der var høj risiko for, at de ville være nedslidte rent fysisk, fortæller hun.

Fakta på bordet

Men indtil nu har argumenterne været baseret på formodninger og måske også et lille håb om, at det i vid udstrækning var tilfældigheder, der gjorde, at sygefraværet har været så højt i den kommunale hjemmepleje.


Jeg er faktisk rystet over, at det skulle tage så lang tid at finde ud af, hvad der var galt.

Anne Kirstine Bøge Pedersen (SF), formand, social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Struer Kommune


Nu er der kommet fakta på bordet.

I perioden fra september 2018 til marts 2021 fik Struer Kommune langtidssygemeldinger fra i alt 54 medarbejdere i hjemmeplejen. I en redegørelse til medlemmerne af social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, konstaterer forvaltningen, at den altoverskyggende årsag til de længste fraværsperioder med et gennemsnit på 8,7 måneder er stress, depression og psykiske problemer.

- Jeg er faktisk rystet over, at det skulle tage så lang tid at finde ud af, hvad der var galt. Jeg har efterlyst en forklaring, lige siden jeg overtog formandsposten i udvalget. Det er nu 17 måneder siden, fortæller Anne Kirstine Bøge Pedersen om sin umiddelbare reaktion på de nye oplysninger.

- Sådan skal det bare ikke være at arbejde for Struer Kommune, siger hun efter at have fået en statusrapport på, hvordan det går med at få sygefraværet ned på et mere acceptabelt niveau.

Det er blandt andet sket med assistance fra Indenrigsministeriets Rejsehold, og i december 2020 blev der også lavet en ny strategi for en styrkelse af den kommunale hjemmepleje.

Annonce

Medarbejderne på banen

- Som udgangspunkt er det målet, at vi skal væk fra den tidligere detailstyring af medarbejdernes hverdag, fortæller Tina Holmgaard, som har det overordnede ansvar for hjemmeplejen som centerchef for Sundhed & Omsorg i Struer Kommune.

- Det kan kun gå for langsomt. Vi skal have vores medarbejder mere på banen, og vi skal væk fra at styre deres arbejdsdag minut for minut. De skal have langt større frihed. Det er dem, der kender borgerne. Det er medarbejderne, der har indblik i, om der nogle dage er brug for lidt ekstra tid hos den ene og måske lidt mindre hos en anden. Det kan de sagtens selv styre, mener Tina Holmgaard.

Anne Kirstine Bøge Pedersen er enig, og som formand for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget opfordrer hun nu hjemmeplejen til at droppe et system, som går ud på, at den enkelte hjemmehjælper skal registrere hver eneste ankomst til en borger på sin telefon og melde godkendt, når opgaven af udført.

- Vi skal væk fra tidstyranniet, sige hun med et håb om, at det kan reducere det høje stressniveau blandt medarbejderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Christian Eriksen er stabiliseret efter kollaps på banen: - Flere spillere og tilskuere græd

Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Kultur For abonnenter

Håndsprit står klar til festival: - Det er mere sikkert her end i Bilka

Kultur

Bogbussen kører igen til august

Annonce